Cultuurkeet moet nieuwe mobiele huiskamer worden in de gemeente Tynaarlo

Afbeelding
Nieuws

“Het is op dit moment het meest gewilde kantoor van de gemeente”


TYNAARLO – Naast de milieustraat staat sinds kort een met graffiti versierde container, ‘de Cultuurkeet’. Een initiatief van de cultuurcoaches, Gea Jonker en Frits Colenbrander, van de gemeente Tynaarlo. In samenwerking met jongerenwerk Tynaarlo, jongerenraad #JongTynaarlo en sportcoaches is de Cultuurkeet gerealiseerd. De bedoeling achter het geheel is om een ontmoetingsplek te bieden waar mensen hun creativiteit kunnen en mogen uiten. “De cultuurkeet is voor iedereen die zich op welke manier dan ook wil uiten. Wij staan maximaal 29 dagen op één plek en dat kan in de gehele gemeente Tynaarlo zijn”, vertelt Jonker in gesprek met de Krant van Tynaarlo. 29 dagen, anders wordt het volgens de wet als gebouw gezien en dat is het niet. “Het is een nieuwe, mobiele verschijningsvorm van en voor cultuur.”


Afgelopen week ging wethouder Oetra Gopal al op bezoek bij de Cultuurkeet. “Het is het meest gewilde kantoor van de gemeente op dit moment”, lachen de cultuurcoaches. Het is de bedoeling dat de Cultuurkeet een laagdrempelige, informele manier is om in contact te treden met de gemeente. “Ik denk dat je hier gemakkelijker naar binnen stapt dan bij een formeel gemeentehuis. Er bestaat een bepaalde fysieke afstand tussen de mensen en de gemeente en in plaats van dat de mensen deze afstand zelf verkleinen, zien wij het als onze taak om deze te overbruggen”, legt Colenbrander uit. De Cultuurkeet moet de gemeente Tynaarlo dus zichtbaarder maken.


De cultuurcoaches willen met dit initiatief cultuur een verschijningsvorm geven. “Het is een plek waarin wij een gesprek bieden. Het moet een ontmoetingsplek worden waar mensen worden verbonden en geïnspireerd. Volgens ons is dit een mooie manier om de mensen in de gemeente te bereiken”, vertelt Jonker.


De invulling van de Cultuurkeet is vrijblijvend. De keet staat gedurende een bepaalde periode op een willekeurige plek in de gemeente. Het moet een soort huiskamer worden waar allerhande dingen worden besproken, maar die ook een podium biedt voor initiatieven vanuit de inwoners. Hierbij geven de cultuurcoaches voorbeelden als een toneelstuk in een wijk, een wethouder die een spreekuur houdt of een beginnend artiest die zijn kunsten vertoond. “Alles is mogelijk. Daarom willen we mensen vooral oproepen om met ideeën te komen. Wij zijn ervoor om ruchtbaarheid aan die ideeën te geven. Talent woont, leeft en werkt meestal om je heen.”


Een slag om de arm moet wel worden gehouden volgens de cultuurcoaches: “Wij zitten nu natuurlijk in een coronasituatie en dus moeten we eerst kijken wat en hoe er iets mogelijk is.” Dat betekent echter niet dat er geen gebruik gemaakt kan worden van de Cultuurkeet. Deze is onlangs namelijk ‘coronaproof’ gemaakt en men kan met vragen of ideeën altijd terecht bij de cultuurcoaches. “Het is de bedoeling dat één van ons hier aanwezig is, maar voor nu is het handig om via de digitale wegen contact op te nemen voordat men bij ons binnenstapt”, laat Colenbrander weten.


De Cultuurkeet wordt een tijdelijk schilderij in de wijk, waar men dus voor allerlei doeleinden terecht kan met als doel de leefbaarheid, vitaliteit, creativiteit en attractiviteit van de gemeente Tynaarlo te waarborgen, dan wel te verbeteren. Mocht men interesse in of ideeën voor de Cultuurkeet hebben, stuur dan een mailtje naar cultuurkeet@tynaarlo.nl.

UIT DE KRANT