SV Tynaarlo hoopt op nieuwe aanwas door overstap naar zaterdag

Afbeelding
Sport

TYNAARLO – Met nul punten uit elf wedstrijden in de vijfde klasse C is het eerste elftal van SV Tynaarlo bestempeld als ‘slechtste voetbalteam van Nederland’. Met negen doelpunten voor en maar liefst 71 tegen, kan men terecht stellen dat het niet echt best gaat en dat is dan een understatement. Al een aantal jaren bestaat er dan ook de wens van een aantal eerste elftalspelers om de overstap van het zondagvoetbal naar het zaterdagvoetbal te realiseren. Onlangs heeft het bestuur van de plaatselijke SV deze wens ingewilligd. SV Tynaarlo speelt volgend seizoen prestatievoetbal op de zaterdag. De Krant van Tynaarlo spreekt over deze overstap met bestuurslid Egbert Leiting, die al meer dan veertig jaar betrokken is bij de club, en aanvoerder van het eerste elftal Jeffrey Oldenhuis.


“We zijn een aantal spelers verloren doordat we op de zondag zijn blijven spelen”, steekt Oldenhuis af. In de afgelopen jaren speelt het echter prima mee in de vijfde klasse met zelfs een periodetitel die voor het grijpen heeft gelegen. “Die liepen we helaas net mis, anders had het er misschien wel heel anders uitgezien”, stelt Leiting. Als vorig jaar de grootste klap komt, breekt dat het team op. De hele as van het eerste elftal, van keeper tot aan spits, besluit dan te stoppen bij SV Tynaarlo. Een kwaliteitsverlies die de groenwitte brigade niet heeft kunnen verwerken. Het bestuurslid hierover: “Er zijn toen vijf of zes dragende spelers vertrokken en als je er dan niets bij krijgt, dan ligt een seizoen als dit in het verschiet.”


“Je merkt als bestuur dat je met het zondagvoetbal gewoon op een dood spoor bent beland. Daar moet je iets mee en met deze wens uit de selectie, zien we dit besluit als laatste redmiddel”, vervolgt Leiting. De aanvoerder is het daarmee eens: “We hopen dat we hiermee nieuwe jongens bij ons team kunnen voegen. Wellicht dat we spelers die vanwege het zondagvoetbal ooit bij ons zijn gestopt weer mogen verwelkomen. Dat zou mooi zijn.” Leiting stelt echter nog een probleem aan de kaak, de stilliggende woningbouw in het dorp: “Er is in de afgelopen niets gebouwd in Tynaarlo. Er is voor jongens als Jeffrey vrijwel niets te koop. Als spelers dan in Groningen gaan studeren en na hun studie naar Tynaarlo willen terugkeren, dan is er niets voor hen te koop en gaan ze elders wonen en voetballen. Logisch.” Daarnaast is er vanuit de oudere jeugd momenteel geen aanwas, want over teams die vroeger de ‘aatjes en beetjes’ genoemd werden, beschikt de club niet. In de jeugd wordt samengewerkt met buurman VAKO uit Vries. Verder heeft SV Tynaarlo wèl vier vrouwenteams, een 35+-team, een 45+-team en Walking Football te bieden en kan het bouwen op een grote schare aan betrokken vrijwilligers.


SV Tynaarlo is dus wel degelijk een bruisende vereniging met een hagelnieuwe accommodatie, die bij binnenkomst de beleving wekt dat men bij een eerste klasser of hoger naar binnen wandelt. Niets lijkt erop dat de club in de onderste regionen van de kelderklasse bungelt. “Alles is hier tiptop in orde en goed voor elkaar. Bovendien is het ook altijd supergezellig. Zelfs met deze prestaties kunnen we rekenen op een volle kantine. Op donderdagavond is het clubgebouw meestal vol met ‘nazitters’ en dan is het vaak nog gezelliger dan op zondag”, lachen de mannen.


Oldenhuis speelt inmiddels negen jaar bij SV Tynaarlo en heeft het prima naar het zin bij ‘zijn cluppie’. In het kuddegedrag waar andere spelers zich schuldig aan maken, kan de aanvoerder zich dan ook niet vinden: “Groenwit hè, dat zit in je hart.” Nu de club prestatievoetbal op de zaterdag gaat spelen, opent het de deuren voor nieuwe spelers. Tot slot richt Leiting zich tot potentiële nieuwe leden: “We zijn een bloeiende, enthousiaste vereniging die alles goed voor elkaar heeft. Natuurlijk zouden we het mooi vinden als we ooit weer eens de stap naar een hogere klasse kunnen maken, maar bij ons heerst er één doel en dat doel bereiken we zelfs met een seizoen als dit. Gewoon lekker met plezier voetballen.”

UIT DE KRANT