Vrij mild weer deze week en vooral donderdag zon

Weerbericht

Winter is het op dit moment vrijwel nergens in Europa. In Scandinavië waar de winter een paar weken geleden flink heeft huisgehouden, is het inmiddels vrij mild met alleen in Lapland nog wat nachtvorst en sneeuw. In Spanje heeft de zomer al toegeslagen met recordhoge temperaturen vorige week van ruim boven de 20 graden en in Portugal is het deze dagen een graad of 20. Kouder is het in het oosten van Europa met in Moskou lichte vorst in de nacht, maar ook daar is het relatief zacht. Oorzaak is een zuidwestelijke stroming die zachte oceaanlucht tot diep Europa in stuurt. Voorlopig zit de drukverdeling op slot en is er weinig perspectief voor winterliefhebbers. Die zullen geduld moeten hebben tot rond de eerste decadewissel in februari. Dan zou er een ander stromingspatroon mogelijk moeten zijn maar dat is natuurlijk nog erg ver weg. Hoe dat uit zal pakken is dan ook nog onduidelijk. Duidelijk is wel dat we deze week te maken hebben met een vrij mild weertype dat bepaald niet aan winter doet denken.


Vandaag (dinsdag) is het grijs en valt er wat lichte regen en morgen is dat niet anders. Vaak is het bewolkt en droog maar een spatje regen is vooral in de loop van de dag niet ondenkbaar. Het wordt een graad of 8 of 9. In de nacht naar donderdag passeert een koufront met een paar stevige buien en donderdag stroomt er dan wat drogere lucht ons gebied binnen. Dan krijgen we te maken met een ‘openener’ weertype waarbij er flinke opklaringen zijn en we dus de zon uitgebreid kunnen begroeten. Het blijft dan droog en het wordt een graad of 7 bij een matige tot vrij krachtige wind uit het westen tot noordwesten.
Vrijdag en ook tijdens het weekend blijven actieve storingen op afstand. Wel kunnen zwakke exemplaren ons soms bereiken. Het resultaat daarvan zijn wolkenvelden en een lokaal en een enkel buitje of soms wat lichte regen. En dus heeft de zon het lastig, vooral op vrijdag en zaterdag. Zondag lijkt het wat te gaan opklaren. Er wordt zachte lucht aangevoerd, het wordt in de middag 8 tot 10 graden. Na het weekend komt koudere lucht naderbij en nemen de neerslagkansen verder toe.

UIT DE KRANT