Hardlopen door het gebied van de Zweedse kornoelje

Afbeelding
Sport

In de sportlight: De Zeijer Strubbenloop


Hardlopen door het gebied van de Zweedse kornoelje


Aankomende zaterdag staat de Zeijer Strubbenloop voor de achtste keer op het programma. Dit is de laatste wedstrijd in het Rabocup Loopcircuit van 2019 en dus worden er in Zeijen de prijzen verdeeld. Leo Baptist van Stichting Loopcircuit De Kop van Drenthe, hoopt wederom op veel deelnemers: “Het is de laatste wedstrijd en dus een belangrijke. Het eindklassement wordt daar bepaald. Het ligt dichtbij elkaar dus het kan zomaar eens enorm spannend zijn. Daarbij sluiten we weer een jaar af en dat is altijd een speciaal moment.”


Als de organisatie terugkijkt op het afgelopen jaar dan zijn ze bijzonder blij: “In totaal hebben ruim 3000 mensen meegelopen in onze wedstrijden. We hebben vooral ingezet op de kleinere kernen de afgelopen jaren. We willen graag meer reuring in kleine dorpen als Zeijen en Vries creëren en dat lukt toch aardig. Bovendien zijn we bezig om Tynaarlo weer toe te voegen volgend jaar, maar daar zijn we nog over in gesprek”, aldus Baptist.


Het bestuur is ontzettend tevreden over alle vrijwilligers die zich inzetten voor de Zeijer Strubbenloop evenals de andere lopen dit jaar: “Zonder hen kun je het gewoon vergeten.” Er komt ontzettend veel bij een wedstrijd als deze kijken volgens Baptist: “Voor een klein dorp moet er erg veel geregeld worden. Er moeten vergunningen worden verkregen, de EHBO moet geregeld zijn, de veiligheid staat centraal en de financiën dienen op orde te zijn. Nogmaals, de hulp van vrijwilligers is daarbij van essentieel belang en dat wil ik dan ook graag benadrukken.”


De uitslag van de Zeijer Strubbenloop geeft de uiteindelijke beslissing wie in 2019 bij de dames en bij de heren met de wisselbokaal naar huis gaat. De bijbehorende dagprijzen, de overallprijzen en de eindklassementprijzen voor de dames en de heren worden zo snel mogelijk na de wedstrijd uitgereikt.


Het parcours in Zeijen staat bekend als ‘halve crossloop’. Dat betekent dat er een gedeelte op verharde ondergrond en een gedeelte op onverharde ondergrond gelopen wordt. “Daardoor liggen er geen toptijden in de lijn der verwachting, maar is het voor de lopers ideaal. We rollen namelijk zo december in en dan staan er vaak veel crosslopen gepland”, vertelt Baptist.


Start


De start van deze loop is voor Café Hingstman aan de Hoofdstraat 18 in Zeijen. Café Hingstman ligt aan een van de drie brinken die het dorp Zeijen rijk is. Vanuit het dorp gaan de lopers via de es naar de Zeijer Strubben. Dit gedeelte van het parcours gaat via een bospad en een zandweg weer naar een verharde straat. Het gedeelte in de Zeijer Strubben, waar de beroemde Zweedse kornoelje groeit, is ook meteen het uitdagendste gedeelte van het parcours.


Afstanden


De hardlopers kunnen kiezen uit 5 of 10 kilometer. Indien men voor de 10 kilometer kiest dan loopt men twee ronden. De 10 kilometer is onderdeel van de Rabocup Assen en Noord-Drenthe Hier zijn dan ook prijzen te winnen in diverse categorieën. Dit jaar staan er voor de drie snelste dames en heren op de 5 kilometer ook prijzen op de prijzentafel.


Voor de kinderen van de basisschool is een mooi rondje uitgezet rondom de Brink. De kinderen van groep 3 tot en met 5 lopen 1000 meter en de kinderen van groep 6 tot en met groep 8 lopen 1500 meter.


Prijzen


Naast de prijzen voor de snelste dames en heren, worden er ook prijzen beschikbaar gesteld voor het verbeteren van het parcoursrecord zowel bij de mannen als de vrouwen.


Programma


Om 14:00 uur start men met de 1000 meter. Daarna volgt om 14:15 de 1500 meter om vervolgens om 14:30 de wedstrijdlopers te laten starten op de 5 en 10 kilometer.


Kosten


De kinderen van de basisschool kunnen gratis deelnemen aan de Kidsrun. Deelnemers aan de overige afstanden betalen €7,50 bij voorinschrijving. Inschrijving kan op de dag zelf vanaf 13:00 uur tot een half uur voor aanvang van de wedstrijd bij Café Hingstman te Zeijen. De kosten bedragen dan 9 euro. Baptist adviseert voorinschrijven: “Wees op tijd en schrijf je vroegtijdig in. Het scheelt de loper niet alleen geld, maar het is voor de afdeling inschrijving ook een hoop minder werk.”

UIT DE KRANT

Lees ook