Lekker bloot op camping de Mierenhoop

|
| Foto: |
algemeen de krant van tynaarlo
‘Hier is iedereen gelijk aan elkaar, titels vallen weg’
BUNNE – Aan het einde van een smal, kronkelend bospaadje in de bossen van Bunne ligt het verscholen: de Mierenhoop, de camping waar je in je blootje kunt kamperen. Een wereld op zich, blijkt na een uitgebreide rondleiding van Jan Wiendels en Gerben Bokma. Eentje waar kampeerders elkaar allemaal bij de voornaam kennen, de ijsjes door de gasten zelf afgerekend worden, je poedelnaakt een potje jeu de boules speelt en je je op Ibiza waant tijdens de poolparty’s op het park. In 1956 begonnen in het ‘noakend bossie’, een stukje bos van een paar vierkante meter, ruim 60 jaar later uitgegroeid tot een terrein van 8 hectare voor liefhebbers van naakt recreëren.
Jan Wiendels (verantwoordelijk voor de pr van de vereniging) en Gerben Bokma (bestuurslid) staan de Vriezer Post –gekleed- op te wachten bij de toegangspoort van de camping. Natuurlijk gekleed, het is beslist niet de bedoeling om te choqueren, vertelt Jan de nieuwsgierige journalist. “De vrijheid maakt het bijzonder. Het is een beleving, niks om het lijf. Hier is iedereen gelijk aan elkaar, titels vallen weg”, weten Jan en Gerben. En met erotiek heeft het niks te maken. Denken mensen nog wel eens. Nee zeg. Bikinietjes zijn veel uitdagender, vinden de mannen. “Iedereen kent elkaar hier bij de voornaam. Het is een beetje als één grote familie. Wanneer hier iemand overlijdt, zijn er 100 campinggasten op de uitvaart. Mensen hebben hier respect voor elkaar en voor de natuur. Dat gevoel is bijna niet te omschrijven.”
Het terrein van de Mierenhoop (een bijzondere naam voor een naaktcamping, met je blote derriere in een mierenhoop; je moet er niet aan denken) is uitgestrekt. Rondom het park de plaatsen voor de vaste gasten, in het midden de zonnewei met plek voor toeristen en vakantiegangers. Veel groen, geen asfalt, valt op. Jan en Gerben nemen ons via het verenigingsgebouw (geen kantine, dat klinkt zo sportclubachtig en dat is het niet) naar het riante zwembad. Het duurt even voordat we aankomen. De mannen zitten vol verhalen. Dat ze alles zelf doen op het park. Klussen, verven, bouwen, het onderhoud. Geheel vrijwillig op de werkweekeinden, samen met een aantal andere vaste Mierenhoopgasten. Jan woont in Groningen, maar verblijft in het seizoen een half jaar op de camping. Gerben is er ieder weekend te vinden samen met zijn vrouw, soms met zijn dochters. Zijn kinderen zijn opgegroeid met naaktkamperen, weten niet beter. Voor de mannen van de dames ligt dat anders. Zij vinden het nog wel een dingetje om ook de onderbroek van het lijf te ontdoen. Jan moet er om lachen. Snapt het wel. “Het is ook even wennen. Maar als je eenmaal in je blootje hebt gekampeerd, de vrijheid hebt gevoeld, wil je niets anders meer.” Kleding is geoorloofd wanneer je een boodschap moet halen, gaat klussen, bij slecht weer, wanneer je aankomt of naar huis gaat. Bloot in het zwembad is een must.
Links in het centrale gebouw zit de sauna, waar ook in de winterperiode veelvuldig gebruik van wordt gemaakt. De riante gemeenschappelijke ruimte voelt als een huiskamer. Lekkere banken, een kast vol familiespelletjes. Vol trots laat Jan de keuken zien. Een professionele horecakeuken met alles erop en eraan. “Hier wordt regelmatig gekookt door een van de leden, we hebben patat en een kleine kaart. Zag je trouwens die vriezer met ijsjes toen we binnenkwamen? Daar hangt een geldkistje boven. Mensen kunnen zelf hun ijsje pakken en afrekenen. En de kas klopt altijd. Dat zegt veel over de sfeer hier.” Ondertussen zwaait Gerben de deur open naar het terras van het zwembad. Zijn trots. “Officieel het schoonste zwembad van Drenthe. Dat vinden we geweldig natuurlijk. Dat komt omdat hier alleen bloot gezwommen wordt. Textiel trekt waarschijnlijk toch meer vuiligheid aan. Het zwemband is enorm populair, weten we dankzij een enquête die we gehouden hebben onder onze leden. Daaruit kwam dat het zwembad het allermeest gewaardeerd wordt. En echt, als hier ’s avonds een dj draait tijdens een poolparty, dan weet je niet wat je meemaakt. Alsof je op Ibiza zit.”
Er zijn zoveel verhalen te vertellen over de Mierenhoop, zegt Jan terwijl we ons rondje vervolgen. “Hier is het allemaal begonnen”, wijst hij naar het bosje vooraan het campingterrein. “‘Het noakend bossie’, noemden mensen het.” We slenteren verder langs een buitenvuurplaats en een jeugdhonk waar de jeugd echt hun eigen plek heeft. Lekker kan chillen op een van de loungebanken. “We hebben behoorlijk wat jeugdleden”, weet Gerben. “Jongelui tussen de 12 en 18 jaar. En dat schijnt toch best uniek te zijn. Misschien omdat we zoveel organiseren. Het bestuur is actief. Wat zoal? We organiseren droppings, workshops, bier- en wijnproeverijen, yoga in het zwembad, aquajogging, poolparty’s, jeu de boules, je kunt het zo gek niet bedenken. Hier is altijd iets te doen. Of jeu de boules ook gespeeld wordt in Adam- en Evakostuum willen we weten. “Jazeker. Voor de gasten hier de normaalste zaak van de wereld. En tuurlijk, als je voorover staat kan dat minder fraaie uitzichten opleveren. Maar dat ziet uiteindelijk niemand meer.” Jan herinnert zich nog een leuke anekdote over de Mierenhoop. Eentje die dateert uit de begin jaren. Van mannen in nette pakken die in de bomen rond het terrein klommen om een glimp op te vangen van blote dames en heren. Dat lieten de campinggasten zich niet gebeuren en besmeurden de bomen met pek. Toen was het snel afgelopen met de pret, lacht Jan. Tegenwoordig klimmen mensen niet meer in bomen om te koekeloeren naar de naturisten van de Mierenhoop. Naakt is ingeburgerd. Toch gelden er strenge regels op de Mierenhoop: er wordt niet zonder toestemming gefotografeerd of gefilmd. “Als hier foto’s worden gemaakt gebeurt dat door een fotograaf die duidelijk herkenbaar is aan een badge.”
Open dag
De Mierenhoop heeft 277 leden. Word je lid, wordt je ook geacht mee te helpen op een van de klusweekeinden. Op de camping zijn er 100 vaste plekken die nagenoeg allemaal bezet zijn. Daarnaast beschikt de camping over 20 gastenplaatsen waar je met je tent, caravan of camper mag staan. Dagrecreatie kan, een verblijf van een aantal weken ook. Lichtbond Noord, heet de actieve vereniging die zelfs een eigen clubblad heeft dat zes keer per jaar verschijnt. En denk nou niet aan een gestencild schoolkrantje. Zeker dat niet. Noorderlicht heeft meer iets weg van een glossy magazine. De Mierenhoop is aangesloten bij de NFN, Naturisten Federatie Nederland. Op 3 juni houdt de camping een open dag voor mensen die meer willen weten of kennis willen maken met naturisme.  De Mierenhoop ligt in Bunne, aan de Noordstukkendrift 11. De open dag duurt van 10:00 tot  16:00 uur. Aanmelden vooraf is niet nodig.

 
|

UIT DE KRANT

Lees ook