Bliede met ‘Kabouter Prugelie en het golden ei’

Afbeelding
Cultuur

ZUIDLAREN - Wat is het mooi dat er in deze wereld, met alle vreselijke nieuwsberichten, ook nog een kaboutertje is dat Prugelie heet. Dankzij de rijke fantasie van schrijver HarmG Sijnstra uit Zuidlaren – afgelopen zondag 85 jaar geworden – beleeft het kleine kereltje opnieuw een spannend avontuur: ‘Kabouter Prugelie en het golden ei’. Het Drentstalige kinderboek is prachtig geïllustreerd door Sijnstra’s kleinzoon Sander Aukema, die ook al het tekenwerk deed voor ‘Kabouter Prugelie en de prins die zeuik is’. Dat eerste deel over Prugelie werd vorig jaar in de meertmaond, streektaolmaond uitgegeven door Het Drentse Boek.

“Dit tweede deel geef ik in eigen beheer uit”, zegt Harm Sijnstra. “Het Drentse Boek had helaas onvoldoende budget om ook dit deel te bekostigen, mede vanwege gestegen papierkosten in het binnenland.” Sijnstra kreeg het advies om een Poolse drukkerij in te schakelen. Het boek, vers van de pers, heeft exact dezelfde kwaliteit als deel één. “De opmaak is ook deze keer van Loes van Lochem. Tot en met de kleinste details, zoals de kabouterpuntmutsjes op de paginanummers, lijkt het op het eerste deel.”

Het eerste exemplaar van ‘Kabouter Prugelie en de prins die zeuik is’ was vorig jaar voor een achterkleindochter van Harm en Rika Sijnstra, Tessa van der Duim. Zij lijdt aan de ziekte van Pompe, wat een grote weerslag heeft op de familie. Op de vraag wie het tweede deel in ontvangst zou moeten nemen, wist Rika Sijnstra-Hilbolling het antwoord. “De burgemeester. Marcel Thijsen van Tynaarlo is bij ons geweest toen we onlangs 60 jaar waren getrouwd en dat is toch zo’n aardige man.”

Woensdag 1 november was het dan zover: het moment waarop het resultaat van een heel scheppingsproces rond Prugelie officieel uit handen werd gegeven. De midweek wordt door Thijsen gereserveerd voor de mensen, van wie hij de burgervader is. “Dat contact van mens tot mens heb ik echt nodig, ook om dicht bij mezelf te blijven. Het biedt tegenwicht aan de hectiek van de andere werkdagen. Ik wil een burgervader zijn tussen de mensen, boven de partijen. En niet een burgemeester tussen de partijen en boven de mensen.” 

Net terug van het gelukwensen van een 60-jarig bruidspaar, dus met de burgemeestersketting nog om, komt Thijsen aanlopen met ‘Kabouter Prugelie en het golden ei’ al onder de arm. De eigenlijke presentatie moet dan nog passeren. Misschien speelde een zekere kabouter hierin een rol? “Ik heb het stiekem al gelezen”, verklapt de burgervader. “Het is een heerlijk boek. Een echt ‘feel good’-boek. Bestaat daar eigenlijk een Nederlands of Drents woord voor?” Sijnstra meent van wel: “Bliede! Je worden bliede, als je dit boek lezen.”

Bliede werd HarmG Sijnstra (“dat is mijn schrijversnaam, met de G van Gerrit vast aan Harm”) ook van het schrijven. Want wie een kabouter avonturen laat beleven, gaat zelf ook op avontuur. “Daarmee ben je ook weg van de akelige dingen op het wereldtoneel, waarbij je als individu grote machteloosheid ervaart. Als je een kabouter bent, zoals Prugelie, hoef je je niet te bekommeren om het nieuws van nu.”

Ook van de bijzondere samenwerking met kleinzoon Sander, die als animator/illustrator woont en werkt in Hilversum, werd Sijnstra blij. “Hij maakt tekeningen waar je gewoon bij weg droomt.” Als kleinzoon voelt Sander de fantasiewereld van zijn opa, die zijn nageslacht iedere avond voor het slapen gaan zelfverzonnen verhaaltjes vertelde, perfect aan. “Sander vulde me aan. Hij kwam met nieuwe ideeën, zoals een plattegrondje van de wereld waarin het nieuwe avontuur van Prugelie zich afspeelt.”

De vele tekeningen maken het (voor-)lezen van Prugelie tot een bijzondere, ontspannen ervaring. Thijsen: “Als ik een klas voorlees, wat ik met dit boek zeker ga doen, dan scan ik de afbeeldingen zodat ik ze tijdens het voorlezen aan de leerlingen kan laten zien op het smartboard. Dat werkt beter dan steeds met het boek door de klas rondgaan. Zo gaan de kinderen helemaal op in het verhaal.”

Vanwege het vertrouwde Drents kan het boek ook heel goed in verzorgingshuizen worden voorgelezen, zegt Sijnstra. Hij heeft het toegankelijk gehouden, zonder moeilijke of nog weinig gangbare woorden. De avonturen van kabouter Prugelie zijn daardoor voor iedereen goed te volgen.

Hoewel ‘Kabouter Prugelie en het golden ei’ als kinderboek wordt gepresenteerd, is het vooral ook een sprookjesboek voor jong en oud. Inclusief heksen, elfen, dwergen, kabouters en zwanen met een gouden ei. Ieder sprookje bevat een moraal, zo ook dit boek. Sijnstra: “Onze kabouter neemt het op voor iemand die ongewoon groot is en daardoor wordt gepest.”

‘Kabouter Prugelie en het golden ei’ is voor 19,95 euro te bestellen bij de schrijver (h.g.sijnstra@ziggo.nl of via 050-4093587).

UIT DE KRANT