Van tijd tot tijd kletsnat weer – weekend een natte sneeuwbui?

Weerbericht

Ons weer wordt bepaald door een omvangrijk lagedrukgebied bij IJsland. Hogedruk is teruggedrongen tot ver achter de Oeral. We kunnen inmiddels wel stellen dat de winter 2023/2024 niet is gekomen en ook niet meer gaat komen. Dat betekent uiteraard niet dat het in maart of april niet kan vriezen, maar het wordt dan extreem moeilijk om tot echt winterweer te komen waarbij we zouden kunnen denken aan schaatsen. De dagen zijn al behoorlijk aan het lengen en nachtvorst gaat gepaard met opklaringen en overdag betekent dit zon.

Het wintersportseizoen wat een paar mooie weken kende, moet het ook doen met een krachtige zuidwestelijke walm die de vorstgrens flink heeft opgetild in de Alpen naar 2000/3000 meter. De zuidelijke gebieden (in Oostenrijk) zijn dan nog het koudst. Juist tijdens de afloop van de voorjaarsvakantie rond vrijdag/zaterdag arriveert daar een koufront met een flink zakkende sneeuwvalgrens en gaat het bovendien ook nog flink sneeuwen. Geen fijne timing natuurlijk voor een ieder die zijn wintersport deze week daar heeft geboekt. Ook dichterbij huis in het Duitse skigebied Winterberg is het zacht met temperaturen ruim boven nul en de aanvoer van vochtige lucht uit het zuidwesten of westen met regelmatig regen. Ook daar zou vanaf komend weekend een portie koudere lucht kunnen toestromen met een dalende vorstgrens en mogelijk zelfs wat verse sneeuw.

In ons gebied is het een komen en gaan van storingen en is het zacht met morgen (woensdag) en donderdag 10 tot 12 graden als maximumtemperatuur. Er valt regelmatig flink wat regen al kan het woensdagochtend allemaal wat meevallen. Vanaf vrijdag wordt de lucht op hoogte flink kouder als de hoogtestroming van het zuidwesten naar het noorden kantelt. Dat vertaalt zich aan de grond ook met een geleidelijk daling van temperatuur naar een graad of 5 op zondag. De neerslag die regelmatig blijft vallen kan dan af en toe vergezeld gaan van een vlok smeltende sneeuw. Zelfs een heuse winterstorm is komend weekend niet geheel ondenkbaar, maar op deze termijn zijn daar nog niet meer details over te geven dan rekening te houden met de bestaande kans. Van winter zal dus geen sprake zijn, van een naderend voorjaar evenmin.

Me e r d a a g s e 

         Weerbeeld          Wind richting          Wind kracht          Min temp          max.. temp          zon          neerslag         
wo          Later regen          z/zw          3/5          7          11          20          60         
                                                                       
do          Perioden met regen/zacht          zw          4/5          9          12          10          70         
                                                                       
vr          onbestendig          z          3/5          3          8          20          70         
                                                                       
za          Onbestendig/natte sneeuwbui          zw          3/4          1          7          10          70         
                                                                       
zo          Wat zon/ (winterse) bui          zw          3/4          1          7          30          30         

UIT DE KRANT