FC Zuidlaren lijdt zure nederlaag tegen en in Zuidhorn

Afbeelding
Foto: Tieme Dekker
Sport

ZUIDHORN – FC Zuidlaren speelde afgelopen zaterdag een uitwedstrijd tegen Zuidhorn. Zuidlaren verdedigde daarbij de gedeelde tweede plaats op de ranglijst, in de wetenschap dat Helpman dat ook op 40 punten stond, op bezoek moest bij koploper Groen Geel (43 punten). Zuidhorn stond tot zaterdag met 38 punten op de vierde plaats. Het belang van de wedstrijd was dus overduidelijk. Zuidlaren begon gretig aan de wedstrijd en stond binnen 20 minuten spelen op een comfortabel lijkende 0-2 voorsprong. Na een 3-3 stand bij rust, eindigde de wedstrijd na een tumultueuze 2e helft uiteindelijk in een zure 5-4 nederlaag voor Zuidlaren. Door de overwinning van Helpman bij Groen Geel, blijft de top vijf dicht bij elkaar staan en is Zuidlaren nog altijd in beeld voor een prijs aan het einde van de rit. Bij een overwinning in en op Zuidhorn had FC Zuidlaren zich zelfs medekoploper mogen noemen en dat feit maakte tezamen met het verloop van de wedstrijd, dat er sprake was van een zure nederlaag.

De doelpuntrijke wedstrijd kende een bizar verloop. Zuidlaren toonde zich in het eerste deel van de wedstrijd een stuk gretiger dan de thuisclub. Het duurde overigens tot de 8e minuut, voordat het eerste wapenfeit viel te noteren en toen was het ook meteen raak. Twee verdedigers van Zuidhorn liepen elkaar wat in de weg en daardoor ontstond er vrije doorgang voor de pas 16-jarige Lucas Darwinkel. Hij legde de bal keurig af op de meegelopen Lars Keijzer, die geen enkele moeite had om vervolgens de 0-1 te scoren. Zuidhorn probeerde er wel iets tegenover te stellen, maar verder dan een ongevaarlijke vrije trap en een schot over de kruising kwam het daarbij niet. Nog binnen het kwartier verdubbelde Zuidlaren de voorsprong naar 0-2, toen Mart Kral uit een hoekschop van Darwinkel met het hoofd scoorde. Zuidlaren leek een gemakkelijke wedstrijd tegemoet te gaan en kreeg ook nog eens een levensgrote kans op de 0-3. Een voorzet vanaf de linkerkant werd tot opluchting van Zuidhorn, door Kral van dichtbij echter naast het vijandelijke doel gekopt. Het spel van Zuidhorn, dat zich aanvankelijk kenmerkte door veel onzuivere passes, werd opeens een stuk beter. Na afloop wees interim-trainer Michel Kral op het feit dat zijn spelers na de 0-2 de gemaakte afspraken niet meer nakwamen, waardoor Zuidhorn over de flanken gemakkelijker doorkwam. Een doelpoging van Joshua Rozema werd eerst nog tegengehouden, maar niet veel later kopte Thijs Zwarteveen uit een hoekschop de zogenaamde aansluitingstreffer binnen. Het doelpunt bracht kennelijk het geloof in een goed resultaat terug bij Zuidhorn en doelpuntenmaker Zwarteveen zou daarbij in het verdere vervolg van de wedstrijd een hoofdrol voor zich gaan opeisen. Zwarteveen was namelijk ook verantwoordelijk voor de gelijkmaker. Hij zag zijn prima uithaal, waarop doelman Nick van Leeuwen geen antwoord had, in de kruising verdwijnen. Zuidhorn ging op zoek naar de voorsprong en het was doelman Van Leeuwen, die dit eerst nog met een prima redding wist te voorkomen. In de 38e minuut moest Van Leeuwen alsnog capituleren, toen Klat namens Zuidhorn van dichtbij de 3-2 scoorde. Zuidlaren leek dus na een 0-2 voorsprong met een 3-2 achterstand te gaan rusten, maar een curieus doelpunt van Mart Kral betekende op slag van rust de 3-3. De bal werd daarbij vanaf de linkerkant met een merkwaardige curve voor het doel geslingerd en met het hoofd getoucheerd door Kral. Doelman Kooistra van Zuidhorn dacht de bal naast te kunnen kijken, maar via de binnenkant van de bal viel deze toch binnen. Het spectaculaire scoreverloop leek veel te gaan betekenen voor de 2e helft en dat bleek ook daadwerkelijk zo uit te pakken.

2e helft

FC Zuidlaren kwam beter uit de kleedkamer dan de thuisclub en kreeg met de ervaren en balvaste invaller Jos Lamain in de punt van de aanval, weer wat meer aandeel in de wedstrijd. Na een klein kwartier spelen in de 2e helft bediende Lamain met een bekeken pass Jens van der Woude, maar die bleek kennelijk buitenspel te staan. Korte tijd later was Lamain het eindstation van een aanval van Zuidlaren over de rechterflank en tekende hij bij de 2e paal van dichtbij voor een hernieuwde voorsprong (3-4) voor Zuidlaren. Er ontstond vervolgens de nodige irritatie over het optreden van de scheidsrechter van dienst Dennis Alexander, die in de ogen van Zuidlaren meerdere overtredingen door spelers van Zuidhorn onbestraft liet. Zo werd de doorgebroken Lars Keijzer op het laatste moment van scoren afgehouden door een ingreep van Zuidhornverdediger Stefan Smit. Zuidlaren claimde daarbij een overtreding en dacht aan een strafschop, maar daar wilde scheidsrechter Dennis Alexander niets van weten en hij liet het spel doorgaan. Mart Kral moest een opmerking daarover aan het adres van de leidsman bekopen met een directe rode kaart. Deze te zwaar aanvoelende sanctie betekende, dat Zuidlaren opeens met nog zeker 20 minuten te spelen met 10 man verder moest. Zuidhorn speelde er meteen met een dubbele aanvallende wissel op in. Zuidlaren moest terug en hield aanvankelijk goed stand. Eerdergenoemde Thijs Zwarteveen ontpopte zich vervolgens -helaas voor Zuidlaren- tot ‘man van de wedstrijd’. Met nog een kleine 10 minuten officiële speeltijd op de klok kopte Zwarteveen uit een voorzet de gelijkmakende 4-4 binnen. Zuidlaren kwam met een man minder toch nog tot enkele gevaarlijk ogende uitvallen, maar het lukte niet om daarbij het net te vinden. Tot overmaat van ramp was Zwarteveen twee minuten voor het einde van de wedstrijd opnieuw trefzeker met het hoofd en besliste daarmee de wedstrijd met de score van 5-4 in het voordeel van Zuidhorn. ‘Verliezen kan en mag’ zo sprak Michel Kral na afloop. ‘Maar niet op deze manier. In de rust was ik ontzettend boos op mijn spelers, omdat ze na de 0-2 voorsprong verzuimden om de gemaakte afspraken na te komen. Hier profiteerde Zuidhorn van. Vooral in de tweede helft floot de scheidsrechter niet naar behoren. Dat pakte voor ons nadelig uit. We zijn echt niet bezig met een kampioenschap en zouden een periodetitel al heel mooi vinden. We hebben nog twee wedstrijden te gaan en we zien wel wat die gaan opleveren’.

Man van de wedstrijd: Thijs Zwarteveen (Zuidhorn)

Opstelling Zuidlaren: N. van Leeuwen, J. van Leeuwen, Mertens, Dieterich, de Groot, Markus, Staal, Keijzer, Kral, van der Woude, Darwinkel. Invallers: Lamain, Breuklander en Hartstra.

UIT DE KRANT