Joke Rosier over de afgelasting van alle bevrijdingsfestiviteiten in Vries

Afbeelding
vries

“De hele Brink in Vries zou op zijn kop staan op 13 april”


VRIES – Afgelopen woensdag bereikt ons het bericht dat alle activiteiten rond 75 jaar bevrijding van Vries geen doorgang zullen vinden. Het comité Vries 75 jaar Vrij maakt dat in een persbericht bekend. Een flinke streep door de rekening voor de organisatie, die dit jaar groots wilde uitpakken. Joke Rosier is voorzitter van het 4 mei comité in het dorp, één van de organisaties achter de festiviteiten op 13 april. Zij zegt de beslissing te betreuren, maar geeft aan dat het de enige juiste is.


Op dinsdagmiddag zit ze nog naast een forse Brabantse meneer en met tweehonderd anderen in een vliegtuig van Lanzarote naar Nederland. Rosier vertelt dat ze de situatie nauwelijks kan bevatten: “Je kunt je bijna niet voorstellen dat we er twee weken geleden nog over twijfelden of we het door zouden laten gaan.” In Spanje mag je op dat moment al niet meer zonder plausibele reden de straat op. Agenten van de Guardia Civil rijden door de straten en beboeten mensen die er louter ‘op uit trekken’. Daar is op het moment van schrijven in Nederland nog geen sprake van. Al denkt men er wellicht wel over na. “Het laat zien dat we in Nederland ten opzichte van andere landen in Europa een uitzonderingspositie bekleden. Je weet alleen nooit hoe scenario’s uitpakken. Ik ben in ieder geval blij dat ik hier nog lekker mag fietsen”, vertelt Rosier. De maatregelen die de overheid heeft getroffen zorgen echter wel voor de afgelasting van alle activiteiten die op 13 april op de Brink in Vries zouden plaatsvinden. Rosier hierover: “Het is ontzettend jammer. 13 april is de datum van de bevrijding van deze regio. We zouden een extra groot feest organiseren. We zitten er nu aan te denken om het in de nazomer alsnog te vieren. Het is immers dan nog steeds het bevrijdingsjaar. Misschien dat uitstel qua temperatuur positief kan uitpakken, want onze ervaring van de viering van 65 en 70 jaar bevrijding leert dat het meestal ‘onfeestelijk’ koud is op 13 april.”


Al voor de zomervakantie van 2019 gaat men in Vries om tafel om een bevrijdingsfeest voor het dorp te organiseren in 2020. De bevrijding van het dorp is op 13 april in dat jaar precies 75 jaar geleden en dat moet gevierd worden vinden een aantal organisaties. Zo zit het 4 mei comité om tafel met de Protestantse kerk van Vries, de Harmonie Vries, de Historische Vereniging Oud Vries, Plaats de Wereld, Volksvermaken  Vries en de gemeente Tynaarlo. Subsidies moeten worden aangevraagd en activiteiten moeten op elkaar afgestemd worden. Wie doet wat? Het hele programma wordt met deze organisaties samengesteld. Eén ding staat vast: het moet een festival op zich worden. Net als vijf jaar geleden. Met het 4 mei comité als trekker en coördinator van het geheel en in afstemming met andere kernen als Eelde en Zuidlaren. “We kwamen tot de conclusie dat we ieder ons eigen feest gingen organiseren, met ieder eigen accenten. Bij ons kwam één van de accenten te liggen op een muziekfestival met deelname van meerdere koren en muziekensembles uit de hele gemeente Tynaarlo. Eelde en Zuidlaren gaven toen aan dat hun muziekgroepen ook mee kunnen doen in Vries. Fantastisch”, laat Rosier weten. De Harmonie Vries is al maanden bezig met het instuderen van een speciaal repertoire voor het bevrijdingsfeest.


De Historische Vereniging Oud Vries heeft een oorlogstentoonstelling gemaakt die de hele week toegankelijk zou zijn voor alle bezoekers. Daar waar het normaliter een eendaagse tentoonstelling maakt voor de basisschoolleerlingen van Vries. De tentoonstelling zou extra groot worden met onder andere verhalen van mensen die de oorlog en de bevrijding in Vries hebben meegemaakt. Daarnaast zouden er een stuk of tien oude legervoertuigen over de Brink rijden. “Echte legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. We hebben ze al vaker gehad in Vries. Hele optochten zelfs. Dit jaar hadden we weer tien auto’s geregeld. Deze maken altijd ontzettend veel indruk”, geeft Rosier aan.


De Protestantse kerk van Vries zou de jaarlijkse openluchtdienst op 19 april houden. Deze zou ook in het teken van vrijheid staan en de naam: ‘Biebels, Bomen, Vrijheid’ dragen. Na de dienst zou er een Dorpsvrijheidlunch plaatsvinden, waar het hele dorp kon proeven van de gerechten en luisteren naar de verhalen van de ‘Nieuwe Vriezenaren’. Daarmee wordt gedoeld op de vluchtelingen die naar Vries zijn gekomen. Ook het vlogproject voor de leerlingen van groep 8 van bijna alle basisscholen in de oude gemeente Vries valt in het water met de afgelasting. Deze leerlingen zouden filmpjes maken over wat vrijheid voor hen betekent.


Volksvermaken Vries, de naam zegt het al, zou het publiek op 13 april ook graag hebben vermaakt met een oeroude Vriezer traditie: priksleeën. “Zodra er vroeger ijs lag, waren ze hier in het dorp aan het priksleeën”, vertelt de organisator. IJsvereniging Aol Gloep zou een priksleecompetitie op de brink organiseren. Volksvermaken Vries heeft speciaal voor het bevrijdingsfeest priksleeën op wieltjes gemaakt, maar deze blijven voorlopig tot de nazomer ongebruikt. Daarnaast heeft Volksvermaken Vries in samenwerking met de vier avondvierdaagseverenigingen een hele wandelmarathon uitgezet in de gemeente Tynaarlo. Een marathon met vier etappes: Eelde, Zuidlaren, Tynaarlo en Vries. De laatste etappe zou op 13 april starten en finishen op de Brink. “Ja, de hele Brink zou op de kop staan die dag”, verklaart Rosier.


Ze geeft aan dat het mooie aan het organiseren van zo’n groot gebeuren is om met al die diverse organisaties eens per maand om tafel te zitten: “Ik heb dat als heel positief ervaren. De samenwerking in het dorp spat ervan af en ik heb ontzettend veel mensen leren kennen.” Die samenwerking met het dorp is niet het enige dat Rosier zeer prettig heeft gevonden: “Ik moet ook noemen dat de samenwerking met de gemeente Tynaarlo heel goed verliep. Ze waren zeer bereid om mee te werken en dachten tevens mee met de organisatie. De gemeente zou tevens waar mogelijk de publiciteit voor haar rekening nemen. We hopen dat het feest evengoed in de nazomer plaats kan vinden, maar we moeten, als dat weer toegestaan is, eerst met elkaar om tafel over hoe nu verder.”

UIT DE KRANT

Lees ook