VAKO pakt verdiend punt in en tegen Assen

Stefan Hondeveld bij FC Assen tegen VAKO
Stefan Hondeveld bij FC Assen tegen VAKO Foto: Bas Baalmans
Sport Wedstrijd van de week

ASSEN - Liefst twaalf (!!) punten verschil op de ranglijst tussen FC Assen en VAKO, de één in de top van 4F zaterdag, de ander worstelend om uit de onderste regionen weg te blijven. Het immense puntenverschil was echter geen moment waar te nemen in de onderlinge strijd afgelopen zaterdagmiddag tussen de twee teams: 1-1. Een verdiend punt voor de ploeg van trainer Cor Meijer. Goed voor het moraal en prima om op voort te borduren richting de cruciale duels de komende weken tegen Mussel en SCN.

“Inderdaad een mooi punt richting de komende weken, maar jammer dat ik tegen Mussel aanstaande zaterdag niet op de bank mag zitten”, treurde Meijer nog ietwat na in de coulissen van sportpark De Hoogspanning, het Kardinge van Assen waar het weer ouderwets koud en vooral winderig was. Meijer doelde op de rode kaart die hij ontving van arbiter Drost in de hectische slotfase van het duel. De scheidsrechter van dienst kon terugkijken op een prima duel, maar moest aan het einde nog even stevig aan de bak. Het begon met een onhandige actie van VAKO-spits Karsten Koopman die de bal met de hand stopte om te voorkomen dat deze over de omheining zou vliegen. Echter was het leder nog in het spel dus Drost trakteerde de talentvolle Vriezenaar op geel. Correct conform de regels, maar in de geest van de wedstrijd was enige coulance meer op zijn plaats geweest. Die mening was trainer Meijer ook toegedaan en toen hij dat in woord en gebaar duidelijk maakte stuurde Drost de trainer van het veld. “Kinderachtig vond ik”, aldus Meijer. “Het is zijn goed recht. Ik had niet moeten reageren, dus maar even op de blaren zitten dan.”

De slotfase was inderdaad een hectische waar beide partijen op zoek gingen naar meer dan dat punt en zowel FC Assen als VAKO kregen kansen daartoe. FC Assen-spits Jarno Hamming, ook gisteren weer aantonend de spits-genen van vader Ronald geërfd te hebben, slaagde er niet in om zijn tweede van de middag te maken, mede door het prima keeperswerk van VAKO-goalie Marko Velthuis. De jonge Velthuis, overgestapt van SV Yde de Punt, nog maar 17 lentes jong en normaliter spelend in het samenwerkende JO19-team van VAKO en Yde, kreeg de kans omdat de ervaren Rolf van Wijk nog op de terugreis was van de wintersport en doelman Ronan Rona eerder in het seizoen na een keeperswissel van trainer Meijer niet meer onder zijn bewind in actie komt. Nood breekt wetten dus, maar Velthuis hield zich keurig staande op het Asser kunstgras. Ook VAKO kreeg kansen op meer. Een paar wel-of-geen-penalty-gevalletjes met Karsten Koopman en vooral Patrick Steenbergen (in het veld gekomen voor verdediger Ryan Vissia) en een mooie aanval via Luuk Drenth afgesloten door een fraaie krul van Nanne-Jan Koopman met rechts die door FC Assen-goalie Jarno Damhuis weggebokst werd, ternauwernood langs het hoofd van de vrij staande Steenbergen. 

De 1-1 bleef echter staan en daarmee kregen beide teams wat ze verdienden: een punt. De tweede helft was rommelig en allesbehalve gevuld met fraai en goed voetbal maar boeide wel. Dat was voor rust minder het geval. FC Assen domineerde op de plastic sprieten in Assen, maar het was VAKO dat al na dertig seconden voor had kunnen staan. Nanne-Jan Koopman dook vogelvrij op voor het Asser doel, maar zag zijn inzet op de paal naast de al kansloze doelman Damhuis eindigen. Daarna trok de thuisploeg het spel naar zich toe. FC Assen is met name voorin voetballend sterk, met Hamming maar ook zijn aanvalsmaatjes Leon Kemfers en Kay Veenhuizen ‘zitten op voetbal’ zoals dat zo mooi heet. Daarachter staan nog de sterk spelende Ian Norde en inspirator Sander Ottens en de hoge positie van FC Assen op de ranglijst is verklaard. Het leidde tot de 1-0. Spits Hamming stond onthutsend vrij voor de kansloze doelman Velthuis en opende het bal deze middag (1-0). 

“Dat wisten we en daarom ook afgesproken om hoog en snel druk te zetten op hun verdediging. Ze zo niet aan voetballen laten komen en bij ons eigen doel weghouden. Dat gelukte gaandeweg de wedstrijd steeds beter”, zag ook trainer Meijer. 

Het resulteerde in een logische en ook terechte gelijkmaker van VAKO, nog voor rust. Karsten Koopman profiteerde van dat vroege druk zetten en met zijn snelle uithaal verraste hij goalie Damhuis (1-1). De jonge VAKO-aanvaller had even daarvoor al de gelijkmaker op zijn hoofd, maar die kopbal ging over het Asser doel en ook zijn oudere broer Nanne-Jan was wederom op doelman Damhuis gestuit. Een vrije kopkans was er ook nog voor FC Assen, maar Hamming kopte over.

Daarmee was de koek ook wel op voor de thee, alhoewel de jonge Velthuis nog wel even van zich liet spreken. Met een ouderwets ‘polletje-incident’ dat – voor de oudere lezers – deed denken aan Hans van Breukelen in de jaren tachtig tijdens Feyenoord – PSV waarin de arme doelman tweemaal de bal opraapte omdat het stuiteren niet goed ging vanwege een polletje. Indirecte vrije trap tegen. Hetzelfde overkwam nu Velthuis, alleen een polletje kan niet de reden zijn geweest op het Asser kunstgras. Gelukkig voor de jonge goalie was de afloop beter. De indirecte vrije trap van FC Assen smoorde in de muur, waar bij Hans van Breukelen de bal wel door Feyenoorder Keije Molenaar werd binnen geschoten.

Na de veldwisseling golfde het spel op en neer, zonder overigens veel goed voetbal. Doelpunten vielen niet meer en op het einde werd het nog even grimmiger met onder andere de rode kaart voor trainer Meijer. Dat was onnodig deze middag waar een ieder zich wel herkende in de puntendeling. VAKO moet deze week op zoek naar een vervanger voor Meijer op de bank voor zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Mussel, een duel dat gewonnen moet worden. De dinsdag daarna wacht in Nieuwlande het inhaalduel tegen SCN. 

Man van de Wedstrijd: Marko Velthuis
FC Assen – VAKO 1-1
8. Hamming 1-0, 31. Karsten Koopman 1-1.
Geel: Vissia, Koopman (beiden VAKO).
Rood: VAKO-trainer Cor Meijer (VAKO).
Scheidsrechter: Drost.
Toeschouwers: 145.
FC Assen: Damhuis; Letmaath, Van der Wal, Veenstra, Demircioglu; Slomp (87. Buissink), Ottens, Norde; Veenhuizen, Hamming, Kemfers (51. Hut) .
VAKO: Velthuis; Polman, Wichers, Meijering (55. Goedkoop), Vissia (71. Steenbergen); De Bruin, Van Huffelen, Hondeveld; Nanne-Jan Koopman, Karsten Koopman, Drenth.

 

Luuk Drenthe bij FC Assen-VAKO
Karten Koopman bij FC Assen-VAKO
Jelmer Polman in actie bij FC Assen-VAKO
Doelman Marko Velthuis bij FC Assen-VAKO

UIT DE KRANT