Herman Beerda is voorzitter scouting Vries, maar is zelf geen scout geweest ‘Achteraf vind ik dat wel jammer’

Afbeelding
Man met de hamer

VRIES - Ik zat laatst na te denken hoe lang ik al voorzitter van Scouting Vries ben. Het is tenminste 10 jaar, maar het kan ook al 12 zijn. Het is een hele mooie club, het is niet te groot dus het blijft overzichtelijk. We hebben hele leuke en betrokken leden, dat maakt het extra mooi. We organiseren allerlei activiteiten. Kinderen kunnen vanaf ongeveer 7 jaar lid worden. We organiseren vooral activiteiten in de buitenlucht.

De kinderen leren daar van alles van, zoals kamperen of buiten een keuken opbouwen. Ze maken ook kennis met de natuur en leren met respect daarmee omgaan. Tegelijkertijd leren ze elkaar ook met respect behandelen. Er zijn natuurlijk regels waaraan ze zich moeten houden, voor sommige kinderen is dat nog best lastig. Het is wel belangrijk dat ze daar mee om leren gaan, zo worden ze voorbereid op het leven in de maatschappij.

Ik ben zelf geen scout geweest, dat vind ik achteraf wel jammer. Ik ben betrokken geraakt omdat mijn dochter erbij is gegaan toen ze een jaar of 8 was. Inmiddels is zij al 20 jaar lid, langer dan ik dus. Zij is heel actief bij de scouting en doet ook aan begeleiding. Ik hoop dat ze ook betrokken wil worden in het bestuur. Ik vind het belangrijk om als voorzitter op een gegeven moment het stokje over te dragen. Dan is er ruimte voor iemand met nieuwe ideeën en vers bloed. Ik kan nog wel een tijdje mee als voorzitter, maar als een nieuw persoon naar voren stapt zal ik niet in de weg staan. 

We doen dit jaar weer mee aan de NL-Doet actie, die wordt georganiseerd door het Oranje Fonds. We gaan met 15 leden van de scouting zelf en nog 5 vrijwilligers van buitenaf het clubterrein opschonen. Het gras moet worden gemaaid, bomen en struiken moeten worden gesnoeid en de dakgoten zijn aan een schoonmaak toe. Wij zorgen voor het inwendige mens, met een lekkere lunch van broodjes knakworst en soep. 

Dit weekend organiseren we een wandeltocht voor al onze leden. Ze vertrekken uit Vries, trekken de bossen in en ‘s avonds slaan ze een kamp op. Dan zelf een potje koken, gezellig bij het kampvuur zitten en naar bed. De volgende ochtend breken ze het kamp af en lopen terug naar Vries.

UIT DE KRANT