Kinderen verdiepen zich in oorlogsmonumenten

Afbeelding
Cultuur

EELDERWOLDE - Adriaan Ferf ziet in de verte een stoet kinderen van OBS Terborch uit Eelde aankomen. Ferf geeft vaak lezingen en gastlessen over de Tweede Wereldoorlog. Hij wacht op ze naast het Lancastermonument in Eelderwolde. Op 11 april krijgen de leerlingen uitleg over waarom juist hier een monument is opgericht ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog.

Wanneer de kinderen zich in een cirkel rondom de kei hebben verzameld begint Ferf met vertellen. Hij neemt de kinderen mee naar 20 oktober 1943, de Geallieerden bombardeerden massaal de Duitse industrie en steden. Terwijl sporadisch spatjes regen uit de grijze lucht komen legt Ferf uit hoe op de terugvlucht een Lancaster bommenwerper werd onderschept door een Duits jachtvliegtuig en in de weilanden rondom Eelderwolde neerstortte. 

De leerlingen zijn duidelijk al goed op de hoogte van wat zich in de Tweede Wereldoorlog afspeelde. Ze stellen aanvullende vragen, zoals waarom de piloten niet met een parachute uit het vliegtuig zijn gesprongen of op het water zijn geland in plaats van in het weiland.  Nadat Ferf de vragen heeft beantwoord, wijst hij 7 kinderen aan. Een voor een lezen deze de namen op die op de kei staan: de namen van de 7 omgekomen vliegeniers. Vervolgens worden tulpen gelegd en houdt iedereen een minuut stilte.

Bas Stuiver is docent bij de school. Hij legt uit waarom ze als school aandacht besteedden aan het monument. “We vinden het belangrijk dat ze zich beseffen wat er in hun omgeving is gebeurd.” Als de kinderen teruglopen naar hun klas is Ferf goed te spreken over de oplettendheid van de kinderen. “Ik ben erg onder de indruk van hun aandacht en interesse.”

Op andere plekken in de gemeente staan basisscholen ook stil bij de Tweede Wereldoorlog. Op 12 april hebben kinderen van OBS De Zeijer Hoogte teksten gelegd bij het oorlogsmonument Zeijerveld. De school heeft dit monument geadopteerd via het nationaal comité en ‘Adopteer een monument’. Docent Kelt Peper vertelt er meer over: “De kinderen zijn de hele week bezig geweest met het schrijven van de uiteenlopende teksten over de oorlog, de situatie van de slachtoffers en oorlog en vrede in het algemeen. Het is een mooie bundel geworden die voor iedereen te lezen is. We hebben de pagina’s van de bundel geplastificeerd en bij het monument achtergelaten.”

UIT DE KRANT