Hulp voor Oekraïne komt ook in Zuidlaren van de grond

Afbeelding
voorpagina de krant van tynaarlo

ZUIDLAREN – Burgerinitiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond om de bevolking van Oekraïne te helpen. Drie dames uit Zuidlaren vonden elkaar bij toeval, maar hebben nu een gemeenschappelijk doel voor ogen met de inzameling van levensmiddelen. Iets betekenen voor de medemens in nood, ook al is het ver van huis.


‘Ik heb een servicepunt aan huis waar mensen terecht kunnen om hun pakketje af te halen’, vertelt Jackelien Aalders. ‘Op een zeker moment kwam Lisa van Vugt bij mij aan de deur met een pakketje en de vraag of er in Zuidlaren ook een plek is waar je levensmiddelen kunt afgeven voor Oekraïne. Toen dacht ik, waarom kan ik niet zelf iets beginnen? Dat maakte ik op Facebook bekend.’ Van het één kwam het ander, want niet veel later kwam het bericht onder de aandacht van Annelies Schut-Tuik die een paar straten verderop woont. ‘Ik zag de oproep van Jackelien op Facebook voorbij komen en ik wist wie ze was. Ondertussen ken ik haar wat beter natuurlijk, maar ik vroeg haar of ze de ondernemers in Zuidlaren al had benaderd, want zo’n initiatief moet natuurlijk groeien. Het is gewoon verschrikkelijk wat de bevolking daar meemaakt. Ik hoorde het van mijn man, ‘s morgens vroeg vertelde hij dat de oorlog was begonnen. Ik was er in eerste instantie gewoon helemaal naar van. Dat gevoel maakte wel snel plaats voor actie, maar dit soort dingen moeten bij mij eerst even landen. Ik werk zelf ook voor goede doelen als acquisiteur, dus ik dacht. Als je ergens goed in bent, dan moet je nu je kennis en ervaring delen.’


Het moment waarop Aalders en Van Vugt tegenover elkaar stonden vormde de basis voor de samenwerking. ‘Ik weet dat ze overdag veel mensen ziet, dus ik dacht ik vraag het gewoon’, vertelt Van Vugt. ‘Ik wilde gewoon iets doen voor de mensen en niet alleen geld geven, want dat vind ik niet voldoende. De levensmiddelen die hier worden gebracht gaan na verloop van tijd naar Harkstede waar ze centraal worden verzameld, voordat ze worden overgebracht naar de Oekraïne.’ De woning van Aalders is in opperste staat van gereedheid gebracht om de producten die binnenkomen tijdelijk op te slaan, voordat ze de lange reis maken richting de Oekraïne. ‘Het staat al redelijk vol, maar het tempo zit erin. Ook mijn zolderruimte is inmiddels vrijgemaakt om spullen op te slaan.’ Wie wil helpen om de actie tot een succes te maken, voor zover het dat nu al niet is, kan zijn producten langsbrengen aan het Zuurveld 44 in Zuidlaren tussen 16.00 – 21.00 uur. Buiten openingstijden bij voorkeur een afspraak inplannen via 06-82573405.


Producten die het hardst nodig zijn zeep (bij voorkeur blokken), shampoo, tandenborstels (verpakt), tandpasta, maandverband, tampons, wc-papier, veters, kaarsen, lucifers, luiers, billendoekjes, babyvoeding, flesjes, babycrème, spenen, pijnstillers, pleisters, verband, ontsmettingsmiddelen, flessen water, bakolie, eten in blik of geseald, pasta, rijst, knakworsten, rookworsten en aardappelen.

UIT DE KRANT

Lees ook