Theater Trots Laat spelers stralen op het podium

Afbeelding
Cultuur

ASSEN - Op 24 mei schittert Theater Trots opnieuw met een blijk van trots voor zichzelf. In de tempel van cultuur, De Nieuwe Kolk in Assen, zullen twee musicals van elk drie kwartier worden opgevoerd.

Theater Trots, een organisatie die zich inzet voor mensen van alle leeftijden met een verstandelijke beperking, toont hun streven om het beste in deze mensen naar boven te halen door middel van toneelspelen. 

De bevlogen oprichtster Karin Tromp leidt theatercursussen voor mensen met een verstandelijke beperking, waarbij ze gezamenlijk toewerken naar een voorstelling in het voorjaar. Ze begeleidt twee groepen die elk hun eigen stuk ontwikkelen. “De spelers stralen echt wanneer ze op het podium staan,” zegt Karin enthousiast.

“Ik zorg ervoor dat iedereen wordt gezien en gehoord. Hun wensen en ideeën zijn onze leidraad,” aldus Karin. Doordat de spelers vanaf het begin een centrale rol spelen, zijn de acteurs buitengewoon enthousiast en voelen zij zich sterk verbonden met het stuk. 

De eerste groep brengt “Wij gaan op vakantie” tot leven, terwijl het tweede stuk de bekende vertelling van “Pinokkio” omvat. Deze groepen bestaan uit spelers met diverse verstandelijke beperkingen. Gedurende het hele proces van voorbereiding tot uitvoering, groeien deze diverse groepen uit tot een hecht gezelschap met een gedeelde passie: toneelspelen. De vriendschappen die ontstaan gedurende het seizoen zijn een prachtige nevenuitkomst van de cursus.

Het doel van Theater Trots is om mensen van alle leeftijden in onze samenleving meer te betrekken bij het leven van mensen met een verstandelijke beperking. Dit door de kwaliteiten van deze mensen te tonen en iedereen te laten genieten van hun eigenheid en ongekende inzet.

“Hierin zijn we niet zo verschillend van wat bijvoorbeeld ‘Down the road’ op televisie doet. De benaderingswijze is vergelijkbaar; het verkennen van grenzen, het vergroten van de bekendheid rondom mensen met een verstandelijke beperking en het tonen van hun grootsheid, maar ook hun kwetsbaarheid,” vertelt Karin.

Theater Trots speelt op vrijdag 24 mei om 19:00 uur in De Nieuwe Kolk in Assen. Kaarten zijn verkrijgbaar via: https://www.dnk.nl/agenda-tickets/theater/theater-trots/

UIT DE KRANT