(On)genode gast bij Paardenmarkt Zuidlaren

Afbeelding
(On)genode gast

Wat: Paardenmarkt


Waar: Zuidlaren


Wanneer: 13 april


ZUIDLAREN – Afgelopen week vond op woensdag 13 april de eerste paardenmarkt van het jaar in Noord Nederland plaats. De markten in 2020 en 2021 waren vanwege corona afgelast, maar dit jaar ging de markt door waarvoor veel mensen uit Zuidlaren en omstreken nog altijd veel interesse tonen.


Dat was woensdagochtend ook het geval op de markt die al om 06.00 uur in de ochtend begon en rond het middaguur afliep op de Brink tussen de Marktstraat en de Brink Z.Z. Jong en oud kwam er onder een heerlijk voorjaarszonnetje een kijkje nemen en sommige bezoekers hadden al heel wat kilometers afgelegd voor ze op de plek van bestemming waren. Zo ook de vakantiegangers Peter en Joke Ballings uit Pijnacker die de provincie Drenthe regelmatig bezoeken tijdens hun vakantie. 


‘We zijn hier momenteel even voor een midweek op vakantie en we zijn hier heel vroeger wel eens eerder geweest en het leek ons om die reden even leuk om te kijken hoe de zaken er nu voor staan’, vertelt Peter Ballings. ‘De belangstelling voor de markt is er niet minder op geworden valt ons op, dus ik denk dat het concept goed aan blijft slaan. Paarden zijn natuurlijk ook hele mooie beesten en het is ook heel erg gezellig hier. Gisteren waren we in de regio al even aan het fietsen en toen sprak ik iemand die zei dat de markt hier vandaag om 06.00 uur zou beginnen en dat het op dat moment het leukst is. Dat is natuurlijk wel een beetje aan de vroege kant, maar we hebben uiteindelijk toch even de moeite genomen en ik kan je zeggen; het is echt de moeite waard.’ Dat onderschrijft Joke Ballings. ‘Het is echt leuk om hier even een kijkje te nemen en dat geldt overigens niet alleen voor de paardenmarkt, want om eerlijk te zijn ben ik een beetje bang voor paarden. We genieten hier verder vooral met volle teugen van de gezelligheid die overal hangt. De mensen hier zijn ook nog eens zeer behulpzaam en vriendelijk en dat maakt een vakantie in deze streek keer op keer tot een succes.’


Even verderop staat Jannes Betten uit Appelscha die niet alleen aanwezig is om te genieten van alle mooie indruken. ‘Ik heb hier vandaag 24 paarden naartoe gebracht in alle vroegte. Ik hoop dat er straks wat verkocht is en dat er weer wat nieuwe aanwas is, maar dat moeten we natuurlijk altijd even afwachten wanneer het is afgelopen. De belangstelling is groot in ieder geval en dat is ook niet gek, want de paardenmarkt bestaat al heel erg lang. Ik word dit jaar 60, maar vroeger ging mijn vader en opa ook al deze kant op, dus het is wel een traditie die van generatie op generatie gaat.’ Frederik Hamminga uit Stadskanaal kun je tijdens de paardenmarkt ook zomaar tegen het lijf lopen. Hamminga is net als zoveel mensen een grote liefhebber van de edele dieren die ook dit jaar hoorbaar aanwezig zijn. ‘Ik bezoek de markt al vijftig jaar en vind het ieder jaar weer leuk om te kijken. Zelf had ik ook altijd paarden. Die heb ik inmiddels niet meer, maar ik mag hier toch altijd graag even komen kijken. Ik ben hier nu een uurtje en vind het gewoon heel mooi om dit even te zien.’


Op het marktterrein zelf liepen stewards rond die het dierenwelzijn in de gaten hielden. Voor de dieren was op het marktterrein water aanwezig en er lag ook voldoende hooi bij de balies. Tevens was op het marktterrein ruimte om de paarden te tonen aan de potentiële kopers. Om 12.00 uur werd de handel gestaakt en om 13.00 uur waren de dieren alweer van het terrein verdwenen richting de paardentrailers die even verderop stonden geparkeerd. Het zonnetje begon daarna pas echt goed te schijnen over de groene weide waar een deel van mensen verder ging richting de Voorjaarsmarkt of even tot rust kwam op een nabijgelegen terras.

UIT DE KRANT

Lees ook