Gejuich is niet van de lucht; de Ongenode Gast bezoekt een spellenbeurs

Afbeelding
Foto: Ina Kooistra
(On)genode gast

Het is de Week van de Bordspellen, hoort de (On)genode Gast zaterdag op de autoradio. Dat is toevallig! Want die hele dag draait het in het Dorpshuis van Schipborg nergens anders om. In het thuishonk van Spellenclub ‘Mag ik met rood’ is een spellenbeurs, met een enorme variatie aan tweedehands bord- en kaartspellen. Nieuw aanbod is er ook, van een uitgever uit de regio. Op tafels liggen spellen uitnodigend klaar. Bezoekers kunnen zo aanschuiven, waarna clubleden tijdens het spelen de regels uitleggen. De (On)genode Gast ziet rode wangen van concentratie en hoort lachsalvo’s en gejuich. 

Het fragment van Bert en Ernie uit Sesamstraat is overbekend. ‘Berrrt, Bert, zullen we een spelletje doen?’ Het enthousiaste voorstel van Ernie wordt korzelig afgewezen: ‘Spelletje, spelletje, jij ook altijd met je spelletjes’. Het is lastig als je als spelletjesfanaat thuis geen weerklank krijgt. “Dat klopt”, zegt Marianne Kuipers Munneke. “Als mijn man meer van spellen spelen had gehouden, was er helemaal geen spellenclub geweest.” Marianne deed in 2016 een oproep op Facebook en trof gelijkgestemde zielen als Gert Sijnstra. Bordspelspelers, net als zij, met een voorliefde voor strategische spellen. “Gelukspellen zoals Monopoly spelen we niet”, zegt Gert. “Het gaat echt om inzicht en om spellen die je met drie of vier personen samen speelt. Vaak niet de spellen die bij Intertoys in de winkel liggen. White Castle of Cascadia bijvoorbeeld. Maar ook kaartspellen zoals Roam of Dominion.”

Omdat Marianne in het begin altijd vroeg ‘Mag ik met rood?’ en haar voorstel voor een clubnaam de meeste stemmen kreeg, heet de spellenclub zo. “Maar inmiddels speel ik meestal met groen”, lacht ze. Tijdens de spellenbeurs, de tweede in de jonge geschiedenis van de club, dragen alle clubleden een T-shirt met deze naam. Wat er ook op afgedrukt staat, is ‘Spellenclub Zuidlaren’. De spelers spraken namelijk eerder af in de bijenstal aan de Osbroeken in Zuidlaren, maar daar werd het te klein. Gert woont in Schipborg en zag tijdens een nieuwjaarsreceptie dat het Dorpshuis in zijn woonplaats een goed alternatief was.

“Op papier hebben we nu zo’n 43 leden”, zegt Marianne. “Onze club heeft nog geen vast lidmaatschap, maar we zijn wel bezig om dit vorm te geven. Zodat de financiële kant goed geregeld is. Vooralsnog betaalt iedereen 3 euro per keer en voor mensen die minder vaak komen, blijft dat ook gewoon zo.” Vaste speelavond is de woensdag, eens per maand komt de club ook op zondagmiddag samen. “Per keer melden zich zo’n 20 tot 25 leden aan”, zegt Gert. “We nemen onze eigen spellen mee. Van clubgenoten leer je de mechanismen van een spel en ontdek je of je iets leuk vindt of niet. Geregeld zijn het ook Duitse of Engelstalige spellen. Daardoor is er wel een ondergrens van begrip nodig. Ons jongste lid was 16 toen hij erbij kwam, de oudste speler is in de zeventig.”

Kinderen zijn dus niet direct nieuw ledenpotentieel. Toch zijn er in een apart zaaltje op de Spellenbeurs kinderactiviteiten zoals eenvoudige bordspellen en een kleurplatenwedstrijd. De ouders hebben dan even de handen vrij voor de beurs, begrijpt de (On)genode Gast van clublid Ellen Diemers (‘ik ben zelf van de piratenspellen’). Rein van der Meij vermaakt kinderen met zijn knikkerbaanopstellingen van Gravitrax, een merk dat zo’n vier jaar bestaat. Hij is met zijn vrouw Monique Claessen clublid van het eerste uur. Niet alleen bord- en kaartspellen fascineren Rein. Ook wat je met een metalen knikker, de zwaartekracht en katapulten, kanonnen, spiralen, borden en banen kunt doen. “De geluidloze baan vind ik het mooiste.” Ivar uit Gieten mag op het knopje drukken om het balletje in beweging te zetten. Ook Benny en José Langenkamp uit Anloo kijken gebiologeerd naar de knikkerbaan. Hoe het balletje rolt, met versnellingen en vertragingen, met snelle wendingen als in een achtbaan: het heeft iets magisch, elke keer opnieuw. “Ik heb een eigen kanaal op you tube”, zegt de enthousiaste Rein, alias ‘gravitraxrein’. “Werkt die zoekterm niet, dan kun je nog gravitraxsplendor proberen.” 

Na pas twee uur Spellenbeurs hebben de clubleden Gea Been en Yvonne van der Weijden, die bij de ingang de bezoekers turven en hun woonplaats opschrijven, al veertig mensen gesproken. Mensen komen ook van ver, er zijn zelfs toeristen uit de Bommelerwaard. Yvonne probeert de (On)genode Gast te werven voor haar club. “Het is supergezellig. De leden zijn heel verschillende mensen. Op spelavonden heb je daardoor steeds een andere dynamiek. Er is zo’n open, gezellige sfeer... Iedereen vindt het leuk dat je er bent!” Op de beurs heeft de Drentse schrijver HarmG Sijnstra inmiddels een puzzel van Jan van Haasteren gescoord: “Deze had ik nog niet”. Zijn zoon Gert noemt de ‘bring & buy’ een succes. “Dit gaan we voortaan ieder jaar doen.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

UIT DE KRANT