Inloopbijeenkomst plannen centrum Zuidlaren

Maria Donkin, Johan Arends en hun dochtertje Yara
Maria Donkin, Johan Arends en hun dochtertje Yara
(On)genode gast

Het miezert in Zuidlaren wanneer de Ongenode Gast aankomt bij het Brinkhotel. Er staat geen bordje dat verwijst naar de inloopbijeenkomst van de gemeente. Na enig zoeken en met wat hulp van een vriendelijke receptiemedewerker lukt het toch om de zaal te lokaliseren.

Langs de muren van de zaal staan op tafels grote plakkaten met de geplande wijzigingen van het centrum van Zuidlaren. Omwonenden zijn uitgenodigd om de plannen te bekijken, vragen te stellen en kritiek te leveren. Enkele tientallen geïnteresseerden hebben zich verzameld, met koffie in de hand worden de plannen zorgvuldig bekeken.

Drie van de aanwezigen zijn Maria Donkin, Johan Arends en hun dochtertje Yara. “We zijn opgegroeid in Zuidlaren en we zijn voor onze studie naar Groningen verhuisd. We zijn nu net teruggekomen in het dorp, het is een fijne plek voor onze kinderen.” Donkin legt uit dat zij vlakbij het centrum wonen, de plannen van de gemeente zijn dus van groot belang voor het jonge gezin. “Ik moet er nog meer induiken, maar het ziet er wel mooi uit in elk geval,’ zegt Arends. Donkin vult aan: “Ik snap dat het centrum autoluw moet worden, dat is goed voor het dorp.” De peuter Yara kijkt vanaf de arm van haar vader naar het hele gebeuren. Desgevraagd gaf ze aan niet te willen reageren op de voorgestelde plannen van de gemeente voor de aanpak van het centrum.

De jonge ouders zijn ook blij dat de apotheek straks op loopafstand is. Voor hen extra belangrijk, de Ongenode Gast valt een bolle buik op bij Donkin. Normaal gesproken is het ‘not done’ om een vrouw te vragen of ze zwanger is, maar in dit geval durft de Gast het aan. Gelukkig een schot in de roos. “Het zijn er twee zelfs,” zegt een stralende Donkin. “Ik ben over 3 weken uitgerekend, dan gaat het dus heel druk worden.”

Na dit blije nieuws loopt de Gast even langs de tafel met koffie en thee en snaait snel een plak gele cake mee. Waarom doet die typische cake altijd aan uitvaarten denken? Enfin, daar gaat het vanavond niet om. Verderop in de zaal staat Tom van Gils met twee koppen koffie in de ene hand, plak cake in de andere. Hij tuurt om zich heen, op zoek naar zijn vrouw aan wie hij de tweede kop koffie kan doorgeven. Tussendoor heeft hij ook wel even tijd voor de pers. “We volgen de ontwikkelingen globaal. Ik en mijn vrouw zijn ook op een leeftijd dat we wel wat kleiner willen gaan wonen. We zijn benieuwd hoe het gaat uitpakken.” Door de menigte ziet Van Gils zijn vrouw staan, met koffie in de hand snelt hij naar haar toe.

Landschapsarchitect Matthijs Dijkstra van het bureau Laos is verantwoordelijk voor het concept-ontwerp dat op de verschillende posters te bewonderen is. Tussen het beantwoorden van vragen van Zuidlaarders legt hij de uitdagingen van de opdracht uit. “Het kenmerk van mijn vak is dat je rekening moet houden met veel verschillende eisen en randvoorwaarden. Daar komt bij dat Zuidlaren een mooi historisch dorp is, dat organisch is gegroeid.” De ideeën die hij nu heeft opgetekend zijn nadrukkelijk slechts nog een concept. “We zitten echt nog in de verkennende fase.”

Jan Legters sluit aan bij het gesprek. Hij is projectleider van het hele ondernemen. “Wat we vandaag doen is reacties verzamelen van de bewoners, die verwerken we in de definitieve plannen. We peilen zo wat past bij het gevoel dat mensen bij Zuidlaren hebben en wat er beter kan.” Dijkstra vult aan: “We horen dat heel veel mensen trots zijn op het dorp. Zij drukken ons op het hart: maak het mooier waar het kan, maar hou in stand wat we al hebben.”

De auto’s die door het centrum van Zuidlaren rijden zijn een heet hangijzer. De een vindt het juist fijn zoals het is, de ander zou liever een rondweg zien om het dorp. Dan zou niet elke automobilist door het dorp hoeven te rijden. Legters: “Bij de plannen die we nu maken houden we rekening met het verkeer zoals het nu is. Dat verkeer blijft.”

Op tafels die door de ruimte zijn verspreid liggen formulieren waarop mensen vragen en opmerkingen kunnen invullen. Erik Mol heeft een formulier in de hand, hij is van plan nog wel een paar inhoudelijke vragen te stellen. “Ik begrijp de noodzaak voor de plannen, Zuidlaren is nu heel druk. Het is ook heel uitgestrekt, maar dat heeft juist ook wel zijn charme. Je kan nu een loopje maken langs alle verschillende plekjes. Als dat allemaal op 1 locatie wordt geconcentreerd dan verlies je dat. Het is een ambitieus plan, maar dat is al jaren zo. Het zal wel loslopen.”

Het is inmiddels bijna tijd voor avondeten, de Ongenode Gast spoedt zich huiswaarts. Althans, dat is de bedoeling. Hij staat eerst voor de deur van het hotel 10 minuten stil, te wachten op een kans om de Stationsweg op te draaien. Wat minder verkeer dat door het dorp rijdt zou wat hem betreft geen overbodige luxe zijn.

Architect Matthijs Dijkstra (l) en projectleider Jan Legters
Plannen worden druk bekeken en besproken

UIT DE KRANT