VAKO weet na maanden weer wat winnen is

Afbeelding
Sport Wedstrijd van de week

VRIES - Hoog tijd en broodnodig. Het was al even geleden. Liefst vijf maanden terug boekte VAKO haar laatste officiële competitieoverwinning. Nacompetitie overwinning welteverstaan, want op 10 juni jongstleden werd de promotiewedstrijd om de vierde klasse tegen Bargeres met 3-1 gewonnen. Deze zaterdag won VAKO na twee gelijke spelletjes en drie stevige nederlagen voor de eerste keer in de vierde klasse: 2-1 tegen Wildervank.

De opluchting was dan ook voelbaar na afloop op het kletsnatte Sportveld De Fielliettaz Goethart in Vries. Daar wond ook trainer Cor Meijer van het gepromoveerde VAKO geen doekjes om. “Een hele fijne overwinning, dit hadden we echt nodig. Geluk hadden we ook vandaag. Bij de bal op de paal en met de beslissing van de scheidsrechter bij de 2-1 om niet te fluiten voor een overtreding.”

Meijer had voorafgaand aan het cruciale duel met de Groningers forse maatregelen genomen. Een hectische week met veel overleg en discussie intern werd uiteindelijk afgesloten met een keeperswissel als voornaamste wijziging. De jonge goalie Ronan Rona moest het veld ruimen voor de ervaren doelman Rolf van Wijk. Een ingreep die Meijer vorig seizoen in de slotfase van de competitie ook al eens deed.” Afgelopen week inderdaad een andere keuze gemaakt. Lastige week. Heel vervelend. Ronan Rona er naast gezet en toch gekozen voor de ervaring met Rolf van Wijk en die heeft het fantastisch gedaan vanmiddag”, aldus Meijer over zijn keepers.

Van Wijk keepte niet foutloos afgelopen zaterdag en had in de tweede helft zelfs het geluk volop aan zijn zijde toen een slippertje van de geroutineerde goalie door Wildervankster Lourens Huizing op in plaats van net naast de doelpaal werd gegleden. Zijn komst bracht wel meer rust en stabiliteit in de Vriezer defensie die de afgelopen weken door doelpuntenregens was geteisterd (5-0 tegen SJS, 6-1 tegen Hollandscheveld) en in vijf duels al 21 (!!) doelpunten tegen kreeg.

Het stond toen al 1-1 op het mooie, maar nog wat broze hoofdveld in Vries dat gedurende de wedstrijd natter en natter werd. VAKO kwam al vroeg in het duel knullig op achterstand toen de lange Wildervank spits Joost Wolthuis vanaf links centrale verdediger Jelle Wichers in de luren legde en Van Wijk in zijn korte hoek verschalkte. Ook de aansnellende andere centrale verdediger Thomas Meijering kon het onheil niet meer voorkomen.

Een doelpunt vanuit het niets eigenlijk want veel creëerden de gasten ook niet. Net als VAKO overigens en het was geen toeval dat de gelijkmaker van VAKO uit een standaardsituatie viel. Een overtreding op een metertje of twintig van het doel van Wildervank goalie Mark Smid, slim uitgelokt door youngster Karsten Koopman na ruim een half uur spelen voor VAKO. Dit zijn voor de geroutineerde VAKO-aanvoerder bijkans halve strafschoppen want menig keer promoveert Van Huffelen dit tot doelpunten. Het was nu niet anders. Op werkelijk schitterende wijze krulde hij de bal in de linkerkruising, achter de kansloze Smid die nog vergeefs naar de bal dook.

Dat was het ook wel voor rust wat betreft het vertier in Vries. VAKO was al lang blij met meer rust in de ploeg en ‘slechts’ één tegengoal en Wildervank, zelf ook met vijf puntjes allesbehalve een hoogvlieger in 4F bracht ook niet veel extra’s meer. Na de veldwisseling was er meer te beleven voor de vele toeschouwers die of de overkapping bij de kantine of de goed bezette tribune opzochten tegen de steeds hevigere regen. VAKO drong aan, naarstig op zoek naar een tweede goal en aantonend niet genoegen te willen nemen met een remise.

De snelle en vlot dribbelende Andre Manzeza en zijn compaan op links de frêle linkspoot Luuk Drenth zorgden met regelmaat voor gevaar via de flanken, regelmatig aangestuurd door Van Huffelen die de koning van het middenveld was deze middag. Veel moest ook wel van hem komen want zijn vakbroeder Roy de Bruin, normaliter ook één van VAKO’s drijvende krachten, speelde een aanzienlijk mindere wedstrijd dan Vries van hem gewend is. De wissel Rob Liewes voor De Bruin was dan ook wel een logische van trainer Meijer in de tweede helft. De bank van VAKO was sowieso al imposant deze middag want menig trainer zal honds jaloers zijn op de oefenmeester van VAKO met toppers als Liewes maar ook Ivar Goedkoop, Nanne Jan Koopman, Emmanuel Manzeza en nota bene ook nog good-old Patrick Steenbergen in de dug-out. De eerste vier kwamen allemaal binnen de lijnen (voor Drenth, Andre Manzeza, Ryan Vissa en De Bruin dus), breekijzer Steenbergen mocht deze week de warme kleding aanhouden, want zijn komst om een overwinning te forceren was nu eens niet nodig.

Integendeel, want het was de jeugd die VAKO de drie punten bezorgde. De jonge talentvolle spits Karsten Koopman, handig bediend door de al even jeugdige Luuk Drenth scoorde een kleine twintig minuten voor het einde de verdiende en zo later bleek winnende 2-1 voor de thuisploeg. Dit tot grote woede van heel Wildervank trouwens die van mening was dat VAKO een overtreding nodig had in de voorbereiding op die goal van Koopman, maar daar had de prima fluitende arbiter Thom Mulder een andere gedachte over: doorspelen, geldige goal en geel voor het gedrag van coach Colin Steenge.

De slotfase boeide tot het allerlaatste moment. VAKO verzuimde het duel in het slot te gooien door 3-1 te maken, ondanks vele en talrijke kansen. De mooiste was nog voor invaller Emmanuel Manzeza, op schitterende wijze gelanceerd door Van Huffelen maar zijn inzet verdween net naast het doel van Wildervank. Ook de gasten bleven in een eindresultaat geloven en met name de kleine en behendige Yoni Even-Zur was een plaag voor VAKO deze middag. Het leidde echter niet tot meer doelpunten, want Van Wijk hield zijn doel verder schoon met nog twee goede reddingen op Groninger afstandsschoten. De 2-1 werd dan ook de eindstand op het Vriezer scorebord.

VAKO eindelijk weer eens aan de goede kant van de streep na een competitiewedstrijd en met drie punten rijker de bomvolle kantine in waar het feest al in volle gang was. Aanstaande zaterdag hoopt VAKO de stijgende lijn voort te zetten in de loodzware uitwedstrijd tegen koploper Borger.

Man van de wedstrijd: Tim van Huffelen
VAKO - Wildervank 2-1
12. Wolthuis 0-1, 33. Van Huffelen 1-1, 71. Karsten Koopman 2-1.
Scheidsrechter: T. Mulder
Geel: Liewes, Hondeveld (beiden VAKO), Hofman, Jager, Cosse, Steenge (trainer) (allen Valthermond).
Toeschouwers: 175.
VAKO : Van Wijk; Vissia (Emmanuel Manzeza), Wichers, Meijering, Polman; De Bruin (Liewes), Van Huffelen, Hondeveld; Drenth (Nanne Jan Koopman), Karsten Koopman, Andre Manzeza (Ivar Goedkoop).
Wildervank: Smid; Kwant (Hoving), Mast, Smits (Nagel), Hofman; Jager, Nijland, Menting; Evon-Zur, Wolthuis (Cosse), Huizing.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

UIT DE KRANT