Het Kornoeljehof in Vries viert haar 67e verjaardag met een extra groot feestje

Afbeelding
(On)genode gast

Met de lucht van versgebakken knieperties in de neus en het geratel van het Rad van Fortuin in haar oren, dompelt de (On)genode Gast zich zaterdag onder in de gezellige drukte van een bijzondere Noaberschapsdag in de Kornoeljehof in Vries. Het Interzorg woonzorgcentrum bestaat 67 jaar en pakt deze keer uit met een extra groot verjaardagsfeestje. Niet alleen bewoners, medewerkers en vrijwilligers zijn welkom, maar ook hun familie, vrienden èn de nieuwe buren van de naastgelegen nieuwbouwwijk. Er werd in totaal 900 euro opgehaald wat gebruikt gaat worden voor de aanschaf van een feestservies voor het restaurant.

Het feestelijk versierde restaurant van de Kornoeljehof is voor de gelegenheid omgetoverd tot een knus marktplein met kraampjes waar ook glaskunst, zeepjes, siropen, wenskaarten en gehaakt, gevilt en geweven handwerk verkrijgbaar zijn. “Allemaal standhouders uit het dorp zelf”, vertrouwt Marijke Kruunenberg de (On)genode Gast toe. Marijke is medewerker dagbesteding op de Kornoeljehof, net als Ragnhild Tillema. Ze behoren tot de feestcommissie die de Noaberschapsdag heeft opgetuigd. Ragnhild: “Het idee om eens met een alternatief te komen voor de gebruikelijke familieavond – bedoeld voor familieleden van bewoners – en dit te combineren met een burendag, kwam van de Cliëntenraad. Alle afdelingen en disciplines binnen de Kornoeljehof hebben samengewerkt om het tot een succes te maken. Heel mooi was dat. Zo heeft de Noaberschapsdag al in de aanloop er naar toe veel saamhorigheid gebracht!”

Marijkes echtgenoot Peter Bes bemant de kraam van zijn druk in de weer zijnde vrouw. Die ligt vol met schattige amigurumi poppetjes: bijtjes, kerststalletjes en engeltjes in fijn Japans haakwerk. De (On)genode Gast bekent Peter dat er thuis al tijden een half poppetje smartelijk op voltooiing ligt te wachten. “Dan ben je toch nog altijd een half poppetje verder dan ik ooit gekomen ben”, grinnikt hij. Peter houdt het liever bij het stevige werk: hij is beeldhouwer.

Daar hebben we Mineke Rademaker (“pas 80 geworden”) en haar dochter Carin. Mineke begon op haar 18e als tweede kok van de Kornoeljehof, die toen nog in het gebouw naast het huidige pand zat. “Ik was nog niet eens klaar met mijn INAS-opleiding, toen onze toenmalige overbuurman in Vries, tevens wethouder, op de stoep stond: ‘Ik kom voor Mineke’. Op zijn uitnodiging werd ik kok in de Kornoeljehof. Het waren andere tijden. Het personeel at gezellig met de bewoners mee, er waren nog geen privacyregels. We hadden kippen voor de eieren en ik kookte op een Aga-fornuis.” Na haar trouwen bleef Mineke aanvankelijk thuis op de boerderij, bij haar gezin. Later werd ze hoofd huishouding in een bejaardenhuis in Zuidlaren. Nu is ze al een tijd vrijwilligster bij de Kornoeljehof. “De ouderen zitten in mijn hart.”

Bij het woonzorgcentrum hoort ook een wijkzorgpost. Wijkzorgmedewerkster Gré-An Smeenge, kort geleden voor de tweede keer oma geworden, loopt met haar oudste kleindochter Selina op de arm over de markt. ‘Klandizie!’, denkt de fotograaf naast de plek waar kindertjes worden geschminkt. De fotoshoot wordt lachend gadegeslagen door Gré-Ans dochter Annemarie. Ook Catharina Huyben, normaal werkzaam in de woonkamer Koffiedik van de Kornoeljehof, is op haar vrije zaterdagmiddag present. Met Gerda Geersing, Nathalie Blauwiekel en Alida Tolner is ze in opperbeste stemming.

Blije mensen en lekkere live-muziek, wat een sfeertje op de Noaberschapsdag! Op het podium zien bewoners van de Kornoeljehof vertrouwde gezichten, zoals dat van personeelslid Magdalena. Zij zingt de sterren van de hemel en wordt op de piano begeleid door dorpsgenoot Herbert Dijkstra, bekend sportverslaggever. Ook de Clockhouse Family, met collega’s van Magdalena, laat heerlijke evergreens horen.

“Oh, dat was mijn eerste singletje. Van de George Baker Selection!” Joekie Talens neemt haar man Jannes enthousiast mee naar een stand over muziek voor ouderen. Joekie is vrijwilligster bij de Kornoeljehof. Elke vrijdagmiddag maakt ze een wandelingetje met dames uit het woonzorgcentrum. Naar een winkel, of gewoon om even buiten te zijn. “De dames genieten er zo van. En voor mij is dat het onthaastmomentje van de week!” Intussen gaat Jannes Talens met plezier door een platenkoffer met gouwe ouwe.

Achter de platentafel staat Thea Hingstman. Thea werkt al dertig jaar bij de Kornoeljehof, tegenwoordig als activiteitenbegeleidster. “Muziek is zó belangrijk voor oudere mensen. Het is een wonder wat het doet. Onmiddellijk zijn mensen terug bij de sfeer van toen. En alle ongemakken zijn voor even weg.” De robotkat bij Thea op tafel trekt met een miauwtje de aandacht van een bewoonster. “Och kijk toch.” Ze aait vertederd het troeteldier, dat speels op de rug draait om zich verder te laten kroelen. Volgens Thea heeft de familie van vier dementerende bewoners al zo’n robotkat aangeschaft, nadat ze eerst deze grijze proefversie van het huis mochten proberen. Die werd bekostigd door de Stichting Vrienden van Interzorg, die met Willy Hagenauw en Harry Weitering aanwezig is op de markt. “De katten geven bewoners het gevoel ‘Ik mag nog zorgen’. Ze gaan mee op de rollator en soms ook mee in bed”, zegt Thea. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

UIT DE KRANT