‘Mensen die vastzitten aan hun mobiel, dát is pas zweverig’

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo
Michiel Koperdraat en de praktische filosofie 
VRIES -  Michiel Koperdraat staat bekend om zijn passie voor de Griekse muziek, hetgeen wat op een laag pitje staat. De Vriezenaar is nu actief met praktische filosofie, dat wel raakvlakken heeft met muziek.
Jaren geleden hebben we in dit blad een verhaal gepubliceerd over Griekse muziek en zijn groep ‘Ano Kato’. De Griekse cultuur is nog steeds aanwezig in huize Koperdraat. Op tafel ligt het Grieks getinte blad ‘Lychnari’, waarin onder meer een verhaal over wijlen Gen Gerards staat, de Nederlandse voetbaltrainer die op handen werd gedragen in het Griekse voetbal. Ook in het blad een stuk van Michiels hand over ‘De zware jongens van de Laiká’ (laiká is een bepaalde stijl in de Griekse muziek). “Lee Towers is er niets bij, zo’n zware stem als die zangers hebben. Een koekje? Ze zijn niet ‘slof’”, zegt Koperdraat, die zich als Amsterdammer aardig ingeburgerd heeft. “Ik kwam in Groningen terecht door de rocktheatergroep ‘Werk in Uitvoering’. Vervolgens verhuisde ik naar Vries. In Groningen was er overlast van de buren, dat win je niet. Op advies van een collega-muzikant kwam ik hier terecht. “Het is hier net een park”, zei hij. Het liep in de Lottinge toen een beetje leeg; mensen gingen naar de nieuwe wijk Diepsloot. Ik woon inmiddels al twintig jaar in Vries. Vries is een muzikaal dorp, maar Griekse muziek heeft weinig poot aan de grond gekregen. Slechts één keer had ik een concert met mijn leerlingen in de kerk. Het is wel opmerkelijk, want ik ben de enige met Griekse muziek. Sinds de crisis hebben veel organisaties en theaters geen subsidie meer. Daarom hebben we met ‘Ano Kato’ nu alleen nog maar kleine optredens en houd ik presentaties over Griekse muziek. Daarnaast organiseer ik muziekworkshops en maakte ik laatst met cursisten een videoclip over vluchtelingen, die ook in Griekenland zeer wordt gewaardeerd”.
“Vanuit het coachen van musici kwam ik tot een nieuw initiatief: www.zelfkennis.nu . Als 23-jarige las ik al het boekje van Ouspenski: ‘De mens en zijn mogelijke evolutie’.  In 1979 ging ik naar de School voor Filosofie in Amsterdam. Die was overgewaaid uit Engeland. In Groningen had je niet zo’n school en ik heb geholpen met het opzetten daarvan.
In het coachen van musici merk je bij hen van alles op, zoals frustraties en podiumvrees. Allerlei mentale processen, waardoor men zich niet vrij voelt in het spelen. Hoe word je bijvoorbeeld een vrije gitarist? Over dat innerlijk vrij worden schrijf ik nu op mijn website, voor iedereen, niet alleen voor musici, en deze site is gratis. Voordeel van een website is dat je de tekst zo weer wat kunt aanpassen. En ik kan ‘pop-ups’ plaatsen, als een soort voetnoten. Ik kan er bovendien een blog aan plakken. De site bestaat nu al uit meer dan veertig pagina’s. Het is een site om te lézen, ja, je kunt het een ‘boeksite’ noemen. Ik wil ook interactie met de bezoekers, dus men kan overal op reageren. Innerlijke vrijheid ontwikkelen begint bijvoorbeeld met niet langer te liegen. Als mensen zeggen geen tijd te hebben, bedoelen ze vaak ik heb geen zin. Ik zie ook dat mensen verslaafd zijn aan een mobiel. We moeten zorgen niet afhankelijk te zijn van een telefoon of van sociale media. Men voelt wellicht een vage angst en men wil eigenlijk steeds checken of men ‘er nog toe doet’. Dat is een belastende innerlijke beperking. Het is een soort hartsvervuiling. Op weg naar mentale en emotionele ‘hygiëne’ zullen we alles wat onze  geest vervuilt en belast moeten gaan achterlaten. Zo worden we innerlijk steeds vrijer, zelfbewuster, minder angstig en minder twijfelend. Gelukkig wordt er nu eindelijk aandacht besteed aan mindfulness op een paar scholen. Docenten kunnen daar ook van opknappen. Ik geef in de cursus praktische oefeningen. Bijvoorbeeld: ontmoet iedereen die je komende week tegenkomt alsof het de eerste keer is, ook al ‘ken’ je ‘m nog zo goed. Het gaat er niet om onszelf te veranderen of om dingen te gaan bestrijden, maar vooral om te gaan waarnemen wat er in onszelf allemaal plaatsvindt wat ons beperkt en belast. Als mensen denken, dit is zweverig: zo sta je juist met beide poten op de grond! Iemand die bijvoorbeeld aan een mobiel vastzit, en zich met alle winden laat meewaaien… dát is pas zweverig.”
Voor wie interesse heeft:  Cursus Praktische filosofie, een kennismaking met!
Maandag 9, 16 en 23 april.  Tijd: 19.00-22.00 uur. Kosten: leden 27 euro/niet-leden 36 euro.
Locatie: Wijkcentrum de Dissel, Kleuvenstee 2-4, 9403 LR Assen
Opgave: Via inschrijfformulier http://www.marsdijk.nl/cursussen.php.
Informatie: cursuscommissie@marsdijk.nl  of 06-10227796
 

UIT DE KRANT

Lees ook