Wethouder Pepijn Vemer over Typisch Tynaarlo

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

‘Wat ik zelf typisch Tynaarlo vind? Een woord: rijkdom!’


TYNAARLO –  Op 1 januari 2021 moet de Omgevingswet ingaan. Onderdeel daarvan is dat er een omgevingsvisie opgesteld moet worden. De gemeente Tynaarlo doet dat graag samen met haar inwoners. Daarom organiseert de gemeente inloopbijeenkomsten om erachter te komen wat er leeft in de gemeente, waar behoefte aan is, wat de gemeente karakteriseert en hoe Tynaarlo er in de toekomst uit zou moeten zien. Wat vinden inwoners nou ‘Typisch Tynaarlo?’ De uitkomsten van deze bijeenkomsten worden gebruikt om de omgevingsvisie op te stellen.  We spreken wethouder Pepijn Vemer, participatie en communicatie in portefeuille heeft. “Participatie moet verweven worden met onze gemeente.”


Tynaarlo zet zoveel mogelijk in op participatie. Er is veel ruimte voor inspraak van inwoners, begint Pepijn Vemer, die eind vorig jaar een enquête hield onder de inwoners van Tynaarlo om de meningen over de leefbaarheid in de verschillende dorpen te peilen. Nog geen 6 procent van de inwoners van de gemeente vulde de enquête in.  Is zo’n onderzoek dan wel representatief, willen we van de wethouder weten. “Dat is ook geen doel geweest. We willen weten hoe mensen Tynaarlo ervaren als woon- en leefgemeente. Daar hebben we een aardig beeld van gekregen. De inloopbijeenkomsten die we in de drie grote kernen Eelde-Paterswolde, Zuidlaren en Vries hebben gehouden zijn druk bezocht. Je merkt dat de betrokkenheid hoog is. Dat is mooi. We willen geen beslissingen nemen op basis van wat wij vinden, maar op basis van wat er leeft in de omgeving.”


Inloopbijeenkomsten


De inloopbijeenkomsten zijn gebaseerd op zes thema’s: samenleven, mobiliteit, economie, landschap en natuur, wonen en duurzaamheid. Deze thema’s staan centraal bij het opstellen van de omgevingsvisie. Hoe inwoners over de verschillende thema’s denken, hangt ook af van het dorp waar ze wonen, vertelt Vemer. “In dorpen met voorzieningen ligt de behoefte anders dan in de kleinere dorpen die dat niet hebben. Of er al een rode draad te bespeuren valt? Daar is het nu nog te vroeg voor. Wel weten we dat in de grote kernen het thema woningbouw leeft, zowel woningen voor senioren, gezinnen als starters. Vries is daar een mooi voorbeeld van. Zou je uitgaan van de landelijke lijn, willen jongeren in Groningen wonen. Daar is behoefte aan woningen voor alle doelgroepen, ook starters. In Vries zie je dat ze het liefst na hun studie terugkeren naar hun dorp. Ook de plannen voor de nieuwe woonwijk in Vries Zuid zijn tot stand gekomen met behulp van een uitgebreid participatietraject. Zo zijn we in staat om gerichter in te kleuren, te voldoen aan de behoefte van onze inwoners. Als er geen beroep wordt ingesteld bij de Raad van State, kunnen we in de eerste helft van 2021 starten met de eerste kavelverkoop.”


In de kleinere dorpen speelt woningbouw minder of helemaal niet. Dan zie je behoud van natuur nadrukkelijk naar voren komen”, weet de wethouder. Natuur en landschap is voor hen juist een belangrijk punt. Dat willen ze zo veel mogelijk beschermen. Duurzaamheid is ook een onderwerp dat mensen bezighoudt. En dan vooral wat ze zelf kunnen ondernemen om hun woning te verduurzamen. En ontmoeten houdt de gemoederen bezig. Waar kunnen mensen elkaar treffen voor een praatje? Mensen blijven steeds langer thuis wonen. Om eenzaamheid te voorkomen vinden inwoners ontmoetingsplaatsen belangrijk.” Vemer hoopt in het najaar het concept voor de omgevingsvisie klaar te hebben. Over de verschillende onderwerpen van de fysieke leefomgeving moet straks één integrale omgevingsvisie ontstaan.  Die moet in 2021 vastgesteld worden. Of daar een uitvoeringsbeleid aan gekoppeld is? Nee, niet direct. Het is bedoeld om vast te stellen waar we naar toe willen met Tynaarlo in de toekomst. Een voorbeeld: Hoe spelen we bijvoorbeeld in op de vraag naar woningen en hoe willen we omgaan met duurzaamheid in onze gemeente?”


Rijkdom


Tot slot willen we van de wethouder weten wat volgens hem typisch Tynaarlo is. Vemer: “Daar heb ik één woord voor: Rijkdom! In Tynaarlo heb je alles. Dichtbij de stad, landelijk wonen, je kunt kiezen voor wonen in een dorp of juist in een stadswijk, Tynaarlo kent veel verschillende soorten landschappen, de gemeente heeft brinkdorpen, een vliegveld, een rijk aanbod aan cultuur en musea én de oudste kerk van Nederland staat in onze gemeente. Wat wil je nog meer? Tynaarlo heeft veel verschillende verenigingen met ontzettend veel bevlogen vrijwilligers.” En een Mc Donalds natuurlijk. “Haha, klopt. Nog iets: het beste hotel van Groningen staat in Tynaarlo. Van der Valk in Eelderwolde is uitgeroepen tot ‘Beste hotel van Groningen’ maar hij staat in onze gemeente.”


De komende weken zijn er verschillende bijeenkomsten in de kleine dorpen. De eerste staat gepland voor 5 maart in Donderen. Aanmelden kan via de website www.typischtynaarlo.nl.

UIT DE KRANT

Lees ook