Bewoners Kornoeljehof zijn helemaal klaar voor Kerst

Afbeelding
regio

VRIES - Kerst is ook binnen Kornoeljehof het feest van geloof, hoop en liefde. Ze kennen elkaar nog niet heel erg lang, maar Jelle Vriezema (87), Herman Briggeman (88), Hennie Klomp (86) en Grietje van Beem-Koops (98) hebben hun draai met elkaar ondertussen al helemaal gevonden aan de Tynaarlosestraat 56. Waar ze in tal van opzichten van elkaar verschillen, vinden ze alle vier dat kerst zoveel mogelijk samen moet worden gevierd.


Jelle Vriezema zag het levenslicht in Bedum. Herman Briggeman komt oorspronkelijk uit het nabijgelegen dorp Oudemolen. De wieg van Hennie Klomp stond in Stadskanaal, terwijl Grietje van Beem-Koops even verderop in Assen werd geboren. Geen van de vier woont al langer dan een jaar in Kornoeljehof, maar gelet op de stralende gezichten is het toch een omgeving waar ze volledig op hun plek zijn. Het duurt even voor ze er alle vier op een rij zitten, maar als het eenmaal zover is laat de gezelligheid niet lang op zich wachten. 


Activiteiten


Activiteitenbegeleidster Marijke Kruunenberg is samen met haar collega’s ook dit jaar weer druk in de weer om de bewoners bij diverse leuke activiteiten te betrekken. ‘We hebben nog heel veel leuke dingen in de planning staan voor beide kerstdagen. We gaan tweede kerstdag lekker naar kerstmuziek luisteren onder het genot van iets lekkers, maar we hebben in aanloop naar kerst ook al een aantal hele leuke dingen achter de rug. Samen hebben we bijvoorbeeld kerststukjes gemaakt die de bewoners nu op hun kamer hebben staan en we hebben een kerstbingo gehouden. Ieder jaar proberen we weer iets bijzonders te bedenken en de bewoners er zo optimaal mogelijk bij te betrekken. Ze genieten er enorm van.’ Met de feestdagen in het vooruitzicht zijn de verwachtingen in aanloop naar kerst niet veel anders dan in voorgaande jaren. ‘Ik heb mijn kinderen dicht om mij heen staan en ik ben de eerste kerstdag bij mijn dochter. De tweede kerstdag ben ik bij mijn zoon en daar is het altijd goed voor elkaar’, vertelt Vriezema. Zijn trouwe hond Moos, die mak naast hem zit, lijkt het er ook helemaal mee eens. Briggeman ziet ook uit naar kerst, maar tempert zijn verwachting. ‘Ik zie er wel naar uit, maar heb er niet echt hele speciale gevoelens bij, want vroeger was ik altijd druk in de weer met de strooiwagen in deze tijd van het jaar. Ik kon dan altijd opgeroepen worden, maar wist nooit precies wanneer.’ Voor de dames van het kwartet zal de feestviering niet veel verschillen in vergelijking met voorgaande jaren. ‘Ik heb er eigenlijk nog niet eens over nagedacht, maar het zal niet veel verschillen met vroeger. Mijn kinderen zoeken mij op of ik ga er zelf naar toe’, legt Klomp uit.


Geloof


De opvattingen over wat nu het belangrijkste moet zijn tijdens de kerst lopen ook binnen dit gezelschap uiteen. Is het nu het vooral lekker eten en de gezelligheid ervaren of aandacht voor het geloofsverhaal waarin de geboorte van Jezus Christus centraal staat. ‘Ik ben gereformeerd opgevoed, maar doe er eigenlijk helemaal niks mee’, biecht Vriezema op. ‘Ik heb overigens wel respect voor de verschillende manieren waarop mensen bezig zijn met de kerstviering. Zo zijn er mensen die naar de kerk gaan of er bewust voor kiezen om het niet te doen. Ik denk dat iedereen het voor zichzelf moet bepalen, maar ik doe er tegenwoordig niet meer aan. Vroeger gingen we op eerste kerstdag twee keer naar de kerk en op tweede kerstdag nog een keer, maar dat is alweer heel erg lang geleden.’ Buurman Briggeman gaat ook niet naar de kerk en heeft vooralsnog ook geen plannen in die richting. ‘Wij waren geen kerkgangers vroeger, want bij ons in het dorp was er ook niet veel te doen. We waren wel blij als het kerst was, maar deden niet zo heel erg veel. We gingen vroeger in aanloop naar kerst wel het land op om te jagen en dat zijn mooie herinneringen, want we kwamen meestal wel met iets thuis. Bij ons stond er ieder jaar in ieder geval wel een goede maaltijd op tafel.’ Het vrouwelijke deel van het gezelschap heeft toch iets meer aandacht voor het geloof in deze tijd van het jaar. ‘Ik sta met kerst wel stil bij de geboorte van Jezus Christus en dat is altijd wel zo geweest.’ Mevrouw Van Beem-Koops omarmt vooral de gezelligheid die er op je afkomt in deze tijd. ‘Kerst duurt niet zo heel lang. Je moet er met z’n allen gewoon proberen om er het beste van te maken.’


Goede voornemens


Aan de vooravond van een nieuw jaar hebben Vriezema, Briggeman, Klomp en Van Beem-Koops het allerbeste voor met de wereld waarin ze leven. De liefde voor het leven is overal aanwezig. Vriezema besloot medio september om toe te treden tot Kornoeljehof. Tevreden is hij over de recente periode die achter hem ligt en die lijn hoopt hij door te trekken richting de toekomst. ‘Gelet op mijn leeftijd hoef je niet zo heel erg veel meer te verwachten, maar ik heb het hier erg goed naar mijn zin met mijn hondje. Mijn zoon woont hier ook in de buurt met een groot bedrijf. Ik hoop dat ik daar nog lang van kan genieten.’ Briggeman benadrukt vooral het belang van gezondheid. ‘Ik zeg altijd maar zo dat je er altijd voor elkaar moet zijn in voor- en tegenspoed. Het maakt niet uit wie je bent, waar je vandaan komt of welk geloof je aanhangt. Ik denk dat het nu vooral ook belangrijk is dat we gezond blijven met z’n allen.’ Omzien naar een ander is ook belangrijk. ‘Ik probeer altijd zo eerlijk mogelijk te leven’, legt Klomp uit. ‘Als je in je naaste omgeving iemand in nood tegenkomt, dan moet je zo’n persoon helpen om er weer bovenop komen. Zo heb ik altijd geleefd en dat neem ik ook weer mee naar 2022. Goede voornemens hebben komt vooral ook neer op een kwestie van doen.’ Buurvrouw Van Beem-Koops maakte de meeste jaarwisselingen mee van het gezelschap en blijft nuchter in haar benadering. ‘We gaan weer een nieuw jaar in; we moeten gewoon maar zien wat er allemaal op ons afkomt. Ik hoop voor iedereen het beste natuurlijk, maar ik wacht rustig af.’ 

UIT DE KRANT

Lees ook