De belangrijkste man van FC Groningen in de verwoede strijd om promotie

VENLO, 14-04-2024, Covebo Stadion de Koel,  Dutch Keuken Kampioen Divisie football season 2023-2024. Player VVV Venlo Michalis Kosidis during the match VVV Venlo - FC Groningen.
VENLO, 14-04-2024, Covebo Stadion de Koel, Dutch Keuken Kampioen Divisie football season 2023-2024. Player VVV Venlo Michalis Kosidis during the match VVV Venlo - FC Groningen. Foto: Erich Snijder
Sport

Stel je voor: je besluit op een goede dag je ramen op de bovenste verdieping te wassen. Laddertje er bij. Voor de veiligheid staat de vrouw des huizes onderaan. Eindelijk ben je helemaal bij het bovenste hoekje aangekomen en wat gebeurt er, de ladder glijdt weg. Toch! Je liefhebbende vrouw was even een praatje begonnen bij het heggetje met de buurman.

Zo moet Hidde Jurjus zich ongeveer hebben gevoeld na het stoppen van de strafschop tegen NAC. Een meer dan uitstekende redding. Bal goed naar de buitenkant verwerkt en dan staan er vervolgens drie NAC spelers op rij om een voorzet die er niet wordt uitgehaald in te koppen. Veel zuurder wordt het voor een doelman niet. Schrale troost: Jurjus werd ‘Koning van de wedstrijd’, wat op zich geen goed teken is en heeft zich ontpopt tot een zeer belangrijke speler. De rol van een betrouwbare doelman wordt nog wel eens onderschat. Wanneer je de keepers in de KKD ziet spelen lijkt het zelfs of er helemaal geen waarde aan wordt gehecht. Lukkien kun dat verwijt niet maken want hij passeerde Verrips dit seizoen ten faveure van Jurjus. Tijdens het seizoen 2016/2017 speelde de goalie een jaar bij PSV als reserve doelman maar leerde het vaak in die jaren van grote namen als Remco Pasveer en Jeroen Zoet. De laatste jaren hebben keepers FC Groningen mede naar de afgrond geleid.

Eerst bakte de door Fledderus aangetrokken Leeuwenburgh er niets van. Verrips, die best kwaliteiten heeft werd zijn vervanger. Helaas ontpopte ook deze aankoop van Fledderus zich tot een miskoop. De man kan niet tegen druk. Natuurlijk had de technische staf hem ook niet direct de aanvoerdersband om moeten doen, maar een doelman met een beetje persoonlijkheid is er óf trots op óf hij weigert. Verrips deed beide niet maar ervaarde de band als druk. Die druk kostte de ‘Trots van het Noorden’ een hoop punten. Ook nu in de Eredivisie bij Fortuna Sittard zet Verrips zijn onzekere handelen door en kost de ploeg van Buijs ook daar punten. Een onzekere doelman waar je niet op kunt vertrouwen heeft zijn uitwerking op een heel elftal.
Een doelman met veel kwaliteiten laat de achterhoede beter functioneren en daarmee het hele team. Dat is wat Jurjus doet. Hij heeft een uitstekend gevoel voor timing en positie kiezen, beschikt over prima reflexen en is aanwezig in de coaching. De sluitpost doet niet aan zinloos opbouwen en komt vrijwel niet uit zijn doel bij hoge ballen. Heel verstandig, de Achterhoeker kent ook zijn beperkingen. Vaak gaan grote prestaties van een team gepaard met een goede doelman. Ajax vierde grote Europese successen met Edwin van de Sar, PSV deed dat met Hans Van Breukelen en Oranje werd Europees kampioen met diezelfde keeper in het doel. Met Piet Schrijvers of Jan van Beveren was Oranje in 74 wereldkampioen geworden omdat Jan Jongbloed er niet zoveel van kon. En kijk naar het FC Groningen verleden. De hoge klasseringen gingen standaard gepaard met een betrouwbare sluitpost. Overigens doet FC Groningen er verstandig aan niet al te veel geld meer uit te geven aan de opleiding van keepers. De laatst opgeleide doelmannen Jan Hoekstra en Jan de Boer – al kwam die laatste bij Heerenveen vandaan – werden gezien als potentieel voor het eerste elftal. Wel, Jan de Boer is zijn plek bij VVV onder de lat kwijt en Jan Hoekstra overkwam hetzelfde bij FC Emmen. Ooit had de FC wél een groot talent in de achtertuin. Maar Jeroen Zoet werd niet goed genoeg bevonden. Ervaring gaat een grote rol spelen in het slot ven de competitie. Vrijwel alle goede doelmannen komen van buitenaf.
FC Groningen streed eerder een zware strijd weer terug te keren naar de Eredivisie. Dat lukte in 2000 onder aanvoering van spitsen Martin Drent en Hans Visser, samen inclusief assists goed voor 45 doelpunten. Maar hoeveel deze mannen ook hadden gescoord, de promotie was nooit gelukt zonder de nummer één: de rots in de branding, doelman Roy Beukenkamp. Lukkien en zijn mannen strijden een verwoede strijd voor directe promotie, plaats 2. Dat was nooit gelukt zonder nummer (2)1, Hidde Jurjus.

UIT DE KRANT