‘Iedereen is van nature creatief. Alleen is soms wat hulp nodig’

Afbeelding
kleintje cultuur

EELDE - De zussen Emma (35) en Julia (30) Odenkirchen uit respectievelijk Eelde en Vries lijken in veel opzichten op elkaar. Creativiteit is hun grootste gemeenschappelijke deler. Als kleikunstenares verkoopt productdesigner Emma haar zelfgemaakte kleurige sieraden en kunstwerkjes van polymeer klei over de hele wereld, Julia is fotograaf met een achtergrond als grafisch ontwerpster. Sinds kort zijn de zussen collega’s: ze begonnen Atelier Bim Bam in Eelde. Niet alleen om de wereld meer kleur te geven, maar ook om mensen te helpen hun creativiteit te (her)ontdekken.

In het kennismakingsgesprek met de juf van haar dochtertje Mia, dat voor het eerst naar school zou gaan, kreeg Emma Odenkirchen uit Eelde de vraag of Mia al kon knippen. “Ik was zo verwonderd. Want ‘natuurlijk’ kon ze dat al.” Het zette Emma (links op de foto) aan het denken. “Want dat was helemaal niet vanzelfsprekend. Er zijn kinderen die deze fijne motorische handeling nog niet hebben geleerd voor ze naar school gaan. Ze hebben dan misschien ook moeite met het vasthouden van een potlood. Een kind begint dan al met een kleine achterstand op school. Het mist een belangrijke vaardigheid om iets te maken.”

Thuis creatief bezig zijn is blijkbaar geen gemeengoed. “Terwijl creativiteit zo belangrijk is”, zegt Emma’s zus Julia, die woont in hun geboortedorp Vries. “Het is niet alleen maar leuk om dingen te maken. Het opent je blik, je kijkt met andere ogen. En als je met je handen bezig bent, vergeet je je sores. Het ontspant!” Emma vult aan: “De ‘happy mistakes’ die je bij het knutselen maakt, zijn heel leerzaam. Je leert oplossingsgericht denken als je creatief bezig bent. Dat is voor kinderen ook een heel belangrijke vaardigheid om te ontwikkelen.” Speelgoed dat in de winkel wordt verkocht als knutselmateriaal, vindt Emma vaak fantasieloos en voorgeprogrammeerd. “Als een meisje alleen nog maar vijf diamantjes hoeft te plakken op een kroontje, is dat geen creatief speelgoed.”

Zelf prijzen de zussen zich gelukkig met hun moeder Wilma Odenkirchen-Geenacker. “Zij was en is altijd bezig met haar handen. Sokken breien, schilderen, haken, tuinieren… Als je met je handen werkt, geeft dat plezier en voldoening. Je wordt er gelukkig van”, zegt Emma. Julia knikt. “We komen uit een echt knutselgezin, waar van ‘niets’ iets werd gemaakt. Een kunstwerk gemaakt van gevouwen servetten, bijvoorbeeld. Doordat onze moeder altijd wel ergens mee bezig was, lag er thuis veel materiaal. Ze liet ons vrij om daar zelf mee aan de slag te gaan. Daar leerden we veel van. We stelden ons in ons hoofd iets voor en gingen dat op onze manier maken.”

Creatief bezig zijn is niet alleen voor kinderen belangrijk. Veel volwassenen zijn het na hun schooltijd, met knutseluurtjes en handvaardigheidslessen, verleerd. Emma: “Dan hoor je mensen zeggen: ‘Wat knap dat je dat kunt! Zelf ben ik niet zo creatief, hoor’. Maar iedereen is van nature creatief. Alleen moet je er soms een beetje bij geholpen worden.” Ergens las ze de zin ‘creativiteit is besmettelijk’. “Dat is echt een goede slogan. Want het klopt! Als je creatief bezig bent, straal je vrolijkheid uit naar je omgeving. En dat werkt aanstekelijk.”

Eigenlijk als vanzelf ontstond het idee om samen Atelier Bim Bam te beginnen. “Een creatieve broedplaats met een lage drempel, gewoon in Eelde”, zegt Emma. Zus Julia vult aan: “Emma en ik werkten al heel veel samen. Ik hielp haar als ze grote opdrachten had, zij hielp mij bij fotoshoots waarbij we ons helemaal konden uitleven om de set op onze eigen manier aan te kleden.” Emma: “We denken hetzelfde en in onze creativiteit versterken we elkaar. Dat schept zo’n sterke band dat we als vanzelfsprekend nu ook collega’s van elkaar zijn geworden.”

De naam Bim Bam klinkt niet alleen speels, maar voor de zussen bovendien vertrouwd. “We noemden oma Odenkirchen altijd oma Bim Bam, vanwege de klok bij haar thuis. Atelier Bim Bam bekt beter dan Atelier Odenkirchen”, grinnikt Emma. “Ja, dat laatste klinkt meer als een galerie”, beaamt Julia.

Zaterdag 20 januari was de officiële opening van Atelier Bim Bam aan de Wolfhorn in Eelde, met een goed bezochte open dag waarbij mini-workshopjes werden gegeven. Kinderen knutselden kunstwerkjes van vrolijk gekleurde polymeer klei, jong en oud plakten met kleurige, abstracte vormen van papier een kunstig zelfportret. “Niet één portret was hetzelfde, geweldig om te zien”, zegt Emma. Julia: “We hebben onze gasten gevraagd wat ons atelier voor hen zou kunnen betekenen. Want daarin staan we open voor alles. Zo is er behoefte aan hulp bij kinder- en grotemensenfeestjes. Ook is er interesse voor vrij werken, keramiek, creatieve fotoshoots en creatief netwerken.”

Inmiddels heeft Emma een allereerste workshop gegeven. Julia: “Ze is goed in het maken van oorbellen van klei. Met workshops kan ze haar kennis doorgeven.” Atelier Bim Bam heeft zogenaamde ‘vier- en maakboxen’, voor mensen die thuis creatieve feestjes willen geven en wat hulp kunnen gebruiken. “We gaan zien welke kant het opgaat!”

UIT DE KRANT