Boek over De Groeve gereed

Afbeelding
Foto:
Cultuur

DE GROEVE - Goff Miedema heeft ruim twee jaar gewerkt aan een boek over het dorp De Groeve. Het 250 pagina’s tellend boek is nu klaar en zal op zaterdag 15 juni worden gepresenteerd. Al bijna 200 boeken werden door inwoners en oud-inwoners van dit Drentse dorp op de grens (Semslinie) met de provincie Groningen gereserveerd. 

De auteur en samensteller van het boek werd geboren in Zuidlaren, maar zijn opa en oma aan moederskant woonden in De Groeve. Als kind kwam hij vaak op hun boerderij in De Groeve. Later bleek dat hij via drie familielijnen (Blaauw, Reinders en Veldman) verbonden is met dit dorp. Die verbondenheid maakte dat hij in 2020 besloot een boek te schrijven over het dorp De Groeve. Hij kreeg direct veel steun van de in De Groeve wonende Harald Sloot, hij werd medeauteur, interviewer, onderzoeker en adviseur en van de oud-inwoner Lucas Huttinga. In goede samenwerking ontstond het boek met als titel:

In 1285 werd De Groeve als ‘Growe’ voor het eerst genoemd in een oorkonde. Op basis daarvan kan worden gesteld dat De Groeve in 2025 740 jaar bestaat. In het boek wordt veel aandacht besteed aan de ontstaansgeschiedenis van De Groeve. Maar er is ook veel aandacht voor hetgeen in en rond De Groeve gebeurde na 1285 en aan wie er zoal woonden tussen 1600-1900. Velen zullen zich herkennen in wat geschreven staat over de periode 1900 tot 1975. Hoewel gekozen is om geen accent te leggen op de periode na 1975, zijn de laatste vijftig jaar niet vergeten. In het boek zijn beschrijvingen opgenomen van de vele bijzondere locaties en panden in De Groeve. Ook werden twee hoofdstukken gevuld met herinneringen van hen die er wonen of woonden. Het betreft 25 persoonlijke verhalen met herinneringen aan De Groeve en aan de Tweede Wereldoorlog. Waaronder twee verhalen van mannen die 100 jaar zijn geworden, maar helaas tijdens het boekproces zijn overleden. Ook ontving de auteur vele foto’s en documenten, honderden kregen een plekje in het boek. Het geheel werd aangevuld met artikelen en advertenties uit oude kranten.

Het boekproces wordt afgesloten met een boekpresentatie op zaterdag 15 juni in ‘Klein Kruierij’. Voor deze boekpresentatie, die enthousiast ondersteund wordt door Dorpsbelangen De Groeve, zijn sponsoren, adverteerders, donateurs en zij die een bijdrage leverden aan het boek uitgenodigd. De presentatie zal plaats vinden tussen 10.00 en 12.00 uur. De genodigden kunnen aansluitend hun gereserveerde boek mee naar huis nemen. Vanaf 13.00 uur zullen anderen hun één of meer gereserveerde boeken komen afhalen. De familie van de twee 100 jaar geworden mannen zullen als eersten het boek in ontvangst mogen nemen, dit uit handen wethouder Hans Kuipers van de gemeente Tynaarlo.

UIT DE KRANT