Invloed van corona op mobiliteit en werk

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

Nederlanders hebben in 2020 bijna één derde minder kilometers afgelegd dan in 2019. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar legden we 147 miljard reizigerskilometers af te voet, met fiets, auto, trein of een ander vervoermiddel. In 2019 was dit nog 211 miljard kilometer. De afname is voornamelijk toe te schrijven aan de coronamaatregelen.


Minder met het OV, meer te voet


De afname van de mobiliteit deed zich voor in een periode waarin er verschillende mobiliteitsbeperkende maatregelen van kracht waren. Denk hierbij aan de oproep om zo veel mogelijk thuis te werken. Dit is ook goed terug te zien in de cijfers van het Openbaar Vervoer (OV). Het aantal reizigerskilometers met de trein daalde met maar liefst 60 procent. Ook werd er veel minder gebruik gemaakt van de bus, tram en metro. Het aantal reizigerskilometers daalde met 54 procent ten opzichte van 2019. We kropen ook veel minder achter het stuur. Er werden 27,9 miljard (26 procent) minder reizigerskilometers afgelegd dan in 2019. Van alle vervoerswijzen nam vorig jaar het totaal aantal afgelegde kilometers af, behalve voor wandelen. We legden vorig jaar een stuk meer kilometers wandelend af. Zo werd er in 2020 maar liefst 6,6 miljard kilometer afgelegd. Dat is bijna 1,5 miljard (29 procent) meer dan het jaar daarvoor.


Wel meer elektrische fietsen verkocht


Ook maakten Nederlanders vorig jaar een stuk minder gebruik van de fiets. De op een fiets afgelegde afstand nam af, van 17,6 miljard kilometer in 2019 naar 15,4 miljard kilometer in 2020. Dat is een daling van bijna 13 procent. Deze daling is opvallend, aangezien de verkoop van elektrische fietsen juist enorm is toegenomen. Er werden in 2020 maar liefst 547.000 elektrische fietsen verkocht. Dat is ruim 30 procent procent meer dan een jaar eerder. De elektrische stadsfiets, elektrische bakfiets en elektrische vouwfiets zijn de meest verkochte e-bikes.


Invloed coronamaatregelen op wandelgedrag


Wandelen heeft tijdens de coronacrisis een enorme piek bereikt. En dat is goed nieuws want lopen is goed voor de fysieke en mentale gezondheid. Bovendien zorgt wandelen er zelfs voor dat werknemers hun werk beter gedaan krijgen. Sommige Nederlanders gaan tijdens hun lunchpauze een klein blokje om. Andere Nederlanders kiezen ervoor om na het werk een stevige, lange wandeling in de natuur te maken. Ongeveer 72 procent van de Nederlanders loopt vaker een rondje vanuit huis dan voor de coronacrisis. Dat blijkt uit een onderzoek van Wandelnet. Meer dan de helft van de respondenten (59 procent) wandelt het liefst in de eigen omgeving, de overige mensen vinden het ook leuk om wat verder weg van huis te wandelen. Afgerond 60 procent van de thuiswerkers geeft aan nu vaker te lopen dan voor de coronacrisis.

UIT DE KRANT

Lees ook