Jaaroverzicht de Krant van Tynaarlo 2019

Afbeelding
Nieuws

REGIO – Het jaar is alweer voorbij. 2019 is voorbijgevlogen en wat is er veel in onze regio gebeurd. Zo stond men in de zomer voor het eerst op de Brink voor het Tweiduuster Brinkfestival, was het bloemencorso in Eelde wederom een groot succes en moesten we in juli in verband met de aanhoudende, extreme hitte de verkoeling zoeken. We kenden op de redactie van de Krant van Tynaarlo een aantal wijzigingen, er werd er volop door verschillende beroepsgroepen gestaakt, de ontwikkelrichting van het college voor het centrum van Zuidlaren ging door de raad en wij benoemden Marjolein Nanninga tot kerstengel van de Krant van Tynaarlo! We blikken graag samen met u nog één keer terug op het mooie jaar dat 2019 is geweest en kijken dan vooral vol goede moed, positieve energie en nieuwsgierigheid om de hoek naar 2020!


Januari


In januari van afgelopen jaar komt Guus Jesse Vos als eerste baby in de gemeente Tynaarlo ter wereld. Het lieve kereltje werd geboren op 3 januari 2019 in het Martini Ziekenhuis in Groningen. Trotse ouders van Guus zijn Marlie Calandra en Jaap Vos uit Eelde. In diezelfde maand is Egbert Swierts van DroneHub GAE van mening dat drones het dagelijkse leven van de mensen echt gaan raken, is bibliotheekmanager Lammie van der Tuuk kritisch op de nieuwe bibliotheekregeling van de provincie Drenthe en geeft de twaalfjarige zeiler Rens van der Heiden uit Paterswolde aan voor het Europees en Wereldkampioenschap zeilen te gaan. Daarnaast worden de schaatsen in Zeijen nog eens ondergebonden. Nadat een aantal vrijwilligers bij de voorbereidingen op de ijsbaan in Zeijen een nat pak had gehaald, konden schaatsliefhebbers eind januari alsnog mede dankzij de inspanningen van de vrijwilligers nog even lekker ‘scheuvelen’.


Februari


In februari besteedden we aandacht aan Jan Roelof uit Zeijen. Hij lijdt aan de ziekte van Huntington. Een dodelijke, erfelijke ziekte met symptomen van Alzheimer, Parkinson en ALS.  Zijn vrienden organiseerden in februari een biljartbenefiet. Ze biljarten 24 uur lang om geld op te halen voor het onderzoek naar Huntington. Een prachtig initiatief! Daarnaast steeg de spanning gedurende deze maand voor de verkiezing van ‘beste bedrijf van Tynaarlo’. Wie volgt de winnaar van 2018, Van Ark juweliers, op? Commercieel directeur Bowy Odink van Groningen Airport Eelde vertelde in onze krant dat reizigers maar liefst 9.4 miljoen in de regio hebben uitgegeven. Daarmee wilde Odink het belang van het vliegveld voor de economie in het noorden aangeven. Wethouder de Graaf opende tussendoor het nieuwe kunstgrasveld van VV Actief, Jan Mijnders stopte na ruim 40 jaar met schoorsteenvegen en het werd bekend dat Renée Hamersma, Aad Blok en Glenn Poelman de jury vormden voor de verkiezing van het ‘beste bedrijf van Tynaarlo’.


Maart


Bowlingcentrum de Waterburcht in Eelde wist begin maart de titel ‘beste bedrijf van Tynaarlo’ in de wacht te slepen en volgde daarmee Van Ark Juweliers op. Het familiebedrijf van Harmanna Kampinga wist indruk te maken door de maatschappelijke rol die het vervult voor het dorp Eelde. Senioren testten in maart hun fitheid  in het gemeentehuis en werden tevens door Marijke Gordijn geënthousiasmeerd voor tafeltennissen via de ‘Oldstars’. Daarnaast werd bekend dat de biljartmarathon van de vrienden van Jan Roelof maar liefst €22651,- euro heeft opgeleverd voor het onderzoek naar Huntington. Mensen in Vries hoefden sinds februari overigens niet meer naar Annen voor een pak melk, want ondernemer Henk Rik Koetsier opende zijn nieuwe Coop in Vries. Ondertussen heersde er onrust onder de inwoners van Zuidlaren over hun centrum. Ondernemer Marc Willemse en een aantal andere ondernemers vonden het tijd worden dat er wat ging gebeuren. De betrokken ondernemers schetsten vervolgens hun centrumplan voor Zuidlaren.


April


In april speelde de Zuidlaarder Tennis Club (ZTC) haar eerste wedstrijden op het hoogste niveau van Nederland, een puike prestatie! Bettine Vriesekoop gaf het startsein voor de Oldstars van Tafeltennisvereniging Vries, hetgeen Marijke Gordijn een maand eerder aan de man probeerde te brengen bij de senioren. Het bleek een groot succes, waarbij, zo bleek later, de tafeltennisvereniging een hoop nieuwe leden mag bijschrijven op de ledenlijst. In Zuidlaren vierde men op 13 april voor de tweede keer het bevrijdingsfestival Amherst. Daarbij werd stilgestaan bij de bevrijding van Zuidlaren dat op 13 april officieel door de Canadezen is bevrijd. In Paterswolde werden vervolgens succesvolle Koningsspelen georganiseerd en gedurende de paasdagen konden mensen in Anloo tijdens de Lammetjesdag gezellig knuffelen met lammetjes. Dat bleek boven verwachting populair, want met zo’n 300 bezoekers waaronder zelfs een aantal uit Zimbabwe en België keek de organisatie terug op een geslaagde dag!   


Mei


Een vierwekenlange sponsorrit op een scootmobiel. Daar startte de ruimhartige Riek Vlieg in mei mee. De inwoonster van Tynaarlo wilde daarmee geld inzamelen voor minderbedeelden in de samenleving. Ze focuste zich daarbij op de sociaalzwakkere ouderen die volgens haar wel een steuntje in de rug konden gebruiken in de huidige samenleving. Op 4 mei herdacht men in de gemeente Tynaarlo wederom op indrukwekkende wijze de doden die zijn gevallen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Even later gingen zeven leerlingen en twee leerkrachten van CKC de Rietzanger in Eelderwolde een spannend project aan. Zij gingen namelijk naar Kreta voor een uitwisselingsproject. Op sportgebied wonnen basisscholen De Westerburcht en Ter Borch het schoolvoetbaltoernooi van dit jaar. Yde de Punt maakte zich voor het vijfde jaar op rij op voor de grasbaanraces in het dorp. VV Actief bleef op kampioenskoers en VV Annen werd na zeven jaar weer kampioen!


Juni


In juni sprong het dorp Zuidlaren in de bres voor het behoud van het Harens Lyceum in het dorp. Een groep ouders en oud-docenten richtten tevergeefs een belangengroep op, want het besluit stond vast en dus moest men in Zuidlaren afscheid nemen van haar voortgezet onderwijs. Eelde Loopt Voor organiseerde in juni haar derde wandeling en heeft dit jaar CliniClowns als goed doel gekozen. De vijfendertigste jaarmarkt in Eelde was op 8 juni van dit jaar wederom een groot succes. De Eelder jaarmarkt draagt ieder jaar een thema en dat was dit jaar ‘Country & Western’. Het Vocaal Festival in Annen was overigens ook weer een waar spektakel. Daarnaast was Yde de Punt in de ban van het Schoolfeest dat één keer in de vijf jaar wordt gehouden. Het dorp pakte enorm uit met schitterende wagens en een prachtige optocht. In Zuidlaren vond tevens de twaalfde spetterende editie van de Tienkamp in het dorp plaats.


Juli


In de maand juli startte de zoektocht naar de nieuwe Bloemencorsokoningin van Eelde weer. Wie volgt Elza Mulder op? Daarnaast nam de Protestantse Gemeente Anloo-Zuidlaren het initiatief om een reis naar Ghana te organiseren. 35 jongeren uit Zuidlaren vertrokken richting Afrika om daar huizen te gaan bouwen. Het Autocross en NK Combinerace in Yde de Punt was weer een groot spektakel. Bovendien werd er in Eelde voor de vijfde keer een heus timmerdorp gebouwd. Dat deden de kinderen van groep 3 tot en met 8 van alle scholen in Eelde-Paterswolde. Het kwik liep ook hoog op in juli, want de voorpagina van de laatste krant in deze maand werd gesierd door een ouders en kinderen die in zwembad de Leemdobben in Vries verkoeling zochten. Het warmterecord van de provincie Drenthe werd in Eelde met 36,9 graden verbroken. Wat een hitte!


Augustus


In augustus sprak de Krant van Tynaarlo met boswachter Albert Heckel over de aanhoudende droogte. Dat zou volgens hem namelijk wel eens funest kunnen zijn voor diverse plant- en diersoorten. Muzikant Harry Loco uit Vries vertrok naar de Verenigde Staten om daar op het podium van Woodstock op te treden. Daarnaast vertelde Thanée Hartlief uit Eelde over haar deelname aan Miss Teen of the Netherlands. De dan zeventienjarige Thanée won in april de verkiezing van mooiste tiener van Drenthe en vertegenwoordigde de provincie in de landelijke finale op 30 augustus. Hein-Peter Nauta liet de gemeente Tynaarlo kennismaken met de elektrische deelauto en vergeleek het met het hebben van een Spotify-abonnement. Marjolein Nanninga won de bloemenkoninginverkiezing van dit jaar tijdens de Eelder bloemencorso en daar was onze collega Tim Lambeck het mee eens. Hij zat namelijk in de jury!


September


In de maand van Prinsjesdag kijken we terug op het Eelder Bloemencorso. De grote winnaar van de editie van 2019 werd Hooiweg-Schelfhorst met hun wagen genaamd ‘The Lion King’. Het werd weer een prachtige optocht met oogstrelende creaties. Daarnaast werd stilgestaan bij de 19e editie van het muziekfestival Donderslag in Donderen. De organisatie kon op vrijdag maar liefst 500 bezoekers verwelkomen in de feesttent op het Donderse platteland en op zaterdag nog eens 300. Herman Geerts noemde het: “Fenomenaal, fantastisch en ongelofelijk!” Niet alleen in Donderen, maar ook in Vries stond er een muziekfestival in september op het programma. Niet voor de negentiende, maar voor de eerste keer en dat was het Tweiduuster Brinkfestival. Organisatoren Mathilde Leonore, Nancy Vos en Sietse Hamersma liepen naderhand nog dagen op wolkjes door het succesvolle evenement. “Het evenement dat Vries al die tijd heeft gemist”, volgens de organisatie.


Oktober


In oktober trokken twee basisscholen in het nagelnieuwe gebouw aan het Groote Veen in Eelde. Directrice van Obs de Veenvlinder, Marjan Jansen, vertelde in de Krant van Tynaarlo over wat er allemaal bij kwam kijken en gaf aan trots te zijn op het resultaat. In deze maand maakte ons land tevens kennis met de eerste hevige boerenprotesten. Voormalig bestuurslid van de Farmers Defence Force  en de Agractie, Arjen Schuiling uit Tynaarlo, vertelde over het protest en waarom het voor de boeren tijd was om in actie te komen. De 819e Zuidlaardermarkt werd in Zuidlaren groots gevierd. De eerste paarden werden al verhandeld terwijl het feestgedruis al lallend over de Stationsweg zwalkte. De sfeer was erg gemoedelijk en er werd maar één bekeuring uitgedeeld! Na de agrarische sector ging ook de bouwsector eind oktober in protest tegen de PFAS-maatregelen van de overheid.   


November


Alsof er nog niet genoeg gestaakt werd in Nederland, legde het basisonderwijs begin november het werk neer. De bizar hoge werkdruk deed een groot gedeelte van de leerkrachten besluiten te gaan staken, maar niet allemaal. Margriet Nanninga van de gereformeerde basisschool De Lichtkring in Zuidlaren werkte wel door: “Staken gaat ten koste van het kind.” De leerkrachten van basisscholen het Oelebred in Tynaarlo en de Duinstee in Yde gaven een week later aan het mooiste vak van de wereld te hebben en nodigden mensen uit om eens bij hen in de klas te komen kijken. Sinterklaas deed in november zijn intocht in alle dorpen in de gemeente Tynaarlo en aan het einde van de maand werden de stembussen van VriesDraaitDoor officieel geopend. De Vriezer tegenhanger van de Top2000 had dit jaar meer inzendingen dan ooit en de kaartjes vlogen als warme broodjes over de toonbank!


December


In december gingen we op bezoek bij de organisatie van de Dickens Kerstmarkt in Vries. In de krochten van het dorpswinkeltje BRINK10 werkten Wessel Rona en Rieks Baalmans op schaal aan de indeling van de kerstmarkt. Daarnaast gingen we op bezoek bij Zorgboerderij de Stiep in Zuidlaren, dat vanwege geschrapte subsidieverleningen in financieel noodweer verkeerde. Projectleider Ad Duijn luidde de noodklok in de Krant van Tynaarlo. Onze  redactie maakte tevens in deze maand de sprankelende kerstengel van de Krant van Tynaarlo 2019 bekend en dat werd bloemenkoningin Marjolein Nanninga. Zij sierde de voorpagina van onze extra dikke kersteditie. Ook was er aandacht in december voor Hassibulla Noori die na jaren eindelijk zijn Nederlanderschap uit handen van burgemeester Marcel Thijsen mocht ontvangen. Hij stond als vijfjarige jochie als wees op straat in Afghanistan, maar gaat nu bouwen aan zijn toekomst hier in Nederland. Een indrukwekkend, maar evengoed prachtig verhaal om het jaar mee af te sluiten!

UIT DE KRANT