Ruben Wijnbergen verwerkt zijn levensverhaal in zijn tekst ‘Mijn moeder was ernstig ziek’

Afbeelding
kleintje cultuur

Ik ben nu 32, ik kom oorspronkelijk uit Twente. Ik woon nu bijna 5 jaar in de gemeente Tynaarlo. Ik ben opgegroeid in een heel fijn gezin, met veel liefde. Ik ben geadopteerd uit Sierra Leone. Op mijn 14e is mijn vader overleden aan kanker. Toen waren ik en mijn moeder alleen.  Als puber heb ik me erg afgezet, mijn moeder wou me nog alle zorg geven maar daar stond ik toen niet voor open. Ik hing veel op straat rond, of bij vrienden. Maar eigenlijk nooit bij mijn moeder thuis. Toen ben ik ook aan drugs verslaafd geworden.

Op een gegeven moment zat ik ook in de schulden. Toen hebben mijn moeder en tante gezegd: we betalen alles af, maar dan moet je iets aan je leven doen. Ik besefte zelf ook dat het niet zo verder kon. Toen ben ik naar een afkickkliniek geweest en inmiddels heb ik mijn leven weer op de rit. Dat was een heftig proces, maar het heeft wel de band met mijn moeder versterkt. 

Vorig jaar was mijn moeder ernstig ziek. Toen besefte ik me dat ik nooit had uitgesproken hoeveel ik van haar hou. Dat spoorde me aan om het nummer ‘Moeder’s liefde’ te schrijven. Daarin zit bijvoorbeeld de zin: ‘Het ontplooide zo mooi, maar het had een minne start.’ Haar ziekte deed me ook realiseren hoe snel het afgelopen kan zijn.

Ik heb het aan haar voorgedragen, hier op mijn kamer. Ik had speciaal extra opgeruimd zodat alles netjes was, zoals zij het zelf zou doen. Ze was heel geëmotioneerd en hield het niet droog. Het was een heel bijzonder proces om dit nummer te schrijven, af en toe kon ik wel janken terwijl ik ermee bezig was. 

Als zij in het publiek is wanneer ik het uitvoer, is het heel speciaal. Tijdens mijn optreden bij de Glazen Keet in Vries vorig jaar kreeg ik een groot applaus, mijn moeder kwam toen ook het podium op om me te omhelzen. Ik merk dat het nummer mensen aanspreekt. Ik heb het natuurlijk speciaal voor mijn eigen moeder geschreven, maar iedereen houdt van zijn moeder.

Muziek heeft altijd een grote rol in mijn leven gespeeld. Ik luisterde veel rap en R&B, Engelse en Nederlandse. Het nummer ‘Mijn pad’ van Yes-R heeft me sterk beïnvloed. Daardoor heb ik besloten om zelf ook mijn levensverhaal te verwerken in mijn teksten. Het liefst wil ik uiteindelijk mijn geld verdienen met muziek. Binnenkort heb ik een gesprek met Easy Bookings. Zij regelen optredens voor artiesten. Ik heb nog geen idee wat daaruit komt, maar het zou mooi zijn als het wat oplevert. Ik ben nu bezig met een EP samenstellen. De teksten zijn af, een andere jongen maakt voor mij de beats. Als die af zijn, kunnen we beginnen de nummers opnemen. 

Ik ben christelijk opgevoed, maar ik zette ik me vroeger tegen af. Zeker toen mijn vader ziek was, toen gaf ik God daarvan de schuld. Maar achteraf heeft hij me wel gered.  Inmiddels heb ik mijn geloof weer omarmd. Ik ben nu ook gedoopt en ga elke week in Groningen naar de kerk. Het leven is, net als geloof, een kwestie van vallen en opstaan. De EP die ik ga maken heet dan ook ‘Tweestrijd’. Het draait om mijn nieuwe leven en mijn verleden dat me wil terugtrekken.

UIT DE KRANT