(On)genode gast aanwezig bij Zuidlaardermarkt

Afbeelding
(On)genode gast

(On)genode gast


Wat: Zuidlaardermarkt


Waar: Zuidlaren


Wanneer: Dinsdag 18 oktober


ZUIDLAREN – De 821ste editie van de Zuidlaardermarkt is uitstekend verlopen. Maar liefst 1005 paarden en 18 ezels vonden in alle vroegte hun weg naar Zuidlaren om wellicht van eigenaar te wisselen. Ook het weer weerhield bezoekers er niet van om een bezoek te brengen aan Zuidlaren, want de zon scheen bijna de gehele dag.


Tijdens de traditionele persconferentie sprak marktmeester Jaap Mellema zijn vertrouwen al uit dat het een geslaagde dag zou worden en daar had Mellema geen woord teveel gezegd. Jan Bert Ulenreef van de politie deelde dit vertrouwen en noemde de sfeer op de markt ‘gemoedelijk’. Hij keek terug op een Zuidlaardernacht zonder ernstige incidenten. Door corona was deze editie van de markt de eerste sinds 2019 die in volle glorie weer van start ging.


Het decor van de paardenmarkt is vrijwel ieder jaar gelijk, want ook dit jaar had een groot aantal paardenhandelaren zich weer verzameld. Op de vraag of 1023 dieren niet aanzienlijk minder is dan jaren eerder, antwoordde Rinus Bakker van de Centrale Bond van Paardenhandelaren dat dit wellicht komt doordat de handel tegenwoordig deels online plaatsvindt. Desalniettemin is meer dan 1000 dieren anno 2022 heel veel, stelde hij. Daarop voortbordurend stelde burgemeester Marcel Thijsen dat de Zuidlaardermarkt wat hem betreft altijd kan blijven bestaan. ‘De combinatie in Zuidlaren, waarin ruimte wordt gegeven aan de dieren en mensen ook hun hart kunnen ophalen op de kermis en de markt met deze sfeer, is uniek. Het is werkelijk een fantastische dag!’ Dierenarts Dieter Zweers onderschreef de omstandigheden voor de dieren. ‘Ze staan op zachte ondergrond, er is hooi en water en alle dieren zijn van tevoren gekeurd. Het is dik in orde.’ Burgemeester Thijsen stond ook nog even stil bij het naderende pensioen van marktmeester Mellema. Na 24 edities houdt hij het binnenkort voor gezien. ‘Blijkbaar denkt Jaap dat pensioen leuker is dan het organiseren van een paardenmarkt’, grinnikte Thijsen. ‘Maar goed, dit is al de 821ste editie: zonder Jaap is het ook gelukt en zal het blijven lukken. Zijn opvolger – Gertjan Timmer – is een topper.’


In de loop van de dag was het een komen en gaan van mensen die de paarden en ezels kwamen bekijken. De één was er voor het eerst, terwijl de ander al tientallen jaren de dag waarop de Zuidlaardermarkt wordt gehouden vrijhoudt in zijn of haar agenda. Op een groot spandoek staat aangegeven dat men rekening moet houden met het gedrag van de dieren, maar daar valt op het veld weinig van te merken. Het kan wellicht te maken hebben met de rustige ontspannen sfeer die er hangt aan het begin van de middag. ‘Ik kom hier elk jaar’, vertelde Frits Drenth uit Oude Pekela. ‘Ik ben nu 69, dus reken maar uit. Al meer dan 50 jaar! Dit verveelt nooit, al is er door de jaren heen natuurlijk wel het nodige veranderd. Toen de koeien hier jaren geleden ook nog stonden was het op z’n mooist, maar dat mag nu niet meer. Je kon destijds zoveel kopen en verkopen hier.’ Even verderop staat Wim Grosman uit Kropswolde te genieten van alles wat hij samen met zijn kleindochter voor zich ziet.


‘Vroeger kwam ik hier ieder jaar, maar tegenwoordig niet meer. Ik kom hier trouwens alleen om te kijken en niet om te kopen. Het is niet zonder risico natuurlijk om een paard te kopen op de markt, dus ik hou het gewoon op een leuk dagje uit en dat is het ook. Het is toch een grote uitgave en dan wil je ook wat zekerheid. Je koopt ook niet overal een tweedehands auto.’ Waar 1023 eerder op de dag een hoog aantal wordt genoemd, lag het aantal vroeger nog hoger vervolgt Grosman. ‘Ik heb hier jaren meegemaakt dat er circa 2500 dieren op het veld stonden. Die tijden liggen natuurlijk ver achter ons, maar ook nu is het mooi om hier te zijn, zolang er maar goed voor de dieren wordt gezorgd. Ze worden toch uit een andere omgeving gehaald en kiezen er natuurlijk niet voor om hier te staan.’

UIT DE KRANT

Lees ook