Ongenode gast - Sport- en Spelweek Annen

||
|| Foto: ||
(On)genode gast

Wat: Sport- en Spelweek Annen  
Waar: Sportpark de Hofakkers, Annen
Wanneer: Vrijdag 31 mei, 13.30 uur

ANNEN – Het is vrijdagmiddag iets na 13.30 uur als de ongenode gast het sportpark de Hofakkers in Annen oploopt. Op het sportpark, waar vv Annen onlangs kampioen werd van de derde klasse, wemelt het van de mensen. Het dorp zit namelijk midden in de Sport- en Spelweek, dat elk jaar wordt georganiseerd. De gehele week vinden er diverse activiteiten plaats en vanmiddag staat ‘voetbal’ op het programma. Een onderdeel waar alle zes ploegen vertegenwoordigd zijn en dus neemt de ongenode gast een kijkje bij het spektakel.

Als de ongenode gast het sportpark oploopt, komt er gelijk een man naar hem toegelopen. Het blijkt voorzitter van vv Annen Alex Boersma te zijn. “Kan ik je helpen?”, vraagt Alex. Als de ongenode gast aangeeft dat hij gewoon een kijkje komt nemen, is Boersma gelijk enthousiast. “Wat leuk dat je er bent”, zegt Boersma. “Je komt op het goede moment, want voetbal is één van de drukstbezochte activiteiten tijdens de Sport- en Spelweek. Iedereen in het dorp is betrokken bij de ‘feestweek’ en vandaag organiseren wij, namens vv Annen, het voetbal.” Na een praatje te hebben gemaakt met de voorzitter van vv Annen loopt de ongenode gast een rondje langs het voetbalveld. Op dat moment is er een wedstrijd bezig tussen ploeg Rood en team Oranje. Op de bank bij het rode-team zit ploegleider Pascal Loer. Veel tijd om de ongenode gast te woord te staan, heeft hij niet. Hij is namelijk druk bezig met het geven van aanwijzingen aan zijn team. “We moeten wel winnen hé”, lacht Loer. “Maar de gezelligheid is het allerbelangrijkste. De Sport- en Spelweek is namelijk de gezelligste week van het jaar en tevens het ideale moment om je buurt en het dorp beter te leren kennen”.

Als de ongenode gast verderloopt, komt hij team Roze tegen. Ploegleidster Trijnie Schuiling is druk bezig om haar team gereed te maken voor de voetbalwedstrijd. Zelf doet Schuiling niet mee aan het voetbal. “Voetbal is voor de mannen”, vertelt Schuiling. “Met handbal heb ik bijvoorbeeld al wel meegedaan. Het is een hele leuke week, maar ook wel heftig. Zeven dagen lang zijn we in de weer met het team, wat soms wel druk is. De Sport- en Spelweek is echt voor jong en oud en er zijn zoveel verschillende activiteiten. Werkelijk alles komt aan bod. Winnen is voor ons niet belangrijk. Het gaat ons om de saamhorigheid in onze buurt.” Even verderop staan Marie-Josée Fens en Stef Ammerlaan. Zelf doen ze niet mee aan het voetbal, maar de twee hebben al wel deelgenomen aan andere activiteiten. “Ik heb al meegedaan aan de playbackshow en ik doe morgen ook mee aan de zeskamp”, vertelt Fens. “Het is echt heerlijk om mee te doen. Zeven dagen lang feesten. Het is chaotisch, maar ontzettend gezellig. Het breekt je op een goede manier.” Vanavond gaan Fens en Ammerlaan nog naar het fietsballen bal. “Wat de activiteit precies is, kan ik niet goed uitleggen”, gaat Fens verder. “Eigenlijk is het gewoon een slechte smoes om te drinken en feest te vieren.”

Vlak voordat team Oranje het veld opgaat, spreekt de ongenode gast nog met drie jongens uit dat team. Dennis Beekhuis, Eelke Jan Bouma en Ivar de Haan zijn zich op dat moment aan het voorbereiden op hun wedstrijd. “We hebben net al één wedstrijd gespeeld, maar die hebben we met 3-0 verloren”, vertelt Beekhuis. “We hopen dat het zo wat beter gaat.” Het team doet het tot op heden nog niet zo goed tijdens de Sport- en Spelweek. “We staan dik onderaan”, lacht Bouma. “Maar het is wel heel gezellig hoor. Het gaat voor ons niet om het winnen, we hebben de Olympische gedachte dat meedoen belangrijker is. Daar houden we ons aan vast.” Ook De Haan beaamt dat. “De gezelligheid, daar draait het bij iedereen echt om. Het is super leuk met z’n allen.”

Als de ongenode gast zijn rondje langs het voetbalveld bijna voltooid heeft, komt hij op de valreep Gerwin Bodewes en Caitlin Ploeg tegen. Ze doen zelf niet mee aan de Sport- en Spelweek, maar houden alles wel nauwlettend in de gaten. “Wij supporten team Oranje”, vertelt Ploeg. “We komen namelijk uit die buurt. We sporten zelf niet mee, maar zijn wel aanwezig bij de feestjes.” Bodewes: “Het feest begon zondag al, toen Annen kampioen werd. De Sport- en Spelweek van deze week duurt daarom een dagje langer. We mogen vanavond nog feesten en morgen wordt de week afgesloten met een zeskamp. We gaan er de laatste activiteiten nog zeker even van genieten.”


||
||

UIT DE KRANT

Lees ook