Oostermoerfeest Zuidlaren

||
|| Foto: ||
(On)genode gast

Wat: Oostermoerfeest Zuidlaren


Wanneer: woensdag 12 juli 2023


Wat: Kindermiddag


De Ongenode Gast had dit keer besloten zichzelf uit te nodigen in Zuidlaren. Hier vond van 11 tot en met 15 juli het Oostermoerfeest plaats. Een jaarlijks dorpsfeest dat rouleert door zeven dorpen en dit jaar in Zuidlaren was. Vijf dagen vol activiteiten voor jong en oud met als thema ‘Verleden, heden en toekomst’. De Ongenode Gast ging afgelopen donderdag even buurten bij ‘Heel Zuidlaren speelt’, een kindermiddag voor basisschoolkinderen vol sport, spel en vermaak.


Aangekomen in Zuidlaren is het programma al in volle gang. Het is er een drukte van belang, aan belangstelling geen gebrek. Het is zonnig en droog. En de warmte van de afgelopen dagen is gelukkig weg. Ideale omstandigheden vanmiddag. Deze razende reporter gaat, voorzien van zonnebril, op pad voor een rondje.


In de opblaasbare pannakooi wordt al druk gevoetbald, en op de judomatten worden diverse mensen gevloerd. Esther van Judo Zuidlaren is blij met de grote belangstelling. ‘We zijn een dorpsvereniging, heel erg leuk om dit op deze manier te promoten’. Er ligt een enorme judomat en de judoka’s mogen echte judojasjes aan. ‘Ze krijgen vandaag les van onze trainer, maar andere volwassen leden doen ook mee. We hebben vrije inloop, iedereen mag meedoen. Bij judo leer je ook grenzen aangeven, omgangsvormen en respect te hebben voor elkaar. Maar natuurlijk wordt er ook gestoeid’. Dat was de Ongenode Gast al opgevallen. Het ziet er ontzettend gezellig uit.


Door naar de klompenkraam. Deze blijkt te horen bij het Klompenmuseum in Eelde. Een internationaal museum zelfs. De Ongenode Gast leert heel wat bij vandaag. Ze hebben een tafel waarop diverse klompjes en aanverwante producten te koop zijn. Ook een tafel met verschillende klompen uit diverse landen. Bertus en Helga van het museum hebben er duidelijk plezier in. Ze hebben ook genoeg animo voor hun activiteiten. Klompen stapelen, lopen op een soort ski’s met meerder klompen erop voor meerdere personen, het zorgt voor een heleboel hilariteit. ‘We willen mensen plezier geven met klompen. Heel veel kinderen uit de buurt zien we ook wel in het museum, want de scholen uit de buurt komen ook bij ons langs voor projecten. We hebben onder meer een speurtocht en andere leuke activiteiten over klompen. En we krijgen geen subsidie, dus dit is gelijk mooie reclame voor ons’.


Door naar korfbal. Een heleboel korven, en net zoveel enthousiastelingen die proberen de bal erin te gooien. Korfbalvereniging Ritola heeft de organisatie hier op zich genomen. Kim staat achter een tafel met kleine prijsjes voor de deelnemers.  ‘We laten zien hoe leuk korfbal is. We proberen wel vaker wat activiteiten te organiseren om wat nieuwe aanwas te krijgen’. Kim wijst me op een oudere dame, het oudste lid van de club. De interesse van de Ongenode Gast is gewekt. Mevrouw Adry Doedens is met haar bijna 87 jaar inderdaad het oudste lid van de club. ‘Ik heb al even een bal door de korf gegooid. Na dertig jaar toch weer gescoord’. Kim is haar kleindochter en Adry is zichtbaar trots op haar. ‘Andere familieleden en kleinkinderen korfballen hier ook. Zelfs mijn ouders waren hier  lid’. De Ongenode Gast bedenkt zich direct dat deze club dan al jaren geleden opgericht moet zijn. En hoe leuk moet zijn om met zoveel mensen in de familie dezelfde liefde voor een sport te hebben.


Even een kijkje bij de stormbaan in de vorm van een boerderij. Geen gehinnik en geblaat, maar wel kinderen die zich als beesten gedragen. Ze stormen er overheen, helemaal verhit van de inspanning. Een attractie al deze staat garant voor een heleboel plezier.


Vervolgens naar de favoriete attractie van de Ongenode Gast. Deze weet namelijk niet wat ze ziet. Ze houdt zelf van fietsen en van smoothies. Als je dan lange tafels ziet waarop fruit wordt gesneden, en vervolgens een soort spinningsfietsen ziet waarop het mixen plaatsvindt, gaat er een wereld voor je open. Snel even vragen aan Nynke hoe dit precies zit. Deze activiteit wordt georganiseerd door de buurtcoaches van Sport Tynaarlo. ‘We willen bijdragen aan een gezonde jeugd. Kinderen mogen hier zelf het fruit snijden. Er zijn ook kinderen die dat thuis nooit doen, dan leren we ze dat. Vervolgens doen we het in de kan met water bij. Die kan gaat op het stuur van de fiets. Zodra je begint te fietsen wordt de mixer geactiveerd’. Wat een geniaal idee. Zo wil iedereen wel fietsen natuurlijk. Arvid is klaar met snijden en zit ondertussen op de fiets. Hij moet wel even zijn best doen en hard trappen. Hoe de smoothie smaakt? ‘Ik denk dat ik het wel lekker vind’.


Nynke: ‘We hebben de fietsen te leen van de Gemeente Emmen. Daar zijn we heel erg blij mee’. En de Ongenode Gast ook. Want hoe vaak zie je iets waarvan je het bestaan echt niet weet?


Een geslaagde middag in Zuidlaren. Alleen maar blije gezichten gezien en positieve verhalen gehoord. Bij het verlaten van het terrein kruist de Ongenode Gast de scootmobielclub. Ze past nu nog niet in de doelgroep, maar het ziet er wel erg gezellig uit. Jong of iets ouder, in Zuidlaren is deze dagen aan iedereen gedacht. 


||
||

UIT DE KRANT