FC Groningen leeft weer en heeft nieuwe held

GRONINGEN, Euroborg Stadium, 08-02-2024 , season 2023 / 2024 , Dutch TOTO KNVB Beker. during the match Groningen - Fortuna Sittard (cup), final result 0-0, Groningen wins after penalty kicks, FC Groningen player Marvin Peersman
GRONINGEN, Euroborg Stadium, 08-02-2024 , season 2023 / 2024 , Dutch TOTO KNVB Beker. during the match Groningen - Fortuna Sittard (cup), final result 0-0, Groningen wins after penalty kicks, FC Groningen player Marvin Peersman Foto: Erik Pasman
column Johan Kamphuis Sport

Oh nee. Laat Peersman geen strafschop nemen. Mijn buurman en ik waren het unaniem eens op de tribune op die memorabele donderdagavond. Tijdens de aanloop wisten we het helemaal zeker. Dit gaat mis. Dit gaat vreselijk mis. De aanloop van een twijfelaar. Iemand die niet weet wat hij gaat doen. Niet weet wat hij moet doen. Hoe heeft Lukkien hier geen stokje voor kunnen steken? Een paar seconden later lig Verrips te grabbelen in de ene hoek terwijl de bal via de andere hoek in het net verdween.

De verdediger die komt als linksback valt tijdens het begin van het seizoen vooral op door foute passes. Door onzeker verdedigen, door ballen in te leveren en over zijn loopje is al voldoende gezegd. Maar FC Groningen heeft een nieuwe held. Marvin Peersman. Zoveel kritiek over zich heen gehad. Uiteindelijk is hij bij toeval verhuisd naar het centrum om daar linker centrale verdediger te worden. Ook daar blinkt hij bepaald niet uit, maar langzaam maar zeker groeit de verdediger. Wordt zekerder. Comfortabeler aan de bal, brutaler, vindt ook nog eens regelmatig de weg naar het net en zijn strafschopactie was symbolisch voor dé donderdagavond. Waar FC Groningen een acceptabele eerste helft op de mat legt en een dramatische tweede, maar de wil om te winnen nooit maar één seconde kwijtraakt. De jonkies van Lukkien helpen alle tactische plannen van Buijs om zeep. Met dat zelfvertrouwen en die enorme drang om de wedstijd te winnen, staat Peersman achter de bal. Het zachte aanloopje – kun je het een aanloop noemen? – was een blijk van superioriteit. Verrips kent Peersman, maar dit mentale duel werd met glans gewonnen door de FC Groningen verdediger. Doelman Jurjus was terecht de gevierde man door zijn knap gestopte strafschop, maar de grote held was Marvin Peersman.
Overigens is het nogal onsportief hoe de van FC Groningen naar Fortuna verhuisde doelman Verrrips wordt ontvangen. Negentig minuten lang wordt hij uitgefloten. Lukkien neemt geen afstand van deze misplaatste actie. Desgevraagd laat de trainer bijna verbaasd weten dat oud-spelers altijd een warm welkom krijgen in de Euroborg. Zo is het helaas domweg niet. Het constante gefluit zal de trainer toch niet ontgaan zijn.
Naast het vertoonde spel zijn dat ook de enige smetjes op de avond. FC Groningen verslaat het Fortuna van oud-trainer Danny Buijs. De tweede Eredivisionist is uitgeschakeld onderweg naar de halve finale van de KNVB beker. De ontlading na de laatste gemiste strafschop van Fortuna zegt alles. Hier is alles met een groen/wit hart zo aan toe. Na anderhalf jaar van kommer en kwel en alleen maar ellende met degradatie als gevolg is er weer iets te vieren. De sfeer in de Euroborg was weer ouderwets. Hoe zou het zijn als het elftal ook nog gaat swingen? Dat zal met deze spelers lastig worden, domweg omdat er te weinig creativiteit op het middenveld en in de voorhoede aanwezig is. Maar dat de ploeg een hecht team is, bewijst het een paar dagen later ook weer tegen Top Oss dat simpel aan de kant wordt gezet en een grote uitslag was niet geflatteerd geweest. Feyenoord is twee maten groter dan dit FC Groningen op alle gebieden. Op basis van kwaliteit en ervaring is de rekensom eenvoudig. De grote winst is niet het bereiken van de halve finale. Het feest dat er weer eens met het publiek gevierd kon worden doet oude tijden in de groen-witte harten herleven. FC Groningen leeft weer en de supporters krijgen iets van hun verloren trots terug. Dát is wat er vooral is bereikt. Er staat een collectief, jonkies die bereid zijn alles voor elkaar te doen. Ze hebben de absolute wil te winnen. Dick Lukkien is eigenzinnig en overtuigd van zichzelf. Die eigenschappen beginnen voorlopig steeds beter uit te pakken. Dus gaan de credits van het succes naar de trainer die kiest voor eigen talent. Die daar vertrouwen in houdt en vasthoudt aan zijn eigen speel- en denkwijze.
Eind 15e eeuw wist een groep intellectuelen het al: ‘niets is moeilijk voor hen die willen’. Ze hadden het bijna goed. De FC Groningen supporters perfectioneerden die stelling en de conclusie daaruit is, dat FC Groningen niet kansloos is tegen Feyenoord. Want: ‘Niets is onmogelijk voor hen die willen’.

UIT DE KRANT