Ongenode Gast

Afbeelding
Foto: Jan Medema
(On)genode gast

Wat: Kerstactie Visio De Brink

Waar: Gemeentehuis Tynaarlo

Wanneer: vrijdag 22 december 2023

VRIES – Ook voor de (genode) Ongenode Gast komen de kerstdagen steeds dichterbij. Overal waar de Ongenode Gast binnenstapt, ziet hij wel een kerstpakket staan. Vandaag is de Ongenode Gast onderweg naar het gemeentehuis in Tynaarlo. Enigszins verlaat en langzaam rijdend achter een trekker geniet de Ongenode Gast van kerstmuziek uit het radiootje van zijn auto. Deze vrijdagmiddag rijkt Visio De Brink, samen met Stichting Vrienden van De Brink, een cheque uit aan de burgemeester. Het fijne weet de Ongenode Gast er nog niet van. Maar er zijn veel kerstpakket door De Brink gevuld.

Dan eindelijk betreedt de Ongenode Gast de trappen van het gemeentehuis. In de hal moet eerst gewacht worden op de deur die sluit, alvorens de volgende zich opent. In deze pauze ziet de Ongenode Gast door het raam alle aanwezigen zitten. Het gesprek is al op gang gekomen. Rond de tafel zitten twee deelnemers (bewoners van Visio De Brink), een begeleidster, twee van de stichting Vrienden van De Brink en de burgemeester Marcel Thijsen. Deze heeft aansluitend nog een live-uitzending waar hij verwacht wordt en heeft de jas al aangetrokken. Voor de stichting Vrienden van de Brink, heeft De Brink artikelen gemaakt en verkocht. De Stichting Vrienden van De brink heeft een kerstactie opgezet met als doel geld genereren ten behoeve van hun eigen kas om daarmee vervolgens weer een zinvolle besteding aan te geven door middel van leuke activiteiten en aanschaf van materialen, dingen die niet door de zorgverzekeraar geregeld worden. Daar zijn ze al sinds de zomer mee bezig weet Gerda te vertellen. Samen met Lex is zij namens de stichting aanwezig en erg bevlogen met de deelnemers van deze dagbesteding. ‘Het is ongekend wat voor prestatie zij hebben neergezet. Al sinds de ‘kortebroekenperiode’ hebben de cliënten producten gemaakt zoals vogelvoer, keramiek en kaarsen.’ Terwijl ze vertelt, kijkt ze naar Freddie en Bert. Zij hebben mede de producten gemaakt. ‘Veel ondernemers hebben producten afgenomen voor hun kerstpakket. Daarnaast hebben we een hoop mogen verkopen op markten en zijn via een QR-code donaties producten gekocht.’

Dat de cheque onthuld wordt in het gemeentehuis, heeft een goede reden. De gemeente Tynaarlo kocht namelijk 440 kaarsen van Visio de Brink voor in de kerstpakketten van hun medewerkers. Dat deed de gemeente ook bij andere lokale ondernemers. Daar hechten zij veel waarde aan. Burgemeester Thijsen was verrast door het enorme bedrag dat opgehaald werd: ‘Wat fantastisch dat jullie dit doen. En wat hebben jullie hard gewerkt. Ik kan mij zo voorstellen dat het een warme periode was. Kaarsen maken met kaarsvet van negentig graden.’ Freddie en Bert glimlachen. Ze zijn blij met de woorden van de burgemeester. Ook aanwezig is begeleidster Rianne. Zij heeft geholpen met het maken van de kaarsen. ‘Het is heel fijn werken met al onze deelnemers. Er zijn veel kaarsen afgenomen, veel door de middenstand zoals de huisartsenpraktijk, dierenarts en zelfs de provincie. De kaarsen voor de gemeente hebben we gemaakt in de kleuren van het wapen van Tynaarlo; rood, groen en oranje.’ De Vrienden van De Brink stond onder andere op 7 marketen om de kaarsen aan de man te brengen. Ze tovert een cheque tevoorschijn, in een envelop. Het is aan Freddie en Bert om samen met de burgemeester de opbrengst van de verkoop bekend te maken. Thijsen weet de spanning goed op te bouwen. ‘Een 1, ik zie een 0. Dat is al 10. Nog een 0. Honderd. Duizend…’ Er verschijnt een grote glimlach op de gezichten van Freddie en Bert. Ze zijn verbaasd. Maar er is meer. ‘10.000 euro staat er. Wat een fantastisch bedrag!’ Roept de burgemeester. Met de opbrengst kan de Stichting Vrienden van De Brink mooie projecten realiseren voor de deelnemers. ‘Wij doen alles voor een lach op het gezicht. Dat is ons motto en dat doen we met heel veel plezier. We hebben wel vaker grote acties gehouden. Zo hebben we ooit iedereen van De Brink getrakteerd op 660 eierballen.’ Freddie en Bert mogen allebei nog de ambtsketen om. De burgemeester legt haarfijn uit wat de protocollen zijn. ‘Nu ben je gemachtigd om beslissen te nemen.’ Vertelt hij. Bert is zeer gecharmeerd. Freddie mag daarna. ‘Jullie zijn heel eventjes burgemeester geweest van Tynaarlo’, grapt hij. Zijn tijd zit er nu echt op en neemt nog snel op persoonlijke titel wat kaarsen af. ‘Zulke mooie initiatieven moeten we steunen. Geweldig dat jullie je hier zo voor inzetten’, spreekt hij tot alle aanwezigen. De Ongenode Gast gaat met een echt kerstgevoel terug naar kantoor. Wat zijn er toch hartverwarmende initiatieven in de gemeente.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

UIT DE KRANT