Tynaarlo wil ‘dementievriendelijke’ gemeente zijn, gaat scan uitvoeren

Afbeelding
actueel

VRIES - De gemeente Tynaarlo heeft laten weten zich in te willen zetten om een ‘dementievriendelijke’ gemeente te zijn. Ook zal er een ‘dementiescan’ worden uitgevoerd, om in kaart te brengen hoe de stand van zaken is in de gemeente omtrent dementie. Dit bevestigt de gemeente naar aanleiding van vragen aan het college van B&W, gesteld door de Partij voor de Arbeid (PvdA) en D66.

Om de toewijding van de gemeente te tonen is in 2018 al het convenant ‘ dementievriendelijk Drenthe’ ondertekend, dit is in 2022 nog eens bevestigd en verlengd tot 2026. De gemeente geeft aan in te zetten op een sterke sociale basis, waardoor mensen met allerlei beperkingen gesteund worden. Hiermee worden dan automatisch uitdagingen die voortvloeien uit dementie aangepakt. 

Koos Dijkstra, fractievoorzitter van PvdA heeft zijn twijfels of deze aanpak toereikend is. “De gemeente wil inzetten op een sterk sociaal systeem, waarin mensen dicht bij huis hulp krijgen. Dat kan je zien als een vorm van preventie. Je kan hopen dat mensen met dementie zo geholpen worden en niet nog meer specifieke hulp nodig hebben. Wij vragen ons af of dit echt voldoende is.”

Ook Christina Stradmeijer, raadslid van D66, is er niet gerust op dat de geplande aanpak toereikend is. “Ik snap dat de gemeente het integraal wil aanpakken, maar ik geloof dat er meer specifieke zorg nodig is voor dementie.” Stradmeijer maakt zich zorgen over de verwachte stijging van mensen die met dementie te kampen krijgen, ze verwijst naar een prognose van Alzheimer Nederland. Deze organisatie voorspelt dat er in 2024 meer dan een half miljoen mensen met dementie in Nederland zijn. 

De politici maken zich ook zorgen om de last die op mantelzorgers wordt gelegd. Wat Stradmeijer betreft zou de gemeente meer voor deze groep moeten doen. “Eens per jaar is er de ‘Dag van de mantelzorger’, mensen die deze zorg verlenen kunnen zich aanmelden en krijgen een presentje. Deze groep verdient meer erkenning.”

Dat de gemeente toezegt dit jaar nog de dementiescan te willen uitvoeren zien zowel Dijkstra als Stradmeijer als positief. “Die scan is stap 1,” zegt Stradmeijer. “Daarna weet je hoe de gemeente ervoor staat. Op het moment hebben we daar geen harde cijfers van. Ik maak me wel zorgen, ik krijg het beeld dat we er als gemeente niet goed voorstaan.”

PvdA en D66 gaan het antwoord van de gemeente verder bekijken. Beide partijen hebben wel al het vermoeden dat er vervolgvragen gesteld gaan worden aan het college van B&W.

UIT DE KRANT