Eerste competitiewedstrijden staan weer op het programma voor het amateurvoetbal

Afbeelding
Foto: Bas Baalmans
Sport

REGIO - Het zaalseizoen zit er weer op. Voor de één een zegen, voor de ander had het nog wel even langer mogen duren. Feit is dat er voor het komende weekend de eerste voetbalclubs weer buiten op het veld worden verwacht voor hun competitiewedstrijden in het nieuwe jaar. Ijs- en wederdienende uiteraard want met de witte wereld van afgelopen zondag en de kou in de weersvoorspellingen is nog veel onzeker over het doorgaan van de wedstrijden. Annen, SVZ, FC Zuidlaren en SV Tynaarlo zijn de verenigingen die het komende weekend op de rol staan. Hoe staan de teams ervoor, hoe kijken de trainers terug en vooral vooruit naar de tweede seizoenshelft?

FC Zuidlaren kende een wisselende eerste seizoenshelft en trainer Lesmond Prinsen, bezig aan zijn eerste seizoen in Zuidlaren, kijkt daar ook naar aanleiding van zijn eigen ontwikkeling op terug. “Ik heb ook ervaren dat ik een totaal andere trainer ben dan eerder. Dat is niet erg, maar betekent wel dat je aan elkaar moet wennen. En dat zag je weer terug in de zoektocht naar het juiste team, met de juiste opstelling en de juiste balans.” Dat ging met vallen en opstaan, wat je terugzag in de resultaten. Wisselend en met name de laatste weken meer stabiliteit, betere resultaten ook. Het resulteerde vlak voor de winterstop in plek negen voor FC Zuidlaren, Net boven de gevreesde degradatiestreep, want in 3C degraderen twee rechtstreeks en moeten liefst drie teams voor de zogenaamde promotie-degradatiewedstrijden spelen. De meest aangename verrassing in Zuidlaren dit seizoen was voor de trainer de groei en ontwikkeling van de jonge spelers. “Ook door het goede werk van onze trainer van het tweede elftal”, vervolgt Prinsen. “Jongens groeien snel wat je met name in de laatste twee wedstrijden zag. Herkenbaar spel en de intentie om elkaar te helpen.” De enthousiaste trainer kijkt dan ook met goede hoop vooruit naar de tweede seizoenshelft waarin het er op aankomt voor de Zuidlaarders. “We hebben veel op kunstgras oefenwedstrijden gepland om door te ontwikkelen. We gaan door met de jeugd de kans geven en ja dat zal met vallen en opstaan gebeuren. Er is talent genoeg en ik zie een mooi team ontstaan!” FC Zuidlaren ontvangt zaterdag Onstwedder Boys.

SV Tynaarlo moet diezelfde zaterdag ook weer los. Uit naar Harkstede waar de mannen van trainer Jan Veenhof gaan proberen te klimmen op de ranglijst van 5E want plek 11 is niet waar vooraf op gekoerst werd in Tynaarlo. “We hebben laten zien dat we het tegen de hoger geklasseerde ploegen wel kunnen met volop kansen creëren. Daar zullen we op moeten voortborduren. Ik hoop ook op een betere start dan na de zomer toen we laat de selectie compleet hadden en na onze eerste wedstrijd keeper Johan Homan al kwijt waren met een gebroken rib”, zo blikt Veenhof terug. Zorgen zijn er echter ook bij de voormalige FC Groningen verdediger. “De laatste weken was de trainingsopkomst zeer matig. Een paar man maar voor tweemaal in de week trainen. Ook zijn er spelers afgehaakt waardoor de spoeling te dun wordt. Met teveel invallers uit lagere elftallen. De maand januari wordt cruciaal voor ons met elke zaterdag competitie. Halen we nu goede resultaten dan kunnen we aansluiten bij de bovenste vijf, maar nogmaals voorwaarde is dan wel dat we en met een grotere groep spelers en regelmatiger trainen dan de eerste seizoenshelft.”

Dan naar de zondag waar Annen en SVZ aan de bak gaan tegen respectievelijk HOVC en Veelerveen. Annen (op de foto in de laatste competitiewedstrijd tegen Oldeholtpade) naar Exloo tegen de Hunso Oring Valther Boys Combinatie. Direct een cruciaal duel om weg te komen uit de gevaarlijke regionen in 2I waar de ploeg van Jouke Jan Meertens nog in bivakkeert. Plaats 11 nu wat nacompetitie betekent en slechts een puntje meer dan SC Stadspark dat op een directe degradatieplaats staat. Met de verzwaarde degradatieregeling is het sowieso al een forse klus omdat liefst vijf ploegen in gevaar zullen zijn. De onderste twee met directe degradatie, de drie daarboven met de nacompetitiewedstrijden die zich vaak kenmerken door verrassingen en onvoorspelbare uitkomsten. “Het wordt zaak naar boven te klimmen en dat gaan we doen, We raken wee compleet en dan zit er meer in”, zo voorspelde Meertens al direct na Oldeholtpade uit op 17 december jongstleden. De Annenaren hebben daarmee ook wel de meest korte winterstop van allen gehad. Door tot diep in december en vroeg januari al weer beginnen.

SVZ ten slotte gaat thuis spelen tegen Veelerveen. De ploeg van Wim Lamers staat zevende. De opponent van zondag laatste in 3B. Winst is noodzaak, mede door het sneue puntenverlies van de laatste wedstrijd uit bij Gieten van de Zeijenaren. SVZ is vastbesloten nog een stevig woordje mee te spreken in de top van deze interessante derde klasse van het zondagvoetbal. “We horen hoger te staan, we kunnen hoger staan en dat gaan we ook doen dus de tweede seizoenshelft”, aldus Lamers die vol vertrouwen kijkt naar het restant van het seizoen. “Meer vastigheid, minder kansen weggeven, nog meer met dezelfde groep. Dat alles zie je gedurende het seizoen al beter worden en daar gaan we op voortborduren. De organisatie staat meer en meer beter, onze fitheid is dik in orde, de drive ook. Je ziet ook andere wedstrijden dan in het begin van het seizoen.” SVZ kende inderdaad een wisselende start, met relatief veel tegengoals en tegenvallende resultaten. Onder andere doordat de selectie pas gedurende het seizoen compleet en fit geraakte. De hand van de trainer werd meer en meer zichtbaar met een prachtige dikke zege op Muntendam als hoogtepunt van die eerste seizoenshelft. Wisselend was het ook nog met een jammerlijke late gelijkmaker bij Groninger Boys en de nederlaag bij Peize. Veelerveen thuis is wat dat betreft ook misschien wel de perfecte tegenstander om het nieuwe jaar in te luiden. “We zijn vol vertrouwen”, zo besluit de oefenmeester die het prima naar zijn zin heeft in Zeijen en kort geleden zijn contract verlengde bij de geel-zwarten. “Ja recentelijk verlengd inderdaad. Van beide kanten voelt het goed dus op naar nog een jaar!”

Programma:

FC Zuidlaren – Onstwedder Boys
Harkstede – SV Tynaarlo
HOVC – Annen
SVZ – Veelerveen

UIT DE KRANT