Ongenode gast voelt zich jong tijdens open dag Terra Eelde

Thijs
Thijs
actueel

EELDE - Felle lichtflitsen zijn te zien door een gordijn dat in de hoek van het lokaal gespannen is. “U kan beter niet zonder oogbescherming er direct inkijken,” zegt een jongen in een wit shirt. “Als je dat te lang doet is het net alsof er zand in je ogen zit.” De Ongenode Gast is binnengewaaid bij de open dag van Terra Eelde. In het technieklokaal krijgt Anne Sofie een spoedcursus lassen. Haar moeder moet even buiten het beschermende doek wachten, na een waarschuwing van de leerling die als begeleider optreedt. 

Even later komt het meisje achter het gordijn vandaan, gekleed in een leren schort, met een lange tang. De tang laat ze zakken in een bak water, meteen klinkt een luid gesis. Uit het water komen twee stalen plaatjes tevoorschijn, met daarop de initialen van Anne Sofie. “Het is leuk hier,” vertelt ze nadat ze het schort heeft afgedaan. “De talen worden leuk gedaan, ze gebruiken veel spelletjes.” Ook de technische vakken die het Terra aanbiedt zijn duidelijk aan haar besteed. “Ik zit nu in de 2e klas van het CSG Augustinus in Groningen, maar ik wil kijken of het hier leuker is.”

De praktische vakken vallen duidelijk goed in de smaak bij de potentiële leerlingen. In een lokaal verderop worden kookdemonstraties gegeven. Emma heeft net een geurproef gedaan. In bekertjes zitten verschillende stofjes, aan de kinderen de taak om het goedje, zoals vanille-extract, te identificeren. Emma gaat straks naar groep 8, ze hoeft dus nog niet een keuze te maken. Maar ze wil zich nu alvast goed laten inlichten. “Het belangrijkste is dat de school leuk is,” vertelt ze. “Aan deze school is het leuk dat ze veel praktische vakken hebben.” Haar vader vult aan: “Dat is belangrijk voor haar, die combinatie tussen theorie en praktijk.”

De gast laat het hoofdgebouw achter zich en loopt over het schoolplein naar een van de bijgebouwen. In een van deze gebouwen, naast de gymzaal, staat het bouwwerk waarin het vak ‘dierhouderij’ wordt gegeven. In de eerste ruimte valt gelijk de geur van stro en dieren op. Langs een wand zijn terraria’s opgestapeld met daarin ratten en muizen. Even verder op staat een groepje kinderen en ouders om een vrouw die een slang in haar handen heeft. “Mensen vinden slangen vaak eng omdat ze geen oogleden hebben, ze knipperen dus niet,” legt een docent uit terwijl de slang tevreden over de arm van de ouder bungelt. 

In een volgende ruimte scharrelen boerderijdieren rond. Een stel kippen pikken in het zaagsel dat in hun hok ligt, even verderop wroeten Beer en Billy in hun stro. Het zijn twee varkens van fors formaat, dikke haren bedekt hun lichamen. Sybren Polman leunt op de omheining. Hij is al 18 jaar docent Dierhouderij. “Dit is een groene school. Dat wil niet zeggen dat alle leerlingen straks veehouder worden. Van de leerlingen die van school komen gaat 20 - 25% daadwerkelijk aan de slag in ‘groene beroepen’, zoals het boerenbedrijf.” Polman heeft in zijn tijd als docent gezien dat er veel meer aandacht is gekomen voor duurzaamheid. “Het is mooi om jonge leerlingen daarin op te leiden. Als je dat niet doet, dan laat je je plicht liggen.”

Sofia is een van die leerlingen. Zij zit in de tweede klas en helpt mee met de open dag. Aan een grote tafel, omringd door bloemen, helpt zij kinderen met bloemstukjes maken. Tussen het bloemschikken door vertelt ze over de praktische vakken die worden aangeboden. “Het is een heel leuke school, zeker als je praktisch bent ingesteld.” Niet elk vak spreekt evenveel aan. “Bloemschikken komt bij mij op plaats twee, het leukste vind ik dierhouderij.”

Bij de ingang van de school staan Linda Vree, afdelingsdirecteur en Jeroen de Groot, plaatsvervangend afdelingsdirecteur. Ze heten de toekomstige leerlingen welkom, elk kind krijgt een tasje met een plattegrond van de school en een stickerkaart. Bij elke activiteit kunnen ze stickers verdienen. Met een volle stickerkaart dingen ze mee naar een leuke prijs. Tussen het uitdelen van de tassen heeft Vree tijd voor een paar vragen. “Het gaat heel goed, ik heb van verschillende docenten gehoord dat dit de leukste dag van het jaar is. Het is mijn eerste open dag, het is best druk.”

Het is duidelijk niet alleen voor leraren een leuke dag. In het technieklokaal heeft Thijs net van een pvc-pijp, een stukje hout en een gebogen schroef een contraptie gebouwd. Op de schroef balanceert hij een balletje, door voorzichtig in het uiteinde van het pijpje te blazen vliegt de bal omhoog en blijft daar zweven. Na een paar pogingen lukt het Thijs om hem weer zachtjes te laten landen op de schroef. Even precies gaat hij om met zijn schoolkeuze. “Het is leuk dat ze hier veel aan techniek doen. Ik kijk ook naar het Augustinus in Groningen. Daar zitten een boel vrienden op van mijn voetbalteam.” Een grote keuze dus, de Ongenode Gast wenst hem en zijn ouders er succes mee. Al mijmerend over zijn eigen middelbare schooltijd stapt de Gast weer de koude middag in.

Anne Sofie
Linda Vree en Jeroen de Groot

UIT DE KRANT