FC Zuidlaren doet zichzelf tekort tegen Loppersum

Afbeelding
Sport Wedstrijd van de week

ZUIDLAREN - Het ene verlies is het andere niet. FC Zuidlaren zit even in de hoek waar de klappen vallen. Nederlaag na nederlaag wordt momenteel geleden, maar Zuidlaren trainer Lesmond Prinsen weet het goed te relativeren. Helpman thuis bijvoorbeeld (1-3) van een paar weken geleden was een terechte nederlaag en de dubbele cijfers bij Flevo Boys vorige week zaterdag een uiterst pijnlijke, aldus Prinsen, maar de zeperd van deze zaterdag tegen SC Loppersum (1-2) was van een andere orde, zo moest ook de Zuidlaarder trainer erkennen. Een hele zure. “Van tevoren zei ik nog: je hebt negentig minuten balbezit tegen Loppersum en dan verlies je met 1-0. Dat kwam uiteindelijk ook uit, ook al was het dan 1-2. Schiet die ballen tussen de palen en de tegengoals zijn voorkombare fouten. Ik miste wel de felheid op het einde eerlijk gezegd. Felheid zonder bal vooral. Hoe dan ook doen we ons zelf hier enorm tekort vandaag en dat is heel jammer”, aldus een balende Prinsen na afloop.

FC Zuidlaren, zonder de geblesseerde Tom Oostra, begon prima aan het duel met de Groningers. De ploeg heerste vanaf minuut één en achterin zat het goed op slot met de sterk spelende Fabian Staal. De ijverige Thijme Dieterich opende het bal op sportpark De Wenakkers met zijn schot en het was het begin van negentig minuten voetbal waarin de thuisploeg de bovenliggende partij was. Even later was het Robin Wolters die Jos Lamain aanspeelde. De stevige Zuidlaarder spits schoot nipt naast. Het zou typerend voor deze middag zijn waarin Lamain een prima wedstrijd speelde, maar ook er niet in slaagde doel te treffen. En precies dat hadden de Drenten wel deze middag nodig. Net iets meer goals dan die ene.

De dik verdiende voorsprong voor de Zuidlaarders kwam na een dikke twintig minuten. Renke Arends zette zelf de aanval op, vond Lamain als ideale één-tweetje partner en rondde vervolgens succesvol af: 1-0. Lang kon FC Zuidlaren niet genieten van deze weelde want uit een vrije trap en bijbehorende klutssituatie prikte de Groninger Gijs Broekhuizen de 1-1 achter de ongelukkige Zuidlaren-doelman Robin Luikens. FC Zuidlaren voor rust heer en meester, maar in de stand was dit helaas allesbehalve zichtbaar. Sterker nog, Loppersum aanvaller Tim Maneschijn schoot even later nog rakelings voorlangs in plaats van tussen de palen. Anders was de verhouding in de stand nog schever geweest.

Na rust was het nog meer Zuidlaren dat aandrong, met spits Lamain in een hoofdrol. De bonkige spits is niet meer de snelste, maar juist in deze wedstrijden waarin Zuidlaren de bovenliggende partij is, is hij goud waard. Lamain was deze middag immer aanspeelbaar, of er nu één, twee of drie verdedigers in zijn nek hijgen en altijd verzekerd van een goede voetballende voortzetting. En in de zestien meter continue bloedlink. Het enige wat ontbrak bij Lamain deze middag was een doelpunt. De ene keer stond Loppersum goalie Marvin Hoeksema in de weg, de andere keer was het de paal die een goal voorkwam in de tweede helft. Trainer Prinsen bleef geloven in de overwinning. Coachte daar volop op, wisselde ook in die geest om het tij nog te keren voor zijn ploeg. Robbin Markus, Auke Harstra en Jim van Leeuwen kwamen in de slotfase voor Olivier Beens, Arends en de leeggespeelde Imu Mugisha. Alles op de aanval, maar het pakte verkeerd uit. Diederik Dijk van Loppersum haalde uit na een verkregen vrije trap. Zuidlaren goalie Luikens leek goed weg te komen met zijn kolderieke grabbelredding maar uit het vervolg mocht Dijk nogmaals vol uit halen. De bal was nu onhoudbaar voor de arme Luikens: 1-2 tegen alle verhoudingen in en nog maar een kleine tien minuten speeltijd op de klok.

Zuidlaren ging dapper op jacht naar datgene waar het ook recht op had. Een punt, of meer. Het kwam er niet van. Wolters was in een scrimmage nog dichtbij maar zijn inzet ging over. Verder veel tumultueuze situaties voor de goal van de Groningers met veel emotie (grensrechter Balkema van de gasten die uit frustratie de bal richting de Zuidlaarders schopt), volop frustraties, maar geen doelpunten meer dus wederom nul punten voor Prinsen & Co na negentig minuten voetbal. En dat na die eerdere nederlagen met onder meer de 10-1 tegen Flevo Boys.

“Die wedstrijd in Emmeloord moet je isoleren, Zuidlaarder week gehad. Klaar. Dan begint het daarna met hard werken en op naar de volgende wedstrijd. We hebben veel goed gedaan vandaag, we maken fouten die we vaak niet maken en als die fouten vervolgens in de achterste lijn zijn, en ook nog eens in je aller achterste lijn dan houdt het op. De ene keer redt de keeper je, de andere keer is het andersom. We winnen met z’n allen en we verliezen met z’n allen. Zo is het ook”

Aanstaande zaterdag gaat FC Zuidlaren naar de stad Groningen waar Mamio wacht.

Man van de wedstrijd: Jos Lamain
FC Zuidlaren – SC Loppersum 1-2
24. Arends 1-0, 27. Broekhuizen 1-1, 82. Dijk 1-2
Geel: Jurna (SC Loppersum).
Scheidsrechter: J.S. Boringa
FC Zuidlaren: Luikens; Kruit, Van der Woude, Staal, Beens (81. Van Leeuwen); De Groot, Wolters, Mugisha (73. Markus); Arends (83. Hartstra), Lamain, Dieterich.
SC Loppersum: Hoeksema; Wildeman, Makken, Danhof, Oosterhuis; Dijk, Sleurink, Buikema; Jurna, Maneschijn, Broekhuizen (46. In het Veld).

Afbeelding
Afbeelding

UIT DE KRANT