Ongenode gast - Wandeling voor Nationale Diabetes Challenge

Afbeelding
(On)genode gast

Wat: Wandeling voor Nationale Diabetes Challenge    
Waar: Wandelpaden in Vries
Wanneer: Donderdag 18 april, 15.30 uur

VRIES – De temperatuur tikt de 23 graden aan als de ongenode gast zijn auto parkeert bij het gemeentehuis van de gemeente Tynaarlo in Vries. Onder prachtige weersomstandigheden loopt de ongenode gast vanaf zijn auto naar het gemeentehuis.  Bij binnenkomst ziet hij een groepje ouderen bij de groene bankjes zitten. Het groepje loopt vandaag in het kader van de Nationale Diabetes Challenge (NDC). Dit is een 20 weken durend wandelevenement dat de kwaliteit van leven van mensen met diabetes verbetert.

Als de ongenode gast naar het groepje ouderen toeloopt, komt ook buurtsportcoach Twan Boersma er net aan. “Wat leuk dat je er vandaag bij bent”, vertelt Boersma. “Ga je ook meelopen?” En natuurlijk loopt de ongenode gast gezellig een stukje mee met het groepje. Boersma geeft een korte uitleg van de NDC: “De Nationale Diabetes Challenge duurt in totaal 20 weken en is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation. In kleine stappen laten we de ouderen bewegen, met als doel om deel te nemen aan de finale van de Nationale Diabetes Challenge van 25 t/m 28 september. De finale houdt in dat men vier dagen achtereen moet wandelen.” Boersma vindt het ook een leuk initiatief en loopt graag met de groep mee: “Ik vind het leuk om dit voor de ouderen te kunnen doen en hierbij betrokken te zijn. Het is zeker geen straf om gezellig met hen mee te lopen. En al helemaal niet met dit mooie weer.”

Nadat iedereen is ingelicht over de aanwezigheid van de ongenode gast, loopt het groepje vanuit het gemeentehuis naar buiten. De ongenode gast gaat naast buurtsportcoach Bastiaan de Bruyn lopen. “Ik ben eigenlijk buurtsportcoach in Eelde Paterswolde” legt De Bruyn uit. “Maar daar kwam het initiatief voor de NDC niet echt van de grond. Vandaar dat ik hier met de ouderen meeloop. En we hebben er vandaag ontzettend mooi weer bij. Wat wil je nog meer?” De NDC is niet alleen bedoeld voor mensen met diabetes. Iedereen mag meelopen. Zo loopt ook Kjebbe Dijkstra vandaag mee. De ongenode gast vraagt zich af waarom meneer Dijkstra meeloopt. “Ouderdom”, zegt Dijkstra, terwijl hij met een wandelstok in zijn hand rustig verderloopt. “Ik ben al op leeftijd en ook mijn benen zijn twee keer gekraakt geweest. Ik heb dus ook veel moeite met lopen.” Echter zat Dijkstra, voordat hij meeliep met de NDC, ook al bij een wandelclub. “Ik vind wandelen ook wel leuk hoor”, legt Dijkstra uit. “Het zit hem ook niet in de afstand, maar vooral in de snelheid. Af en toe gaat het iets te snel en heb ik het wel zwaar”.

Vanaf de achterkant van de groep loopt de ongenode gast naar de koplopers, waar onder andere Bart Taaij loopt. “Het is niet mijn hobby dit”, begint Taaij. “Ik heb diabetes type 2 en doe dit dus echt voor mijn gezondheid. Ik moet veel bewegen, zodat mijn bloedsuikerspiegel verhoogt. Ik probeer minimaal twee keer in de week te bewegen. Dat ik nu kan meelopen met deze groep, is voor mij ideaal.” Naast Taaij loopt Trees van Nieff, die er juist wel bij is voor haar plezier. “Ik vind het ontzettend leuk om mee te doen”, zegt Van Nieff. “Het geeft me ontspanning en een stok achter de deur. Ik wist eerst niet eens dat de wandeling voor de NDC was, maar de buurtsportcoaches vertelden mij al dat iedereen in principe gewoon mee mag lopen. En daar ben ik blij om. Want het is ook ontzettend gezellig.”

Terwijl de ongenode gast wat teruggevallen is naar de achterkant van de groep, loopt Kees van der Heijden ver vooraan, samen met zijn vrouw Tineke van der Heijden. En dus haast hij zich weer naar voren. “Houd je het nog vol?”, lacht Kees. “We kijken al regelmatig achterom of het wel gaat, ook met de rest”. Kees heeft diabetes type 2 en loopt puur mee voor zijn gezondheid. “Ik moet, net als andere diabetespatiënten, veel bewegen”, legt Kees uit. “Zelf woon ik met mijn vrouw in Eelde en we zijn hier vandaag ook gekomen op de fiets. Ik vind het lekker om veel te bewegen en het is ook een leuke groep. Ik vind het dus absoluut niet erg om mee te lopen.” Tineke loopt vooral mee voor haar man: “Omdat mijn man meeloopt, dacht ik: dan ga ik ook meedoen. Zelf heb ik scoliose, dus ik moet wel rustig aan doen. Veel bewegen is echter ook een must en dat doen we ook zeker. Met dit mooie weer nodigt het ook wel uit om naar buiten te gaan.” Net als Kees heeft ook Johan den Uijl uit Vries diabetes. “Ik loop ook, net als de anderen, mee voor mijn gezondheid”, vertelt Van den Uijl. Over twee jaar wil ik de Wandelvierdaagse in Nijmegen lopen. Dit is dus ook een goede training.”

De wandeling van een uur vliegt werkelijk voorbij. Aangekomen bij het gemeentehuis staat initiatiefneemster Marianne Otten de groep op te wachten. “Sorry mensen!”, roept Otten. Ik heb me vergist in de tijd en stond ook nog eens in de file. Anders was ik er natuurlijk bij geweest.” Otten is fysiotherapeut in Eelde Paterswolde en kwam op het idee voor de wandelingen voor de NDC. “Het is belangrijk dat mensen bewegen”, vertelt Otten. “Vanuit het Bas van de Goor wordt dit jaar de Nationale Diabetes Challenge georganiseerd. Van 25 t/m 28 september is het de bedoeling dat mensen met diabetes vier dagen achterelkaar wandelen. De laatste wandeldag vindt plaats in Den Haag. Wij organiseren deze wandeldagen nu al om te oefenen. Het project duurt in totaal 20 weken.” Na de toelichting van Otten krijgt de ongenode gast nog een kop koffie aangeboden en verlaat hij met een voldaan gevoel het gemeentehuis: “Het was een leuke, gezellige wandeling, onder geweldige weersomstandigheden”.

UIT DE KRANT

Lees ook