Harry Wessels brengt mensen graag aan het zingen

Harry Wessels voor het dorpshuis van Paterswolde
Harry Wessels voor het dorpshuis van Paterswolde
kleintje cultuur

PATERSWOLDE - Harry Wessels uit Eelde brengt mensen graag aan het zingen. Op de eerste woensdag van de maand, van september t/m april, organiseert hij in het dorpshuis van Paterswolde ‘Muziek met Harry’. Iedereen is welkom om binnen te lopen en mee te zingen met de liedjes die Wessels heeft klaargezet.

“Het is vooral muziek van vroeger, van de jaren 50 tot 70. We zingen zowel Nederlands- als Engelstalige muziek. Het is enorm divers, het loopt uiteen van Willeke Alberti tot Elvis Presley. Er komen elke maand 15 tot 20 mensen op af, best een mooi clubje dus. Het is heel gezellig, voor je het weet is het anderhalve uur alweer om. De songteksten projecteer ik met een beamer op het doek.” De teksten niet kennen is dus geen reden om niet mee te doen.

Wessels stelt de afspeellijst zelf op, op basis van wat hij zelf leuk vindt. Ook neemt hij verzoeknummers in ontvangst. “Ik draai waar ik zin in heb, dat is dubbel genieten. Eerst al om de afspeellijst op te stellen en daarna nog de middag zelf. Mensen kunnen ook verzoeknummers aanvragen, voor de komende middag is bijvoorbeeld ‘Engelbewaarder’ van Marco Schuitmaker aangevraagd. Ik deel tijdens de middag papiertjes uit waar mensen hun verzoeknummer op kunnen doorgeven. Zo betrek ik ze ook echt bij de dag.”

De nummers die worden aangevraagd zijn niet altijd persoonlijke favorieten. “Soms krijg ik ook wel een verzoeknummer waarvan ik denk: wat een drama. Maar dat maakt niet uit, ik ga niet mijn eigen zin doordrijven.”

Zijn muzikale avontuur blijft niet beperkt tot het dorpshuis. “Ik ga ook naar een verpleeghuis om daar de bewoners muziek te laten horen. Dat is dan wel een ander genre, echt muziek uit de oude doos. Er zitten daar veel mensen die lijden aan dementie, die zie je helemaal opleven wanneer ze muziek horen die ze herkennen. “

Muziek is emotie, iets waar Wessels goed rekening mee moet houden wanneer hij de volgorde van de nummers selecteert. “Ik hou wel rekening met welke nummers ik op bepaalde momenten afspeel. Het is de bedoeling dat mensen vrolijk naar huis gaan. Zware nummers die veel emoties op kunnen roepen speel ik liever wat eerder af.”

Hij heeft ook voor de radio een tijd plaatjes gedraaid. “Ik heb ook wel voor het radiostation Tynaarlo Lokaal een tijdje radio gemaakt. Toen heb ik eens per week een uurtje muziek gedraaid. Dat was op zich ook heel leuk, maar het is leuker om het in de zaal te doen. Live publiek is prachtig.”

“Ook de grootste amateurs zijn bij ons welkom. Het gaat erom dat het gezellig is. Soms zie je ook dat dames tijdens het zingen uit de stoel komen en mee gaan dansen. Dat is prachtig om te zien. Het belangrijkste is dat ik wat voor anderen kan doen en hen plezier kan brengen. Veel mensen hebben te kampen met eenzaamheid, het geeft veel voldoening om daar wat aan te kunnen doen.”

“Je merkt dat mensen ontspannen zijn, plezier hebben en zich thuis voelen. Dit is het eerste jaar dat ik het organiseer. Ik hoop in september aan een tweede seizoen te beginnen. Wat mij betreft is het een groot succes.” Wessels hoopt een groter en meer afwisselend publiek te kunnen trekken. “Er komen vooral ouderen, dat mag van mij wel veranderen.”

UIT DE KRANT