Damesvoetbal SV Tynaarlo in een stroomversnelling

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

“De meiden hebben plezier en veel respect voor elkaar”


TYNAARLO – Terwijl het Nederlands damesvoetbalelftal zich momenteel aan het voorbereiden is voor het WK voetbal in Frankrijk, zijn de meidenteams van SV Tynaarlo hard aan het trainen. Trainen om wellicht ook ooit uit te komen voor het Nederlands elftal. “Maar dat is nog heel ver weg hoor”, lacht Maud Venema, speelster van de O15 van SV Tynaarlo. “Het is natuurlijk wel een droom om daar ooit te staan. Wie weet gaat het ooit gebeuren.” Maud is één van de in totaal bijna vijftig meiden die uitkomen voor SV Tynaarlo. “Het gaat heel goed met het aantal vrouwenleden”, vertelt Harrie Hadders, trainer en coördinator van het vrouwenvoetbal bij de club. “Het damesvoetbal bij SV Tynaarlo zit echt in een stroomversnelling”.

SV Tynaarlo heeft op dit moment drie damesteams, die ook nog eens goed presteren. “We hebben een MO13 team, MO15- en MO17 team”, legt Harrie uit. “Het MO15 team is in de herfst kampioen geworden en dit voorjaar hebben de meiden helaas net naast de titel gegrepen. De meiden van MO13 zijn wel kampioen geworden. Het MO17 team, dat uitkomt in de hoofdklasse, heeft het keurig gedaan, maar is helaas geen kampioen geworden.” Het ledenaantal bij het vrouwenvoetbal in Tynaarlo groeit nog steeds, vandaar dat er na de zomer ook gestart wordt met een vierde team. “Volgend seizoen beginnen we ook met een MO19 team”, gaat Harrie verder. “Je merkt dat het vrouwenvoetbal erg in ontwikkeling is. De goede prestaties van de Oranjeleeuwinnen zijn mede oorzaak voor deze groei, denk ik. Vrouwenvoetbal wordt niet meer gezien als ‘raar’, wat vroeger wel het geval was”.

Het damesvoetbal bij SV Tynaarlo is ruim vijftien jaar geleden begonnen met één team. “Daarna is het weer een tijd van de baan geweest”, vertelt Harrie. “Zo’n acht jaar geleden hebben we een doorstart gemaakt en zijn we wederom met een team begonnen. We werken ook nauw samen met VAKO in Vries, waar ze één dameselftal hebben.” De voetbalmeiden bij SV Tynaarlo komen niet alleen uit het dorp zelf, maar uit de gehele gemeente. “Wij hebben op dit moment de grootste vrouwenafdeling in de omgeving”, gaat Harrie verder. “Vanuit Zuidlaren, Vries en Eelde komen vele meiden bij ons om te voetballen. Dat is echt ontzettend leuk, vooral voor de meiden zelf.” En of de dames het naar hun zin hebben? “Jazeker”, zegt Linde van den Broek, speelster van MO15. “Het is echt heel gezellig met z’n allen. We zijn allemaal heel enthousiast en hebben veel plezier in het spelletje.” Ook Jolijn Kievit, speelster van MO17, beaamt dat: “We gaan als meiden op een hele leuke manier met elkaar om. We zeuren bijna niet op elkaar, trainen hard en kunnen goed met elkaar overweg. Dat is de basis voor het leuk vinden van een sport.”

Harrie, die één van de trainers is van de diverse teams, vindt het plezier onder de meiden ook ontzettend belangrijk. Belangrijker dan de prestaties op het veld. “Dat ze het naar hun zin hebben is natuurlijk wel een randvoorwaarde”, vertelt Harrie. “Dat ze ook nog goed presteren is een mooie bijkomstigheid. Het voetbal is leuk om naar te kijken. Het enthousiasme dat de meiden uitstralen is echt heel erg aanstekelijk. Ik krijg daar zelf ook heel veel energie van. Bovendien hebben de meiden veel respect voor zowel elkaar, als voor de tegenstanders. Een scheidsrechter is soms niet eens nodig. Dat is een heel groot verschil met het mannenvoetbal, waar je soms veel agressie ziet.”

Hoewel het vrouwenvoetbal bij SV Tynaarlo als een speer gaat, weten zowel de meiden als Harry dat ze er nog lang niet zijn. “We hebben nog een hoop werk te verzetten”, gaat Harrie verder. “We willen nog steeds groeien, meer leden krijgen en wellicht nog wat hoger voetballen. Ons doel is om een perfecte doorstroom te hebben, vanaf de jeugd naar het seniorenelftal. “En we willen meer gewaardeerd worden”, vult Maud aan. “Er is in de maatschappij al meer respect voor vrouwenvoetbal gekomen, maar ik denk dat dat nog wel iets meer mag. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat wij het zelf leuk vinden.” SV Tynaarlo is altijd opzoek naar nieuwe leden. “Meiden die het leuk lijken om te voetballen, kom vrijblijvend meetrainen”, zegt Jolijn. “Iedereen is welkom om een keer te kijken en kennis te maken met voetbal. En twijfel je of je bij ons aan het juiste adres bent? SV Tynaarlo is écht een topclub.”

UIT DE KRANT