Ongenode Gast slalomt om fietsende kinderen in Ter Borgh

Afbeelding
Foto: Jan Medema
(On)genode gast

EELDERWOLDE – Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 30 januari, vroeg Hilde Kamminga (VVD) aandacht voor de verkeersveiligheid rondom de basisscholen in de wijk Ter Borgh in Eelderwolde. Met name de Rietzanger maakt zich grote zorgen om de verkeersveiligheid. Er zou sprake zijn van ‘gevaarlijke situaties’ en ‘onhoudbare situaties’. Reden voor de Ongenode Gast om met eigen ogen de problematiek te aanschouwen. 

Op een gure vrijdagmiddag, terwijl de regendruppels kapotslaan tegen de voorruit van de perswagen, parkeert de Ongenode Gast zijn auto op de gedeelde parkeerhaven van CKC De Rietzanger en obs Ter Borgh. De problematiek wordt meteen duidelijk. Om het parkeerterrein te betreden dient de Ongenode Gast vanaf de Borchsingel eerst het fietspad over te steken. Een jonge man houdt de capuchon van zijn regenjas schuin voor zijn hoofd en merkt de auto niet op. Het is dat de reflexen van de Ongenode Gast prima in orde zijn, anders was de middag heel anders afgelopen. Het is bijna drie uur en de school gaat uit. Rondom de scholen hebben een handvol ouders zich al verzameld. Het is voornamelijk de bovenbouw die de bel hoort luiden en zij kunnen veelal zelfstandig naar huis. Het Verkeersdiploma staat vers op het cv. 


Het schoolplein grenst aan de nieuwe supermarkt.

Grote bouwput

Aan de andere kant van De Rietzanger is een grote bouwput aanwezig, waar een nieuwe supermarkt wordt gebouwd met een groot parkeerterrein. Voor de hekken staat een moeder te wachten. ‘Vooral in de ochtend is het ontzettend druk bij de rotonde even verderop, met name bij slecht weer. Sinds kort zijn er speciale verkeersbrigadiers die ervoor zorgen dat het veiliger wordt. Alleen dit zijn ouders en kinderen van de school. Je kan niet verwachten dat ze dat blijven doen.’ Men zou denken dat een school in een nieuwgebouwde wijk alle ruimte verdiend. ‘Vroeger hadden ze een fantastisch speelveld. Dat wordt nu een parkeerterrein. Het kleine bestraatte pleintje voor de school wordt om en om door de groepen gebruikt voor wat extra speelruimte. Daar is een speciaal schema voor.’


De Apotheek is duidelijk: ‘Geen fietsen plaatsen’

Beperkte ruimte

De nieuwbouwschool wordt zo beperkt door de ruimte, dat er zelfs noodlokalen zijn bijgebouwd. Dat het pleintje gebruikt wordt is ook niet de oplossing, want de apotheek die hieraan grenst heeft stickers geplakt op het raam met de tekst: ‘Hier geen fietsen plaatsen’. De sponsorloop werd ook al gehouden op een kleiner veld. ‘En dat vind ik ontzettend jammer’, vervolgt de moeder haar verhaal. ‘Je verwacht dat een nieuwe school kan beschikken over veel ruimte en genoeg bewegingsruimte voor haar leerlingen. Maar dat is niet zo. Mijn kinderen zitten in groep 8 dus die hoeven niet zo lang meer.’ Haar kinderen komen de school uit en een goed weekend wordt gewenst. Bij obs Ter Borgh staat een vader te wachten op zijn kind. ‘Of er sprake is van verkeersveiligheid? Oei, dat durf ik niet te zeggen. Mijn vrouw brengt en haalt ons kind meestal. Wel merk ik dat het hier heel druk kan zijn. Vooral dat het verkeer kruist met het fietspad waar voornamelijk leerlingen fietsen, zorgt voor veel chaos en spannende situaties. Naar mijn idee is hier geen rekening mee gehouden tijdens de bouw. Het bouwverkeer wat hier nu ook rijdt maakt het er niet veiliger op.’ 


Nog meer problemen

Moeder Lisa staat even verderop te wachten en voorziet de bouw van de supermarkt als een nog groter probleem. ‘Dan is er nog een ingang waar het fietspad kruist met de weg. Bijzonder dat hier een supermarkt komt. Volgens mij zijn er genoeg in de omgeving. Jammer dat zo’n mooi veldje daarvoor moet wijken. Weg is weg.’ Voor de Kerst hadden ouders en medewerkers van de school het probleem al aangekaart middels een petitie. Op Valentijnsdag, dat toevalligerwijs net als voorgaande jaren ook dit jaar weer op 14 februari viel, kwamen wethouders Jelbrich Peters en Hans de Graaf de situatie zelf bekijken. Lisa: ‘Je ziet het nu ook in de regen. Kinderen willen snel naar huis, door de regen verschuilen zij zich in hun capuchons en jassen. Een bestuurder hoeft maar even niet op te letten en het gaat fout. Ook het ruimtegebrek rondom de school is best wel een punt van aandacht.’ De Ongenode Gast weet genoeg. Er is zeker een probleem en er moet naar gehandeld worden. Op een regenachtige dag is het drukker dan normaal en de opstopping bij de rotonde aan de Borchsingel laat het probleem meer dan duidelijk zien. Het is afwachten wat de gemeente Tynaarlo hier mee gaat doen, maar het probleem krijgt gelukkig de aandacht waar men op hoopte.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

UIT DE KRANT