Frits Colenbrander loopt naar Santiago de Compostella om geld op te halen

Afbeelding
actueel

VRIES - Frits Colenbrander staat op het punt om te vertrekken. Op woensdag 1 mei begint hij aan een wandeltocht richting Santiago de Compostella in Spanje. Hij wil hiermee fondsen werven voor Plaats de Wereld in Vries.

“De reis begint hier in onze prachtige provincie. Ik ga een maand lopen. Ik zal dan ongeveer in Noord-Frankrijk zijn, dan stap ik op de trein en reis ik terug naar Nederland. Volgend jaar loop ik het tweede stuk. Ik streef ernaar om in 3 jaar de hele route af te leggen.” De lentezon schijnt door de ramen bij Plaats de Wereld, waar Colenbrander de laatste voorbereidingen voor de tocht treft. Hij vervolgt: “Ik draag alles dat ik nodig ga hebben mee, in totaal is het zo’n 16 kilo. Het is een prettig idee om een tent te hebben, dan kan ik op elk moment kiezen om mijn bivak op te slaan en hoef ik me niet aan een strak schema te houden.”

Colenbrander vertelt dat hij vorig jaar geïnspireerd raakte toen hij in Santiago de Compostella op vakantie was met zijn vrouw. “Als je daar bent, zie je allemaal mensen de stad binnentrekken die de route hebben afgelegd. Die komen daar dus over de finish. Dat is prachtig om te zien. Toen heb ik het idee opgevat om het zelf ook te lopen. Mijn vrouw zei gelijk: dat moet je doen. In eerste instantie dacht ik om de hele tocht in 1 keer te lopen, maar dan ben je bijna 4 maanden onderweg. Zolang wil ik mijn vrouw niet alleen laten, daarnaast heb ik ook kinderen en kleinkinderen. Vandaar dat ik het in 3 etappes loop.”

Mensen kunnen Colenbrander sponsoren, het geld is bestemd voor een verbouwing van Plaats de Wereld. De wandelaar legt uit dat dit hard nodig is. “Plaats de Wereld is een ijzersterk concept, maar lijdt eigenlijk onder haar eigen succes. Er is meer ruimte nodig, het plan is om de schuren die er nu staan opnieuw op te bouwen. Ook wordt er boven een kantoorruimte ingericht. We hebben al geld gekregen van de Rabobank, daarmee hebben we een architect in de arm kunnen nemen. We hopen verder via een subsidieprogramma van de EU de helft van de benodigde fondsen op te halen. De rest van het bedrag zal van andere plekken komen. Het geld dat ik met deze tocht ophaal zal een kleine druppel zijn van het geheel.”

De tocht naar Santiago is een bekende bedevaartsroute. Voor Colenbrander is het in zekere zin ook een religieuze ervaring. “Het is voor mij een stukje bezinning. Sinds ik met pensioen ben, rol ik van het ene in het ander. Ik wil graag een moment hebben om stil te staan bij vragen als: Wat wil ik met de rest van mijn leven doen? Het is dan extra mooi om er ook nog geld mee op te halen voor het goede doel. Ik heb diepe bewondering voor wat Johan en Yvonne hier doen met Plaats de Wereld. Toen ik nog werkte heb ik ook altijd gezegd: als ik vrijwilligerswerk ga doen na mijn pensioen, dan ga ik het hier doen.”

Colenbrander heeft nog niet eerder een soortgelijke tocht ondernomen. “Het is best spannend. Ik heb getraind, van alle kanten ontvang ik goed advies en een vrijwilliger van Plaats de Wereld heeft zelfs een voedingsschema voor me opgezet. Zo weet ik dat ik het juiste eten binnen krijg gedurende de reis. Ik ben natuurlijk geen 20 meer, ik zal moeten zien hoe goed ik herstel. Ik ga kijken hoe ver ik kom, als ik uiteindelijk in België eindig dan is dat prima. Ik slaap er geen nacht minder om.”

UIT DE KRANT