Annen voor de eerste keer onderuit en VAKO weet nog niet wat winnen is in de vierde klasse

Sport

REGIO - Lesmond Prinsen, trainer van FC Zuidlaren zag afgelopen zaterdagmiddag zijn ploeg verliezen op West-End tegen Lycurgus, maar was allesbehalve ontevreden over zijn eigen ploeg. “Ik heb de jongens verteld dat ik dit de beste eerste helft van het seizoen vond. Het is zuur, de eerste nederlaag, maar ik kan ze niets verwijten. Die eerste goal viel écht vanuit het niets en ja dan ga je voor alles of niets en dan wordt het een keer niets. Dat kan.” Zuidlaren had veel balbezit en speelde veelvuldig op de helft van de stadjers. De zakelijkheid om het af te ronden ontbrak wat deze middag en dat werd de Drentse ploeg fataal. Rindert Ykema scoorde de 1-0, waarna twee goals van Steven Zwarts voor de geflatteerde 3-0 zege zorgden.

VAKO trad aan op het eigen Sportveld De Fielliettaz Goethart aan tegen CSVC uit Coevorden, een ploeg om rekening mee te houden in de vierde klasse F. Na negentig enerverende minuten werden de punten gedeeld: 2-2. Enerzijds een resultaat om te koesteren voor trainer Cor Meijer gezien het feit dat zijn rood-gelen tot tweemaal toe van een achterstand moesten terugkomen, anderzijds twee verloren punten gezien de laatste allergrootste kans van Ivar Goedkoop in de slotfase. De normaliter uiterst trefzekere Goedkoop faalde deze keer. VAKO begon onwennig door een paar wisselingen in de opstelling, maar toch kwam de achterstand als een verrassing. Stefan Hondeveld ging tot tweemaal aan toe akeling in de fout. Zijn tweede fout moest hij bekopen met een strafschop tegen, volledig terecht gegeven door arbiter Denny Durik. Andre Manzeza had daarvoor dé kans op 1-0 gemist voor open doel na een voorzet van zijn aanvalsmaatje Luuk Drenth. Turien wist wel raad vanaf elf meter en liet doelman Ronan Rona kansloos. VAKO trok het rap gelijk met een heerlijke krul van Roy de Bruin vanaf een metertje of zestien. Toch op slag van rust nog op achterstand. VAKO gaf de Coevordenaren teveel tijd en ruimte rondom het eigen strafschopgebied en Meijer haalde stevig uit: 2-1. Na de thee ging VAKO op jacht naar de gelijkmaker en die volgde dan ook, dik verdiend. De Bruin maakte uit de corner van Drenth van dichtbij 2-2. De slotfase was hectisch met kansen aan beide zijden, bijvoorbeeld door de handvol corners die CSVC nog mocht nemen maar de allergrootste kans was dus nog voor Goedkoop. Hij verzuimde de voorzet van Nanne Jan Koopman tot de winnende treffer te promoveren. Eindstand 2-2 en VAKO wacht nog steeds op haar eerste zege in de vierde klasse. Of die volgende week volgt is nog even afwachten want uitwedstrijd tegen koploper Hollandscheveld is allesbehalve een gemakkelijke.

SV Tynaarlo was vorige week vrij en had zich prima voorbereid op het duel met Asser Boys gezien de riante 4-0 zege in Assen. Trainer Jan Veenhof was uiteraard content met de eerste punten en overwinning van het seizoen in de vijfde klasse E van het zaterdagvoetbal. Voor rust liet SVT na te scoren, ondanks een handvol opgelegde kansen. “Na rust probeerde Asser Boys tegen de wind in op te bouwen. Dat ging ze minder goed af en daar profiteerden wij toen volop van”, blikt Veenhof terug op het begin van de tweede helft. SVT pakte tot driemaal aan toe binnen vijf minuten de bal terug en liep zo uit naar 0-3. Goals van Wouter Schenk, Gillani Bos en Mike Koops. De strijd was daarmee gestreden in het Assense. Koops scoorde naar het einde toe zijn tweede van de middag waarin SVT de score ook nog wel hoger had kunnen laten oplopen. Een mooie opsteker voor Tynaarlo in uitgerekend het feestelijke weekend met de uitreiking van het jubileumboek ‘Groeiend & Bloeiend. SV Tynaarlo 75 jaar.’ Volgende week een mooie affiche met Glimmen thuis.

Dan naar het zondagvoetbal waar Annen voor de eerste keer dit voetbalseizoen het deksel op de neus kreeg. In Stadskanaal was de plaatselijke SC een maatje te groot voor de Anner Oelen: 3-1 was de einstand in het voordeel van de thuisploeg. Een zege waar weinig op af viel te dingen. De doelpunten vielen na de thee op Sportpark Pagedal met een brilstand na 45 minuten. Jeffrey Bakker van de gastheren opende het bal na zo’n vijf minuten in de tweede helft en Leon Bos verdubbelde de score een kwartier voor het einde. Daarmee was de strijd gestreden en waren de goals van Annenaar Egbert Mulder (2-1) en Kevin Nijmeijer (3-1) meer voor de statistieken. Na de nederlaag even een paar plekjes naar beneden voor de ploeg van Jouke Jan Meertens met aanstaande zondag de kraker tegen de nummer twee Roden op het programma op het eigen sportpark De Hofakkers. Aanvang 14 uur, een heuse kijktip voor zondag 15 oktober.

SVZ moest naar Peize waar de lastige uitpartij tegen de hopbelbewoners op het programma stond. Uiteindelijk werd het een 3-2 nederlaag voor trainer Wim Lamers. “Peize begon goed en kwam verdiend op 1-0, daar hadden wij het moeilijk mee. Daarna na wat omzettingen kwamen we er beter in en werd het toch nog tot het einde een wedstrijd.” Die 1-0 werd gescoord door Daan van der Veen, tevens de ruststand. SVZ verraste na de thee met een gelijkmaker waar lange tijd eigenlijk de 2-0 een logischer vervolg zou zijn. Patrick de Vries scoorde voor de geelhemden en dat gaf SVZ moed en energie. SVZ zette met goed voetbal Peize regelmatig onder stevige druk. Echter een vrije trap van ver werd de Zeijenaren fataal (doelpunt van Dylan Pierik) een kwartier voor het einde en met even later de 3-1 door Maurijn Timmer leek het spel gespeeld. Echter een benutte strafschop van Mark Ybema bracht de spanning terug in de wedstrijd. Heel Zeijen hoopte en rekende in de slotfase op nog een strafschop maar arbiter Louwes zag en besloot anders. Eindstand 3-2 van deze stevige pot voetbal en SVZ blijft met de drie behaalde puntjes onderin 3B bivakkeren, een plek wat nog niet matcht met de ambities van de geel-zwarten.

Actief ging het niet veel beter af deze zondag. De ploeg speelde ook deze keer, zoals wel vaker dit seizoen, twee totaal verschillende helften tegen EHS ’85. Voor rust een prima Actief met volop kansen om meer dan twee keer te scoren. “Echt. Het regende kansen voor ons. Een 5 of 6-1 ruststand was een goede verhouding van de stand op het veld geweest”, aldus Actief trainer Roland Beuvink terugblikkend op de eerste 45 minuten in Eelde-Paterswolde. Het werd echter 2-2 op slag van rust in plaats van de gewenste ruime voorsprong. Bram Sterndorff en Erwin Immelman scoorden voor de thee, maar diezelfde Immelman miste bij 2-1 nog jammerlijk een strafschop waardoor Jeroen Smit van de gasten toch nog 2-2 scoorde. Frenk Veldwijk had dit al eerder gedaan voor de ploeg uit Emmerschans. Het spelbeeld veranderde volledig na rust, tot ergernis van Beuvink. “Dit was de ondergrens. We waren geen schim meer van de ploeg van de eerste helft.” Wesley Berken, Henk Teuben en nogmaals Smit brachten EH op een riante 5-2 voorsprong, waarna Immelman met zijn tweede van de middag nog iets terugdeed in de slotfase: 3-5. Actief moet volgende week naar ASVB, dat eveneens drie punten heeft. “De boel weer oprapen en verder daar”, aldus een vooruitkijkende Beuvink.

SV Yde de Punt tenslotte speelde een enerverende wedstrijd tegen Kwiek (2-2). Zie dat verslag elders in deze krant.

UIT DE KRANT