Feest van de Geest, van Hemelvaart tot Pinksteren

Afbeelding
Cultuur

VRIES - Feest van de Geest is een ontmoeting tussen Beeldende Kunst, Pinksteren en Architectuur van kerkgebouwen. In de periode tussen Hemelvaart en Pinksteren zijn kerken open voor het publiek. Kunstenaars presenteren en exposeren nieuw gemaakte kunst, geïnspireerd op het Pinksterfeest en de architectuur van kerkgebouwen. De open kerken zijn een speelse en beeldende inspiratiebron voor mensen die op zoek zijn naar hedendaagse kunst, cultuurhistorie, vormen van spiritualiteit, geloof, zingeving en recreatieve ontspanning.

Dit jaar wordt het Feest van de Geest voor de 11e keer gehouden en ook de Bonifatiuskerk doet weer mee. 2024 wordt een zeer bijzonder Feest van de Geest in en om de Bonifatiuskerk. De drie kunstenaars, Manja Kindt, Edith Cammenga en Jan Pieter van den Bos, die samen het collectief ‘De verborgen tijd’ vormen, gaan aan de slag in de Bonifatiuskerk. Ze gaan eigenzinnige kunstvormen presenteren.

De Bonifatiuskerk is open van 13.00 tot 17.00 uur op donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag), zaterdag 11 en zondag 12 mei en het weekend van Pinksteren 18, 19 en 20 mei. Bijna altijd is één van de kunstenaars aanwezig om iets te vertellen over de expositie. Ook zijn er een paar bijzondere momenten in deze periode.

Zaterdag 11 mei, 15.00 uur, verzorgt componist/organist en ook wiskundige Herman Röhrbach een kort orgelconcert, hij componeerde een muziekstuk voor het orgel waarbij hij zich liet inspireren door het thema ‘Troost’ en door de plattegrond van de Bonifatiuskerk.

Zaterdag 12 mei, 15.00 uur, geven de kunstenaars uitleg bij hun kunstwerken in en om de kerk.

Zaterdag 18 mei,14.00 uur, vertonen we in de kerk de beroemde en bijzondere film ‘Andre Roebljov’ van de Russische regisseur AndreTarkovsky. Een ontroerende film passend bij de expositie met pauze en koffie.

Zondag 19 mei, om 15.00 uur, de cantorij geeft een jubileum concert. Dit concert staat los van de expositie. Bezoekers van het Feest van de Geest worden verzocht door de consistorie naar binnen te komen en mogen meeluisteren naar de zang van de Cantorij. Rondom Vries zijn de kerken van Eelde, Zuidlaren en Noordlaren geopend tijdens de genoemde dagen. Voor het volledige programma en een route langs deelnemende kerken: feestvandegeest.nl

UIT DE KRANT