Nynke Niessink- Kobes stimuleert mensen om gezond te leven

Afbeelding
Thuis in Tynaarlo

VRIES - Heerlijke koffie wordt op het bureau gezet. We hebben afgesproken in het gemeentehuis in Vries. Alle werkkamers zijn bezet, op eentje na. Gesprekspartner is Nynke Niessink- Kobes, Aviseur gezonde leefstijl.

Nynke Kobes wordt in 1971 in Eelde geboren als tweede dochter van Jan Kobes en Beeuwkje Kobes-Migchels. Jan Kobes, een geboren Fries, werkt op het toenmalige Eelder gemeentehuis op de afdeling Interne Zaken en moeder doet het werk thuis en verzorgt de kinderen. Met zus Lammy (1967) groeit Nynke op in een gemoedelijk gezin, waar vader Jan gitaar speelt en zingt in het shantykoor. Haar beide ouders volleyballen. Het viertal doet veel samen en elkaar daarbij helpen is vanzelfsprekend. Het gezin is groot fan van het Eelder bloemencorso en Jan, Beeuwkje, Lammy en Nynke helpen dan ook als wijkmedewerkers mee met de opbouw. Hun aller creativiteit wordt erin gestoken om de mooist versierde voortuin in de corsoweek aan te leggen.
Nynke ziet zichzelf op de basisschool als een gemiddelde leerling, die haar taken serieus neemt. Daarnaast handbalt ze en heeft ze al jong belangstelling voor wat er in de wereld gebeurt. Graag wil ze verder in de sportwereld. Toelating tot de havo en daarmee tot de sportopleiding wordt helaas geblokkeerd door lage scores op wiskunde. De commerciële richting op de mdgo-mk (mbo-opleiding voor mode en kleding) is een goed alternatief. Met dit diploma op zak besluit Nynke haar vertrouwde omgeving te verlaten en belandt ze in 1990 in de turbulente wereldstad Chicago als au pair. Zo’n jaar, helemaal alleen in deze wereldstad, is voor Nynke life-changing, zoals ze het noemt. ‘In die dynamische en interculturele omgeving werd ik een volwassen en ondernemende vrouw, die zich in welke situatie dan ook, zelf kan redden.’ Terug in Nederland gaat ze in Groningen-Zuid op haar 21e samenwonen. Ze maakt in hoog tempo de meao (mét wiskunde!) af en werkt aansluitend in een modewinkel. Na zes jaar is ze toe aan iets anders. Haar belangstelling voor procesmanagement en dienstverlening leidt naar Castel, destijds aanbieder van kabeltelevisie en internet, voorloper van Ziggo. Bij Castel groeit Nynke door tot teamleider van de klantenservice. Na een relatiebreuk richt Nynke zich met alle energie op haar werk: de serviceverlening van, ook toekomstige, klanten van nieuwe digitale diensten van Essent en Ziggo.
Ondertussen komt haar huidige man Dennis Niessink in beeld, met wie Nynke in 2007 trouwt en de kinderen Tessa (2008) en Mats (2013) krijgt. Het gezin woont dan inmiddels in Zuidlaren. Al langere tijd is ze onder de indruk van filmbeelden van ouderen in China, die dagelijks heel gedisciplineerd bezig zijn om fit te blijven. Van teamleider klantenservice ontwikkelt haar loopbaan zich via buurtsportcoach bij Sport Drenthe naar de Gemeente Tynaarlo. Vanaf 2021 is Nynke in deze gemeente Adviseur gezonde leefstijl om inwoners te stimuleren actief te bewegen en gezonde keuzes te maken. Daartoe peilt Nynke de plaatselijke behoeften en brengt ze vraag en aanbod samen waar mogelijk. Als aanjager komt ze ook met nieuwe initiatieven. ‘Ik heb dit niet allemaal zelf bedacht hoor’, zegt Nynke. ‘Deze gemeentelijke taak om de bevolking fit en gezond te houden is door de rijksoverheid ingegeven. Als gemeente Tynaarlo vinden wij dit ook belangrijk. Door de contacten met sport- en welzijnsorganisaties en met doelgroepen is een van de aandachtsgebieden de komende jaren Valpreventie. Nynke functioneert als spin in het web en trekt aan diverse touwtjes. ‘Een van onze kennispartners is de Hanzehogeschool. We halen kennis van en brengen ervaring naar de hbo-opleiding Voeding & Diëtiek en ik begeleid 2e-jaars studenten Sportkunde.’ Ze benadrukt dat het project Gezond Natuur Wandelen voor ouderen ook goed is om vallen te voorkomen. ‘Door te wandelen komt er immers meer kracht in je benen’. Het project is in de gemeente Tynaarlo niet nieuw. ‘Het is in het voorjaar van 2023 gestart in Zuidlaren en vindt inmiddels twee keer per week plaats’. Vanaf 5 april, elke vrijdagmorgen, kan ook in Eelde iedereen die gezond en sociaal in het leven wil blijven staan, meedoen. ‘Je hoeft alleen maar ’s morgens met je beste been uit bed te stappen en te besluiten om mee te doen. Aanmelden is niet nodig’, lacht Nynke. Om 10 uur is de start vanuit het Natuurhuis, achter muziekmuseum Vosbergen in Eelde. Samen met de vrijwillige wandelbegeleiders, in een rustig tempo genieten van de natuur en elkaar. Hoe aantrekkelijk wil je het gezond en fit ouder worden, hebben? Nynke Niessink-Kobes heeft er nu al reuze zin in om met elkaar op pad te gaan.

UIT DE KRANT