Voorbereidingen bloemcorso Eelde zijn alweer begonnen

Afbeelding
actueel

EELDE - Het bloemencorso van Eelde vindt plaats op 31 augustus en 1 september. Dat lijkt nog ver weg, toch zijn de voorbereidingen al in volle gang. De ontwerpen zijn aangeleverd, op 8 maart wordt er geloot door de wijken om te bepalen welk ontwerp ze gaan uitvoeren. Emily Huisman heeft voor het eerst een ontwerp aangeleverd. Jorrit de Boer en Tjerkinus Wijkstra zijn voorzitter van hun wijken. Ze kijken alvast vooruit naar het komende corso.

“Ik zeg vaak: ik ben geboren in de corsotent. Mijn ouders zijn ook al heel lang vrijwilliger bij de wijk.” Emily Huisman is groot geworden met het corso. “Ik ben nu 19, ik heb ook zoveel jaar ervaring met het corso.” zegt Huisman grappend. Ze gaat verder: “Ik ben erg creatief,  maar ook wel technisch onderbouwd.” Voor haar ontwerp liet Huisman zich inspireren door ecoline, het soort verf waarmee kinderen in de kleuterklas lekker kunnen kliederen. “Het leuke aan het corso is als het ontwerp herkenbaar is en nostalgische gevoelens oproept. Ik hou zelf van meer abstracte wagens, die kleurrijk zijn en waar veel fantasie in zit.”

Jorrit de Boer is voorzitter van de corsowijk Duinstraat. “We zijn nu de eerste voorbereidingen alvast aan het treffen. De hal waar de wagen staat wordt leeggehaald en opgeruimd. Maart en april zijn voor ons de maanden waarin we plannen. Vanaf eind april kunnen we dan echt beginnen met bouwen.”

In de wijk Vennerstraat Nieuwe-Akkers zijn de eerste voorbereidingen begonnen. Voorzitter Tjerkinus Wijkstra: “Het is spannend, op 8 maart weet je pas wat je gaat maken. Op 1 mei gaan we van start met de werkzaamheden, dan worden de dahlia’s gepoot en beginnen we met opruimen. Daarvoor zijn we bezig met overleggen en ideeën uitwerken.”

Op 8 maart worden in de veilinghal van RoyalFlora Eelde geloot om te bepalen hoe de ontwerpen verdeeld worden. Elke wijk heeft van tevoren een eigen lijst met voorkeuren. Verder is het een kwestie van hopen dat de loting goed uitvalt en de wijk met hun eerste keuze aan de slag mogen. Het is niet alleen een zenuwslopend proces voor de wijken, ook de ontwerpers zitten op het puntje van hun stoelen. 

Huisman probeert zich er geen zorgen over te maken. “Mijn broer ontwerpt ook, ik ging vaak mee naar de kiesavond. Dan was het al spannend of hij gekozen werd. Nu heeft het nog een extra dimensie. Je vraagt je natuurlijk af: wordt ik wel gekozen? Het is spannend, maar ik heb er vertrouwen in. Uiteindelijk kan ik er zelfs niets aan doen.”

Voor de mensen uit de wijken die meewerken aan de wagens is de gezelligheid en het gevoel van verbinding het belangrijkst. Toch is het ook wel degelijk een competitie, elke wijk wil dan ook het liefst winnen. De Boer: “We doen al een tijd structureel mee voor de top 5, maar het begint inmiddels wel te kriebelen. Als alles goed valt kunnen we winnen. Dat is wel onze ambitie, maar toch staat de gezelligheid wel echt op de eerste plaats. Anders komen mensen ook niet om te helpen. Vorig jaar hebben we de publieksprijs gewonnen, dat was voor ons het belangrijkste.”

De wijk Vennerstraat Nieuwe-Akkers is dit jaar extra gemotiveerd om een goed resultaat neer te zetten. Wijkstra: “Het is een bijzonder jaar voor ons, onze arrangeur Alex Aalders houdt er namelijk na 25 jaar mee op. Dit is het laatste jaar dat hij het nog doet, daarna neemt hij een stap terug. Dit jaar brengt hij zijn kennis over op onze twee nieuwe arrangeurs, Krista Wildeboer en Bram van der Spek. Meedoen is uiteindelijk wel belangrijker dan winnen, maar we streven wel naar een plaats in de top 5. Een goede prestatie zou dit jaar extra mooi zijn voor Alexander Aalders die afzwaait.”

Het bouwen van een wagen voor het bloemencorso is eigenlijk een vreemde hobby, dat geeft Wijkstra ruiterlijk toe. “Er zit zo ontzettend veel werk en tijd in, maar na 2 dagen breek je het weer af. Het mooie is dat je iets maakt met z’n allen. Je wil natuurlijk winnen, maar als je laatste wordt en het was gezellig dan was het nog steeds de moeite waard.”

UIT DE KRANT