Valtes biedt mantelzorgers een helpende hand

Afbeelding
Kort kommersjeel

Steeds meer mensen zorgen voor familieleden, vrienden of kennissen. Het kan lastig zijn om informatie te vinden die voor hen relevant is. Erjen Derks en John Beuving zagen dit probleem en besloten er iets aan te doen. Ze ontwikkelden de gratis app Valtes.

Derks legt uit hoe de app werkt: “Mensen kunnen 4 vragen beantwoorden over hun situatie. Vervolgens kan de app inschatten welke informatie voor hen belangrijk is. Vervolgens kunnen ze in de app alles gelijk bekijken. We hebben met een groot aantal mantelzorgers gesproken. Die vertellen ons dat ze vaak van het kastje naar de muur worden gestuurd als ze specifieke dingen proberen op te zoeken of te regelen.” De info die wordt getoond is divers, van praktische tips tot persoonlijke verhalen. Hiervoor werkt Valtes samen met betrouwbare partners, zoals MantelzorgNL.

De toename van mantelzorgers is iets dat Derks grote zorgen baart. “Het aantal ouderen neemt toe, het aantal mensen met chronische ziektes stijgt en mensen moeten langer thuis blijven wonen.” Deze zaken samen zorgen ervoor dat de druk op mantelzorgers steeds groter wordt. 

Derks ziet dat hier nog een tweede probleem door ontstaat, dat vaak over het hoofd wordt gezien. “Er wordt bijvoorbeeld vaak gewezen naar sportclubs en buurtverenigingen die een bijdrage leveren aan de gezondheid. Maar vaak zijn degenen die de vereniging draaiend houden ook degene die al voor iemand in hun eigen omgeving zorgen. Zij moeten daarnaast ook nog eens werken en hebben hun eigen sociale leven. Dat wordt te veel, en het eerste waar ze dan mee stoppen zijn de vrijwilligerstaken. Zo komt ook het verenigingsleven onder druk te staan.”

De zorgen van Erjen Derks en John Beuving worden door velen gedeeld. Dit blijkt uit het feit dat de app de publieksprijs van de Nationale Zorginnovatieprijs in de wacht heeft gesleept. Derks: “We zijn enorm blij dat we de prijs hebben gewonnen. Het is belangrijk dat het onderwerp zo erkenning krijgt en een podium heeft.”

UIT DE KRANT