Ongenode gast - Opening Noaberhuus Kornoeljehof

Afbeelding
(On)genode gast

Wat: Opening Noaberhuus Kornoeljehof   
Waar: Kornoeljehof Vries 
Wanneer: Woensdag 10 april, 14.30 uur

VRIES – Het is bijna half 3 op woensdagmiddag als de ongenode gast het terrein van het woonzorgcentrum Kornoeljehof oploopt. Als hij de deur opent, kijkt hij zijn ogen uit: de entree is compleet vernieuwd! De servicebalie heeft plaatsgemaakt voor een moderne koffiecorner, de strakke muren zijn vervangen door prachtig behang waarop ‘De Brink’ in Vries is afgebeeld en in de ‘teuthoek’ staat een lange tafel met mooie, comfortabele stoelen. Daarnaast is de entree feestelijk versierd en staan er champagneglazen klaar op de statafel bij de deur. Een glaasje champagne gaat er altijd wel in bij de ongenode gast, dus loopt hij gauw naar binnen.

De ongenode gast wordt opgevangen door gastvrouw Gea Albring: “Wil je eerst alvast een kop koffie? We hebben een compleet nieuw koffieapparaat, dus ik moet nog even kijken hoe die werkt”, lacht Gea. Uiteraard zegt de ongenode gast geen ‘nee’ tegen een heerlijke kop verse koffie, ook nog uit een nieuwe machine. “Je mag ook wel even gaan zitten hoor”, zegt Gea. “De tafel en stoelen hier zijn ook nieuw. Je moet natuurlijk wel even meemaken hoe bewoners dat straks ook gaan doen.” Terwijl de ongenode gast plaatsneemt in de nieuwe ‘teuthoek, komt activiteitenbegeleidster Marijke Kruunenberg eraan. “Welkom, fijn dat je er bent”, zegt Marijke. Marijke geeft een uitleg over de vernieuwingen in het Kornoeljehof: “Onze servicebalie is vervangen door een koffiecorner, we hebben een nieuwe kapsalon en een kruidenierswinkeltje. De kruidenierswinkel wordt straks heropend door een oude kruidenier uit Vries.”

Terwijl Marijke haar uitleg afrondt, neemt zorgmanager Mathilde Mulder plaats in de grote zaal, waar vele bewoners zich verzameld hebben. “Ik ben ontzettend trots dat ik in jullie huis mag werken”, vertelt Mathilde aan de bewoners. “Het is, naar mijn idee, echt prachtig geworden. Ik was bang dat het eerst misschien niet op tijd klaar zou zijn, maar gelukkig is er de afgelopen dagen nog hard gewerkt. Ik wens jullie heel veel woonplezier in jullie nieuwe huis.” Na de prachtige woorden van Mathilde verplaatsen de bewoners zich naar de ‘teuthoek’, waar het kruidenierswinkeltje heropend wordt. Meneer Freerk Engberts mag de heropening voor zijn rekening nemen. Engberts knipt onder luid applaus het lintje door, waarmee de kruidenierswinkel officieel open is. De winkel is vernoemd naar de vroegere kruidenierswinkel in Vries, ook van Engberts. Het is dus extra bijzonder dat Engberts zelf de kruidenierswinkel in het Kornoeljehof mag heropenen. “Ik vind het geweldig”, legt Engberts uit. “Het is mijn winkeltje, net als vroeger. Ik hoop dat veel bewoners hun boodschappen hier gaan doen.” Engberts, inmiddels 90 jaar, was sinds 1961 eigenaar van het kruidenierswinkeltje in Vries. “Het is van vader op zoon doorgegeven”, vertelt Engberts. “Mijn ouders hadden het winkeltje in 1923 al aan de Brinkstraat. Daarna heb ik dit, samen met mijn vrouw, overgenomen.”

Terwijl de ongenode gast rondkijkt in het kruidenierswinkeltje komt hij zorgmanager Mathilde tegen. “Wat mooi is het geworden hè”, zegt Mathilde. “De bewoners gingen gisteren ook al gelijk in hun teuthoekje zitten. ‘Kunnen we er ook een biertje bij krijgen?’ grapten ze toen al. Het is echt hun thuis. Het behang, waarop De Brink is afgebeeld, moet het thuisgevoel voor hun vergroten.” Ook Willie Engberts, de dochter van meneer Engberts, is blij met de vernieuwing in het woonzorgcentrum. “Ik vind het ook echt heel mooi geworden”, vertelt Willie. “Ik denk dat de vernieuwingen heel goed gaan werken. Ook het kruidenierswinkeltje is prachtig. Vroeger hadden mijn ouders een klein kruidenierswinkeltje. Toen was het ongeveer nog net zo klein als dit. Later werd het wat groter en mondde het uit in een supermarkt.”

Als de ongenode gast de kruidenierswinkel bewonderd heeft, loopt hij nog even langs de teuthoek. Hij schuift aan bij een aantal vrijwilligsters van het woonzorgcentrum. “Wat lach je ons toe”, zegt Griet Karsten tegen de ongenode gast. “Maar dat is ook goed hoor. Je moet vrolijk zijn.” Al lachend gaat de ongenode gast in gesprek met de vrijwilligsters over de vernieuwingen in het Kornoeljehof. “Het is heel mooi geworden”, zegt Jannie Kleef. “Vooral het behang vind ik erg mooi.” Ook Janneke Dolfing is het daarmee eens: “En van de bewoners horen we ook alleen maar positieve berichten. Dat is uiteindelijk het belangrijkste”.

Terwijl de ongenode gast zijn spullen weer opruimt en aanstalten maakt om weg te gaan, krijg hij nog een glaasje champagne aangeboden van één van de medewerksters. “Ik moet nog aan het werk, dus ik sla hem deze keer over”, zegt de ongenode gast. “De volgende keer, bij de opening van de tuin, drink ik graag een glaasje champagne met u en de bewoners.” Terwijl de ongenode gast een glimlacht krijgt van de bewoners, verlaat hij met een voldaan gevoel het prachtig vernieuwde Kornoeljehof.

UIT DE KRANT