Extra subsidie voor woningisolatie voor woningeigenaars en huurders

Afbeelding
Foto:
Gemeentenieuws Tynaarlo

VRIES - Woningeigenaars in de gemeente Tynaarlo kunnen profiteren van een subsidie voor het isoleren van hun huis. Huiseigenaars in de gemeente die tot 140% van het sociale minimum verdienen, kunnen tot 40.000 euro subsidie ontvangen voor het isoleren van hun woning. Inwoners die meer verdienen krijgen subsidie 50 procent subsidie, tot een maximum van 20.000 euro. Ook huurders profiteren, woningbouwcorporaties krijgen geld van de overheid om hun woningvoorraad te isoleren. Afgesproken is dat de kosten niet worden doorgerekend aan de huurders.

Deze subsidie komt voort uit ‘maatregel 29’, onderdeel van ‘Nij begun’. Dit is het pakket maatregelen dat het kabinet heeft aangekondigd om de ‘ereschuld’ in te lossen in de gebieden die overlast ondervinden van de gaswinning. Volgens wethouder Jelbrich Peters is het een belangrijke eerste stap richting een gasloze regio. “We zijn heel blij met het pakket, het gaat om grote bedragen. Dit gaat een enorme boost geven aan onze verduurzamingsopgave.”

Het gaat inderdaad om een aanzienlijk bedrag, in totaal is er 1,65 miljard euro beschikbaar voor de subsidie van isolatie. De regio heeft berekend dat met het bedrag van 40.000 euro een gemiddelde woning geïsoleerd kan worden tot de ‘standaard’, deze standaard is door de Rijksoverheid vastgesteld. Wanneer een woning aan deze standaard voldoet is het goed genoeg geïsoleerd om aardgasvrij te worden. 

Het streven van de gemeente Tynaarlo is dat alle woningen kosteloos gasvrij worden gemaakt. Peters had graag gezien dat ook andere energiebesparende maatregelen, zoals een warmtepomp, ook vergoed worden door de subsidie. Dat is niet het geval. Peters: “Voor nu is deze subsidie al fantastisch, maar ons streven is dat straks alle woningen volledig kosteloos aardgasvrij worden gemaakt.”

De subsidie wordt verstrekt met terugwerkende kracht, vanaf 25 april 2023. Hiervoor is gekozen omdat het kabinet op die dag de kabinetsreactie Nij Begun en het daarbij horende maatregelenpakket presenteerde. Inwoners die vanaf die datum isolatie hebben aangeschaft voor de woning komen in aanmerking voor de subsidie. Vanaf het begin van 2025 kan de subsidie worden aangevraagd. Hoe dat precies in zijn werk gaat, wordt nog verder uitgewerkt. Peters: “Het was een heugelijke dag, nu moeten we er handen en voeten aan gaan geven.”

UIT DE KRANT