Aly Drent

Afbeelding
Man met de hamer

Voorzitter biljartvereniging De Zeijerstoten. We hebben de biljartclub de Zeijerstoten in 1996 opgericht, sindsdien ben ik ook voorzitter. De dames noemen me ‘opperstoot’. Op de allereerste avond kwamen er 15 dames kijken, sindsdien fluctueert het ledenaantal. Momenteel doen er 19 spelers mee.

In 1996 werd in Zeijen een koor opgericht, daar mochten alleen mannen lid van worden. Toen kreeg ik het idee om een biljartvereniging op te richten, specifiek voor vrouwen. Het is dus eigenlijk ontstaan uit een soort dwarsheid.

Eerst wisten we helemaal niet hoe het spelletje werkte. We spelen elke donderdagavond, in café Hingstman. De eigenaar kan zelf heel goed biljarten, hij begeleidt ons. Het voornaamste doel van de club is niet om heel goed te leren biljarten. Het gaat vooral om de gezelligheid, bij elkaar komen en goede gesprekken voeren.

Toen de vereniging net was opgezet hebben we meegedaan aan de Johan Frankenbokaal, een wedstrijd voor biljartclubs uit de gemeente Vries. We werden de zaal uitgezet omdat we teveel lol hadden. Als bij iemand een pomerans van de keu afvalt dan liggen wij in een deuk, maar dat werd daar toen niet gewaardeerd.

Het draait bij ons niet alleen om de gezelligheid. In 2018 en 2019 hebben we acties op touw gezet waarbij 24 uur achter elkaar werd gebiljart. Dat deden we om de Ziekte van Huntington onder de aandacht te brengen en geld in te zamelen. Dat was een groot succes.

De club bestaat uit een diverse verzameling vrouwen. De jongste is ongeveer 35, de oudste is 70. We hebben op het moment een ledenstop.

In Zeijen zijn er 3 biljartclubs: 1 voor jonge mannen, 1 voor oudere mannen en wij. De mannen speelden tegen elkaar om de Bouwvakkersbokaal. Twee van de mannen uit het oude team wilden wel tegen ons spelen. Daar moest toen wel eerst om vergaderd worden, maar uiteindelijk mocht het toch. Wij hebben daar toen zo’n feest van gemaakt en de mannen hebben zo genoten dat we het daarop volgende jaar ook weer gewoon mochten mee doen.

De oorspronkelijke bokaal viel een tijdje geleden uit elkaar. Die is nu vervangen voor een nieuw exemplaar. We willen die wel winnen, maar ik ben bang dat het niet gaat lukken.

UIT DE KRANT